Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Nyheter

RSSRSS

Nyhet - 2022-12-21 10:06

Helgläsning: Vad driver efterfrågan på silver?
English

Helgläsning: Vad driver efterfrågan på silver?

Vi fokuserar ofta på den monetära efterfrågan på silver, dvs att silver (likt guld) alltid har varit en valuta och ett betalningsmedel.

Till skillnad från guld är silver enklare att hantera och använda som betalningsmedel, helt enkelt för att det inte har samma värde per enhet som guld har.

I vårt dagliga tal finner vi stöd för silvrets ställning som det universella betalningsmedlet, bl a översätts ordet för "pengar” i franskan till ”silver” (argent).

Med det finns mycket annat som driver efterfrågan på silver utöver det monetära. I denna intressanta artikel avhandlas de många aspekterna som driver efterfrågan på silver.

 
 
Källa: Mining.com

Nyhet - 2021-01-20 23:43

"Sista dansen" inom kort?
English

"Sista dansen" inom kort?

Har börsens värderingar helt tappat verklighetsförankringen?

Värderingsmultiplarna på börsens aktier är på historiska toppnivåer samtidigt som den underliggande ekonomin är på bottennivåer.

Detta indikerar att den över tio år långa börsuppgången snart kommer att sluta i världens genom tiderna största börskrasch, skriver fondförvaltaren Jeremy Grantham i sitt senaste nyhetsbrev med titeln "Sista dansen" som går ut till andelsägarna.

 
 
Källa: Dagens PS

Nyhet - 2021-01-12 20:08

Guld är nu ryska centralbankens näst största tillgång

Guld är nu ryska centralbankens näst största tillgång
Rysslands centralbank äger nu mer guld än US-dollar, guld är därmed centralbankens näst största tillgångsslag efter euro. Ökningen beror dels på att centralbanken ökat sitt guldinnehav under 2020 men också på att priset på guld gått upp under året.
 
 
Källa: Bloomberg

Nyhet - 2020-12-07 21:00

Japans centralbank största ägaren av japanska aktier
English

Japans centralbank BoJ började tidigt i coronakrisen att intervenera på finansmarknaden genom direkta köp av aktier på de japanska börserna. Detta har lett till att BoJ är världens största ägare av japanska aktier.
 
 

Artiklar

RSSRSS

Artikel - 2023-07-03 12:45

Marknadskommentar: Det nya kalla kriget
English

Marknadskommentar: Det nya kalla kriget

Relationen mellan USA och Kina har förvärrats betydligt under de senaste åren. Den ansträngda dynamiken påminner om de spänningar som det kalla kriget medförde och som utspelade sig mellan väst och öst, USA och dåvarande Sovjetunionen, från år 1946 tills Berlinmurens fall år 1989.

Förhoppningar om fördjupad ömsesidig ekonomisk relation mellan USA och Kina har gett vika. Dessa båda stormakter konkurrerar nu istället om att driva sina respektive geopolitiska agendor. I denna marknadskommentar undersöker vi vilka faktorer som bidragit till detta kalla krig och beaktar de potentiella konsekvenserna samt hur kan du skydda dig mot dessa konsekvenser.

 
 

Artikel - 2020-11-16 19:30

Marknadskommentar: Det amerikanska presidentvalets långsiktiga inverkan på guld- och silverpriserna
English

Marknadskommentar: Det amerikanska presidentvalets långsiktiga inverkan på guld- och silverpriserna

Spelar den politiska färgen på presidentvalets vinnare någon roll för guldpriset? Vi har ett globalt ohållbart penningsystem där stimulanser antingen kommer att genomföras finansiellt eller monetärt. Om inte staten beskattar dig genom skattsystemet eroderar de istället värdet på dina pengar genom inflation.

 
 

Artikel - 2020-09-01 10:07

Marknadskommentar: Guld-, silver- och aktiepriser på rekordnivåer - Hur är det möjligt?
English

Sedan årsskiftet har priset på guld gått upp med ca. 18,9 % räknat i kronor medan priset på silver stigit med 42,1 %. 

Våren och sommaren har varit en intressant period med den finansiella marknaden i gungning och med radikalt ändrade sociala mönster. Såväl ädelmetallpriserna som börserna har stigit kraftigt sedan slutet av mars. Hur kan det komma sig att både börsen och ädelmetallpriserna stiger tillsammans? Vad kan vi vänta oss framöver? Är det läge att köpa guld och silver nu eller kommer priserna vända nedåt?

 
 

Artikel - 2020-05-03 14:37

Marknadskommentar: Fortsatt Brist På Ädelmetaller
English

Marknadskommentar: Fortsatt Brist På Ädelmetaller
Även om läget på ädelmetallmarknaden har lättat upp en aning råder det fortfarande global brist på guld och silver. Om metall finns att köpa från underleverantörer är det i många fall näst intill omöjligt att frakta den då både landsgränser och flyg stängt. 
 
 

Videoklipp

RSSRSS

Videoklipp - 2020-05-13 14:47

Hur fungerar en guldstandard?

 

Intressant dokumentär (på engelska) från organisationen Learn Liberty om hur guldstandard historiskt sett har fungerat. Den har några år på nacken men fortfarande lika aktuell.

Innan 1974 backades den amerikanska dollarn upp av guld. Detta innebar att den den amerikanska centralbanken (Fed) inte kunde skapa mer pengar än vad de hade guld i sin reserv. Detta begränsade givetvis Fed's makt då de inte kunde inflatera ekonomin i samma utsträckning som med deagens monetära system som byggar på fraktionella reserver. Det gav folket en större förutsägbarhet och en relativt stabil köpkraft. De flesta västerländska valutor, såsom den svenska kronan, var i sin tur mer eller mindre kopplade till den amerikanska dollarn.

Dagens pappersvaluta har därför inget eget värde eftersom den inte är baserad på guld eller något annat av värde.

Har du fem minuter över rekommenderas denna video.

 

Videoklipp - 2019-11-13 21:37

Mises vs. Marx hiphop-battle

 
Som många säkert känner till bekänner sig Liberty Silver till den österrikiska ekonomiska skolan. Men vad innebär det? Kanske detta hiphop-battle närmare kan förklara grunderna i den österrikiska skolan och hur den skiljer sig från den socialistiska läran. 
 

Dokumentärer

RSSRSS

Dokumentär - 2016-11-20 16:29

Hur har guld skapats?

 
Vart guld kommer ifrån vet vi alla - det har brutits från jordskorpan. Men hur har guldet hamnat där från första början? Denna dokumentår från National Geographic visar hur guldet har skapats under årtusenden i berget. 
 

Dokumentär - 2014-10-27 14:19

Hur pengar görs - Dokumentär om US Mint och falskmynteri

 
Enligt mångas tolkning stipulerar den amerikanska konstitutionen att bara guld och silver skall anses vara pengar och att en myntfot där varje sedel motsvaras av en viss mängd metall är det enda som kan anses vara i enlighet med den amerikanska konstitutionen. Men i dagens USA vet vi att så inte är fallet. Det är inte bara fysiska sedlar som flyger av tryckpressarna i miljonbelopp dagligen, nu skapas pengarna även digitalt av banker genom utlåning såväl som av staten i deras stimulansprogram. I denna dokumentär för vi följa med och se hur amerikanska sedlar och mynt skapas på US Mint och the Bureau of Engraving and Printing. Vi träffar också en falskmyntare som lyckades trycka dollarsedlar i sin källare men avslöjades när han valde att pröva lyckan med sina nytryckta sedlar i Las Vegas. Här på Liberty Silver uppmanar vi ingen att försöka trycka pengar ur tomma intet - varken privatpersoner eller stater - utan förordar det som har funkat som den mest värdestabila formen av pengar i tusentals år - guld och silver.
 

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 800,14 kr 0.00%
Silver 10,42 kr 0.00%
Platina 353,20 kr 0.00%
Palladium 330,85 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-05-25 10:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten