Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Marknadskommentar: Globala anledningar till ett högt guldpris

Av: Mikael From

Marknadskommentar: Global anledningar till ett högt guldpris 

En mindre rekyl senaste månaden till trots så har priset på guld gått upp med 23% och priset på silver gått upp med 18% räknat i svenska kronor sedan årsskiftet.

Prisuppgångarna reflekterar en allt mer osäker global marknad. I länder som Hong Kong, Spanien (Katalonien), Chile, Libanon och Frankrike pågår massdemonstrationer med miljontals protesterande människor. Även om protesterna inte tycks vara koordinerade har de mycket gemensamt. Kampen för frihet och oberoende och motståndet till statlig korruption är några gemensamma nämnare.

Handelskriget mellan USA och Kina är en annan faktor bidragandes till global osäkerhet. Med sin hårda och kompromisslösa linje har president Trump mycket prestige på spel. Samtidigt har Kina en starkare ställning i världsekonomin än någonsin tidigare och är måna om att jämna ut styrkeförhållandena med USA. Även om konflikten verkar lugnat ned sig något just för tillfället riskerar den bli långvarig och kommer sannolikt trappas upp i takt med att konjunkturen mattas av.

Svag svensk krona

Under året har ädelmetallpriserna i svenska kronor räknat gått upp mer än vad de gjort i många andra valutor. Anledningen till detta är att kronan tappat ytterligare i värde under året. Osmickrande nog är den svenska kronan bland västvärldens sämst presterande valutor under 2019.

Vad är anledningen till den svaga svenska kronan?

Omvärldens uppfattning om Sverige har förändrats. Från att tidigare ofta beskrivits som ett föregångsland har det osäkra politiska och rättsliga tillståndet påverkat omvärldens bild av Sverige negativt. Sverige ses inte längre som ett tryggt och stabilt land. Senaste exemplet på detta är att Danmark nu har infört gränskontroll mot Sverige med den explicita motiveringen att de vill skydda sig mot de skjutningar och bombdåd som sker i Sverige.

Sverige har också, mitt under pågående högkonjunktur, EU:s femte högsta arbetslöshetssiffror. Sverige står alltså illa rustade, såväl finansiellt som socialt, för en annalkande lågkonjunktur.

En möjlighet?

Ädelmetallpriserna har rekylerat något den senaste månaden i kölvattnet av att handelskonflikten mellan USA och Kina tillfälligt lugnat ned sig. Kan det därför vara ett sällsynt bra tillfälle att köpa ädelmetall just nu?

Köp fysisk ädelmetall - Guld och Silver! 

______________________________________________________

Visste du att vi även finns på Facebook? Gilla oss och ta del av nyheter som rör ekonomi i allmänhet och ädelmetaller i synnerhet. 

Med vänlig hälsning,
Liberty Silver AB

 
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 816,56 kr 0.20%
Silver 10,43 kr -1.77%
Platina 339,24 kr -0.35%
Palladium 328,52 kr -2.09%
Uppdaterat: 2024-07-12 21:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten