Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Priskollaps för Bitcoin på största handelsplattformen MT. Gox.

I förra veckan skrev vi om den ”flash krasch” som bitcoin drabbades av under förra måndagen. Tydligen ska problemet ha orsakats av en brist i Mt. Gox egenutvecklade mjukvara som används för att hantera transaktioner. Ursprungligen beror felet på en mindre brist i själva bitcoin-protokollet, men denna brist är känd sedan länge och Mt. Gox borde enligt många ha kompenserat för detta i sin egenutvecklade programvara. 

Men det verkar som att problemen för Mt. Gox, som är en av de största handelsplattformarna, fortsätter. Sedan i fredags ser vi en djup krasch i bitcoin-priset på Mt. Gox. Priset divergerar kraftigt från andra handelsplattformar som t.ex. Bitstamp. Nu på söndagskvällen ligger priset på Mt. Gox runt 270 USD jämfört med strax över 600 USD på bitstamp.

 

Handelsplattformen Bitstamp ska nu ha fixat sin programvara och kan därmed efter ett kortare avbrott göra utbetalningar igen. Mt. Gox. däremot verkar ha fortsatta problem med att göra utbetalningar till sina kunder, något som har fått vissa handlare att börja misstro det Tokyo-baserade företaget så pass att man har åkt dit och kampar utanför deras kontor. Handlaren Kolin Burges satte sig på ett plan till Tokyo och är sedan i onsdags på plats i den Japanska huvudstaden. Efter misslyckade försök att boka ett möte med företagets ledande befattningshavare väntade Burges tålmodigt utanför dörren till dess att verkställande direktör Mark Karpeles dök upp. Han ska då ha begärt att få ut sina bitcoin men bara fått till svar att de ”inte kan just nu”. Burges ska också ha frågat VD:n om de verkligen har alla kundernas bitcoin, varpå Mark Karpeles ska ha vägrat att svara. Enligt Bruges får man inga svar på support-förfrågningar från Mt. Gox.

Allt detta får förstås oron att sprida sig i leden och kan i värsta fall leda till panikavsäljningar, även på andra börser, vilket kan pressa priset nedåt. 

Frågan är om det bara rör sig om ett svårlöst problem i Mt. Gox. programvara eller om företaget har använt kundernas pengar - i det här fallet bitcoin - på annat håll? 

Fraktionella reserver är förstås fullt möjligt med bitcoin precis som med allt annat. De som har konton på Mt. Gox ser förstås på sitt konto genom deras login att de har ett bitcoin-saldo, men kan alltså inte få sina bitcoin utbetalda. I teorin skulle alltså Mt. Gox. ha kunnat låna ut dessa bitcoin mot ränta och hoppats på att alla deras kunder inte begär utbetalning på en och samma gång. Det är så det konventionella banksystemet funkar idag. 

Risken är att det blir en ”bank run” så fort Mt. Gox öppnar möjligheten för att begära utbetalningar igen och då får vi se om de har bitcoins så det räcker till alla.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
  

MediaCreeper
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 838,74 kr 1.06%
Silver 9,98 kr 0.67%
Platina 332,94 kr 0.45%
Palladium 362,59 kr -0.09%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten