Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Backa upp guld med bitcoin eller bitcoin med guld?

Den lilla ön Alderney är en av de så kallade kanalöarna belägen i den Engelska kanalen. Den tillhör fögderiet Gurnsey som är ett självstyrande område under ?den brittiska monarken. Den lilla ön med 2400 invånare är en global knutpunkt för en onlinespel (hasard/kasino) som enligt The Guardian omsätter ett antal miljarder pund. Vid öns centrum reser sig en hög mast genom vilken all elektronisk kommunikation med omvärlden sker och genom denna slussas alltså hasardspels-relaterad internettrafik värd miljarder. 

Förutom att vara en knutpunkt för onlinespel vill nu ösamhället bli en knutpunkt för kryptovalutan bitcoin och boksatvligen "slå mynt" av dess ökade värde. Visionen är ett kluster av bitcoin-relaterade tjänster så som handelsplattformar, betalningstjänster och lagringslösningar. Dess myntverk har under många år givit ut ett antal minnesmynt i bland annat guld. Men nu vill man alltså ge ut ett fysiskt bitcoin-mynt i guld. 

Tanken är att varje mynt ska vara en fordran på en viss mängd bitcoin som lagras i någon form av elektroniskt valv på ön. För att lösa in myntet måste innehavaren bege sig till ön och växla in det fysiska myntet mot sitt bitcoin. Tanken är att om värdet på den mängd bitcoin som myntet backas upp av skulle kollapsa finns alltid smältvärdet på det fysiska guldmyntet kvar. 

Huruvida ett guld/bitcoin-mynt med ovanstående upplägg är någon verkligt attraktiv lösning för den som vill investera i guld och bitcoin kan man förstås undra. Innehavaren har förvisso ett äkta guldmynt som existerar fysiskt och har ett inneboende värde, men för att få loss sitt bitcoin måste man alltså ta en liten båt eller ett utslitet propellerplan ut till ett litet ösamhälle i Engelska kanalen.

Frågan är om det inte vore bättre att backa upp bitcoin med guld istället för att backa upp guld med bitcoin? Faktum är att den kryptografiska tekniken som bitcoin baseras på kan användas för fler ändamål än att skapa och överföra elektroniska valutor.

Konceptet kallas "Colored Coins". Tanken är ett öppet protocol, i stil med http och bittorent, genom vilket man kan utbyta olika världen över internet. Protokollet drivs ovanpå det befintliga bitcoin-protkollet och tillåter användarna att "färga" de virtuella mynten. Genom dessa färgade mynt kan man hålla en rad olika tillgångar. I dagens bitcoin-protokoll kan man endast hålla den virtuella tillgången bitcoin, men med "Colored Coins" kan man hålla ägandeskap i guld, silver, skog, dollar, euro, obligationer, etc. Om peer A innehar guld och peer B innehar skog kan dessa två noder utbyta de två tillgångarna mot varandra genom "Colored Coins"-protokollet. Utan att ha någon tredje part inblandad skulle man alltså kunna köpa skog och betala med guld.

Mer om Colored Coins i klippet nedan:

En hel del möjligheter öppnar sig förstås i och med detta. Potentiellt sett skulle man kunna sätta upp ett flertal decentraliserade guldlager på olika platser i världen inom vilka ens guldfordringar i Colored Coins förvaras. Dessa färgade mynt kan sedan lösas in mot guld på en av de många guldvalven. De gulduppbackade mynten kan förstås också användas som en valuta, som i exemplet med skogen ovan.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 520,93 kr 0.12%
Silver 6,55 kr 0.01%
Platina 276,07 kr 0.23%
Palladium 544,50 kr 0.34%
Uppdaterat: 2021-12-07 01:05 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten