Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Pappersguldets alkemi del 1: Rehypotisering av papperstillgångar

Av: Gustav Andersson

I denna artikelserie tänkte vi titta lite närmre på hur guldmarknaden funkar och hur guld kan multipliceras flera gånger, så att 1 ounce guld motsvarar en i princip oändlig mängd guld - åtminstone på pappret.

Men hur kan man multiplicera guld på pappret? Skriver man bara att det finns mer guld i valvet än vad det egentligen gör, eller hur funkar det?

För att förstå pappersguldets alkemi måste vi ha lite förkunskaper.

"Hypothecation" och "re-hypothecation"

I det finansiella mediabruset talas det ständigt om olika finansiella begrepp som kan vara svåra att greppa för den oinvigda. Trots att det tillkommit en allt större skara av reportrar och ekonomer som tagit till uppgift att göra ekonomi förståeligt, använder sig många ekonomer och finansiella elitister sig fortfarande av "svartkonster" - så som speglar och dimridåer - för att hölja enkla ekonomiska begrepp i dunkel. 

Exemplen på detta är många, men låt oss titta på ett som är relevant för vår undersökning. Två begrepp som är viktiga att förstå är de engelska ?"hypothecation" och "re-hypothecation". "Hypothecation" översatt till svenska blir ungefär "hypotisering". Ett huslån brukar benämnas som ett "hypotekslån" där banken på pappret har huset som en säkerhet för lånet. De har "hypotiserat" huset.

Tänk dig nu att de skulle välja att "re-hypotisera" huset (eng. re-hypothecation) för att använda det till att backa upp deras egna lån eller kanske till och med spekulation i statspapper, obligationer, aktier eller olika derivat. De ger alltså pantbrevet på huset vidare till en annan finansiell institution så som en bank eller aktiemäklare. Tänk dig vidare att denna finansiella institutionen i sin tur skickar vidare, eller re-hypotiserar pantbrevet på huset ännu en gång. Snart har du en bräcklig kedja som, liksom alla kedjor, inte är starkare än sin svagaste länk. I finansiella kretsar kallas detta för en "daisy-chain". Om en av de institutioner som utgör en av kedjans länkar hamnar på finansiellt obestånd brister kedjan och alla de som befinner sig under denna länk står utan säkerhet för sina lån.

"Margin account"

Ovanstående scenario med huset som säkerhet är endast ett exempel och re-hypotisering sker i verkligheten oftast hos mäklare där traders handlar på så kallade "margin accounts". Enkelt förklarat innebär detta att man handlar med hävstång genom att man lånar pengar från en aktiemäklare som man sedan köper aktier för. Detta innebär alltså att du kan köpa mer än vad du annars hade kunnat göra. När du väl har öppnat upp ett konto hos en mäklare kan du i regel låna upp till 50% av värdet på en aktie. Det som i detta fall kan re-hypotiseras av banken eller mäklaren är den säkerhet som en trader får betala in till mäklaren när denne öppnar ett "margin account".

En biljon blir fyra biljoner

Problemet för banker och mäklare i USA är att de endast får rehypotisera 140% av det ursprungliga värdet på det som pantsats som säkerhet. Men i Storbritannien finns det inga gränser för hur mycket eller hur många gånger man kan rehypotisera en tillgång. Eftersom banker och aktiemäklare är fiffiga lägger de därför in klausuler som tillåter att kundens pengar förs över till bolag registrerade i Storbritannien. Sedan kan kundens pant rehypotiseras flera gånger. 

Detta ger dessa institutioner möjligheten att skapa enormt mycket hävstång och samtidigt stora mängder likviditet. Siffror från 2007 pekar på att banker i USA genom rehypotisering fick in kapital på 4 biljoner dollar uppbackat av endast 1 biljon dollar i säkerheter.

I videoklippet nedan ges en enkel förklaring på hur rehypotisering funkar.

I del 2 av artikelserien kommer vi titta närmare på hur man kan förvandla med samma metod kan förvandla 1 ounce guld till väldigt många ounce guld. En slags papperguldesalkemi.

 

Kommentarer

Äktavara 2013-12-01 10:33

Sen vi tekniker började analysera vad "ekonomer" egentligen pysslar med, så har vi förstått att vi liksom alla andra är grundligt lurade, komplett blåsta!
Denna information har varit förborgad, av förklarliga skäl.
Men nu när locket på Pandoras ask är vidöppet, så kan man nästan extrapolera tiden till när medelsvesson också vaknar upp, och då närmar sig tidpunkten till att hela satans bankirväldet rämnar, och deras ägares huvuden rullar utefter rännstenarna!
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 838,43 kr -0.07%
Silver 9,47 kr 0.03%
Platina 315,08 kr 0.00%
Palladium 326,83 kr 0.37%
Uppdaterat: 2024-09-11 05:05 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten