Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Marknadskommentar: Svag krona och stigande guldpris

Av: Mikael From

Efter en utdragen regeringsbildning fick Sverige fick till slut en ny regering beståendes av socialdemokrater med stöd av såväl vänsterpartiet som de tidigare borgerliga partierna Liberalerna och Centerpartiet. Denna lösning, som ingen riktigt tycks vara nöjd med, har skett med syfte att hålla Sverigedemokraterna borta från all makt. Genom att Sverigedemokraterna ställts i centrum för regeringsdiskussionen anser många bedömare att Löfvenpakten riskerar straffas i kommande val.

En kvalificerad gissning är att en ohelig allians som denna knappast kommer att genomdriva några större reformer. Regeringen kan heller inte förvänta sig någon draghjälp av en stark ekonomisk utveckling. Lånefesten verkar vara över och med stundande lågkonjunktur kommer skatteintäkterna att minska. Valutamarknaden har inte varit nådig i sin bedömning av den svenska politiken och den svenska kronan har försvagats kraftigt på sistone.

Svag krona och minskade utsikter för höjda centralbanksräntor ger högre guldpris

I skrivande stund har guldpriset gått upp med ca 7% sedan årsskiftet, räknat i svenska kronor. Under förra veckan steg priset till ca 403 kr/gram och därmed översteg sin ATH som var 397 kr/gram. Motsvarande uppgång för silverpriset sedan årsskiftet är 6 %. Det är således återigen värt att påpeka hur ädelmetallerna fungerar som en säker hamn i tider när centralbanker och politiker gör sitt bästa för att spendera och förstöra folkets pengar.

En stor del av den senaste tidens uppgång i guld- och silverpriset kan förklaras med den försvagade svenska kronan men turbulensen på de globala aktiemarknaderna har också påverkat. Efter det att USA’s centralbank, Federal Reserve, höjde styrräntan i slutet av förra året föll de globala aktiemarknaderna med runt 20 % men har sedan dess återhämtat sig något. I januari behöll Federal Reserve styrräntan orörd och tonade samtidigt ned risken för fortsatta räntehöjningar. 

Centralbankerna slår rekord i guldköp

Det är inte bara privata investerare och sparare som köper guld. Under 2018 köpte centralbankerna mer guld än något annat år sedan 1971 vilket var samma år som USA lämnade guldstandarden bakom sig för gott.
 
Enligt World Gold Council köpte centralbankerna totalt 651,5 ton guld under 2018. Detta är 74% mer än vad som köptes av centralbanker under 2017. De länder som ökat sitt guldinnehav är främst Kina, Polen, Ryssland, Turkiet och Kazakstan.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 842,65 kr 0.50%
Silver 10,01 kr 0.55%
Platina 332,45 kr 0.35%
Palladium 360,39 kr -0.43%
Uppdaterat: 2024-04-19 08:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten