Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Marknadskommentar: Ny högstanivå för guldpriset - över 500 kr/gram

Av: Mikael From

Under tisdagen passerade guldpriset 500 kr/gram och noterade därmed All-Time-High. Sedan årsskiftet har priset på guld gått upp med ca. 11 % och priset på silver med ca. 6 % räknat i kronor. Därtill kan läggas prisuppgångarna under 2019 där guld gick upp med 23,3 % och silver med 21,2 %.

En av de uppenbara anledningarna till de senaste veckornas uppgångar är det som i medierna kallas för Coronaviruset. Smittan, som uppkommit i staden Wuhan i den kinesiska provinsen Hubei, har spridit sig som en löpeld i sitt närområde och har inneburit att kinesiska staten placerat mer än 10 % av den kinesiska befolkningen i hemkarantän

Forskare tror att viruset spridit sig från djur till människa på en kinesisk djur-/matmarknad. Dessa marknader framstår för oss västerlänningar som smått bisarra då man kan få nästan vilket djur som helst slaktat öppet framför ögonen på den väntande kunden. Marknaderna är ökända för dålig livsmedelshantering där levande och döda djur blandas med människor på liten yta. Business Insider har ett intressant reportage, med tillhörande fotomontage, över hur det kan se ut på dessa s.k. ”wet markets" här.

Coronavirusets effekt på världsekonomin

Vad kommer Coronaviruset att ha för effekt på världsekonomin framgent? Den kinesiska rapporteringen om virusets spridning är bristfällig och det är svårt att dra slutsatser från den knapphändiga information. Att Kina är en kommunistisk diktatur utan intresse att sprida information om missförhållanden i landet bidrar till osäkerheten. Vissa hävdar att en global pandemi är på gång medan andra hävdar att smittan för en i övrigt frisk patient inte är allvarligare än en vanlig influensa

Smittan i Sverige

I Sverige har det nyligen rapporterats om 6 st. nya potentiella fall av smittan i Stockholmsregionen. Detta skall röra sig om personer som nyligen har anlänt från Asien med flyg, dock inte från Kina. Med endast 500 st. intensivvårdsplatser i hela landet är Sverige dåligt rustat för allvarliga epidemier. De svenska myndigheterna har också fått kritik för undermålig beredskap samt obefintlig kontroll av personer som ankommit till Sverige från riskområden. 

Handelskrig & Massdemonstrationer

Även om Kina skulle få viruset under kontroll kvarstår problem i form av handelskriget mellan Kina och USA och protesterna i Hong Kong. Många företag världen över har redan drabbats av underleverantörsproblem och att den kinesiska ekonomin plötsligt ser ut att tvärnita kommer rimligtvis att spilla över på den globala ekonomin

De globala finansmarknaderna har hittills klarat sig bra men ovissheten och skörheten på marknaderna är hög.  

Det finns endast ett tillgångsslag som är säkert i tider av hög osäkerhet och det är fysisk ädelmetall. Med global oro är fysisk ädelmetall din försäkring mot en osäker framtid. Köp fysisk ädelmetall - Guld och Silver! 

______________________________________________________

Visste du att vi även finns på Facebook och Twitter? Gilla och följ oss och ta del av nyheter som rör ekonomi i allmänhet och ädelmetaller i synnerhet. 

Med vänlig hälsning,
Liberty Silver AB

 
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 788,88 kr 0.00%
Silver 10,00 kr 0.00%
Platina 325,37 kr 0.00%
Palladium 303,16 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-06-15 10:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten