Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Vad påverkar bitcoins pris?

Under de senaste veckornas problem med utbetalningar till kunder, främst på den största handelsplatformen Mt. Gox, har priset på kryptovalutan bitcoin varit synnerligen instabilt. Trenden har varit kraftigt ned på samtliga börser men priset på Mt. Gox. har dippat kraftigare än på de övriga börserna. I nuläget ligger priset på ca. 630 USD på Bitstamp, som är en stor handelsplattform, medan det på Mt. Gox. ligger på 288 USD. En kraftig divergens som är onormal på de flesta fungerande marknader och som förmodligen beror på en bugg i Mt. Gox. egna programvara vilken gjort att Mt. Gox. inte kunnat göra utbetalningar. Alternativt har Mt. Gox. spenderat/lånat ut kundernas bitcoins och bitcoinsen finns alltså bara i Mt. Gox. huvudbok som ett löfte att betala ut. Ett löfte som det återstår att se om de kommer att kunna infria eller inte. 

En annan orsak till att bitcoin tappat luft under vingarna kan vara det faktum att Ryssland mer eller mindre förbjudit bitcoin. Centralbanken anser att kryptovalutor bär med sig för stora risker för penningtvätt och bedrägeri.

Citat från RT

”Russia’s official currency is the ruble. The introduction of other types of currencies and the issue of money surrogates are banned,”

Ord och inga visor där. Stater försöker naturligt försvara sitt fiat-monopol och där kan förstås bitcoin vara ett hot som man då måste eliminera. Nu är det förstås omöjligt att få folk att sluta använda bitcoin helt då man med rätt åtgärder kan skydda sig från insyn när man använder bitcoin. Dock är inte bitcoin anonymt i sig självt utan endast ”pseudonymt”. Det har alltså potentialen att vara anonymt men om det inte används med rätt anonymiserande åtgärder är det allt annat än anonymt eftersom potentiellt vem som helst kan se alla transaktioner som görs och som någonsin har gjorts i bitcoin-nätverket. Detta eftersom alla transaktioner sparas i den så kallade ”Blockchain”. 

Nu när guld och silver åter börjat klättra uppåt samtidigt som bitcoin faller vill vissa se ett samband mellan dessa händelser. Tanken är att när guldet går starkt mot dollarn tappar bitcoin kraft och vissa som är investerade i bitcoin väljer att sälja av och sätta pengarna i guld. Det är möjligt att någon minimal procentandel av prisuppgången skulle kunna förklaras av bitcoins nedgång men man måste komma ihåg att guldets totala marknadsvärde ligger vid dagens pris på nästan 7 biljoner dollar (7 000 miljarder) medan bitcoin efter prisfallet ligger på strax under 7 miljarder dollar (7000 miljoner). Även om alla innehavare av bitcoin investerade alla sina bitcoins i guld skulle det således ha en mycket liten inverkan på guldpriset.

Oavsett om man ser bitcoin som en bra investering eller inte kan man fascineras av den kryptoteknik som bitcoin bygger på. Man kan alltså vara kritisk mot själva valutan Bitcoin samtidigt som man ser kvaliteter i den kryptovalutateknik som bitcoin bygger på. Många som inte gillar hur bitcoin är uppbyggt har experimenterat med att starta nya ”bitcoin-valutor” med varierande egenskaper. Kanske är den totala mängden mynt som kan skapas fler än de 21 miljoner som dagens bitcoin nätverk är begränsat till? Kanske skiljer sig metoden genom vilken man ”minear” (gräver mynt ur den digitala gruvan) de digitala mynten?

Så är fallet med ny ”Maxcoin” som är en av många ”altcoins” som skapats som en spin-off på bitcoin.

Nedan kan vi se skaparna av Maxcoin nyligen intervjuas av Max Keiser på the Keiser Repport.

Protokollet som bitcoin bygger på medför många intressanta potentiella applikationer. Ett exempel på detta är att kunna knyta reella fysiska tillgångar till en krypotvaluta. Man skulle därmed kunna ”backa upp” bitcoin (”x-coin”, ”goldcoin”, eller vad man nu väljer att kalla den virtuella valutan) med guld, silver, skog eller nästan vilken annan fysisk tillgång som helst.

Vi har tidigare skrivit om detta i inlägget ”Backa upp guld med bitcoin eller bitcoin med guld?”

Läs gärna mer om vad vi skrivit här på Liberty Silver’s hemsida om bitcoin:

Bitcoin inte decentraliserat?

Bitcoin: Uppenbarligen inte pengar - ännu

Bitcoin rasar på Kinas bitcoin-börs

Bitcoin en del av vardagen i Kreuzberg, Berlin

Thailand förbjuder Bitcoin

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB  

MediaCreeper
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 837,96 kr 0.96%
Silver 9,97 kr 0.55%
Platina 332,86 kr 0.43%
Palladium 361,91 kr -0.27%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:25 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten