Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Finns det några (omanipulerade) marknader kvar?

Under de senaste veckorna har vi fått höra om hur ”prisfixingen” (på engelska ”benchmark”) för guldpriset sannolikt har manipulerats genom så kallad ”hemlig samverkan” mellan ett fåtal inblandade banker. Bankerna sätter fixpriset för guld vid två tidpunkter dagligen i ett mycket slutet system. Bankerna och bankernas kunder har sedan goda möjligheter att agera på den förhandsinformation de kan förskansa sig, genom sitt deltagande. I ett så kallat ”draft research paper” presenterar några forskare, från New York University’s Stern School of Business, data som pekar på ”artificialitet i priset”. 

Men finns det några omanipulerade helt fria marknader där marknadernas prismekanismer får råda fritt utan någon centralstyrning och utan svåger-kapitalism (cronyism)? Frågar man David Morgan från Silver-investor.com så blir svaret, ”nej!”.  

De finns nämligen de som menar att guld- och silvermarknaden är allt för volatil och därför ska man inte investera långsiktigt i den. Till detta säger Morgan: ”Number one, almost all markets are manipulated. So, get over that. Number two, that the one market that will probably blow up before any others would be the gold or silver market, and it looks like it’s gold.”

JP Morgan Chase är förmodligen en av de mest skandalomsusade finansiella aktörer som finns. De har en lång rad av rättsliga förlikningar mot kärande bakom sig. Detta har dränerat företaget på mångmiljadbelopp vilket på senaste tiden har tagit ett rejält bett in i företagets vinstkaka. Trots detta försvaras de alltjämt av finansiella medier i USA, som till exempel CNBC. Där hävdar man att det pågår en ”häxjakt” mot dem och att man inte ska bry sig om deras rättsliga problem eftersom de är en ”money making machine”. Man spekulerar till och med i att JP Morgans VD kanske skulle kunna tänkas bli erbjuden jobbet som ”Treasury Secretary”, det vill säga finansminister. Ja, varför inte. Det är ju inte helt ovanligt att folk i USA:s finansiella toppskikt springer genom den så kallade ”svängdörren” rakt in i regeringen. Henry Paulson, USA:s finansminister från 2006 - 2009, var innan han hoppade på jobbet som finansminister VD för en annan finansjätte, nämligen Goldman Sachs.

Dick Cheney har gått samma väg, från försvarsminister 1989-93, till VD på logistik- och oljeföretaget Halliburton, och tillbaka till politiken igen som USA:s vicepresident under åren 2001-2009. Under kriget i Irak fick Halliburton ensamrätt på att på uppdrag i Irak åt oljeindustrin samt logistiktjänster åt det amerikanska försvaret vilket gjorde att aktien steg med ca. 3000 procent.

JP Morgan anklagades av bland annat USA:s Federal Energy Regulatory Commission, FERC, för att ha manipulerat energimarknader på ett sätt som förvandlade ”förlustdrivande kraftverk till vinstmaskiner”. Inte undra på att JPM kallas för ”money making machine” i de finansiella medierna. I augusti 2013 anklagades de även för att ha inflaterat priserna på aluminum på ett sätt som gynnat dem själva. Listan på anklagelser och förlikningar är lång.

När det gäller manipulationen av guldmarknaden är prisfixingen dock bara toppen av ett mycket större isberg och det finns en rad sätt genom vilket priset på guld hindras från att stiga.

I del 1 av artikelserien pappersguldets alkemi fick vi lära oss vad begreppen hypotisering och re-hypotisering innebar. I del 2 tänkte vi kolla på hur re-hypotisering kan användas för att teoretiskt sett skapa en oändlig mängd guld av bara en enda guldtacka. 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,00 kr 1.09%
Silver 9,97 kr 0.60%
Platina 333,06 kr 0.49%
Palladium 363,15 kr 0.07%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten