Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

JP Morgan och CNBC

Det ökända amerikanska finansbolaget JP Morgan har flera gånger varit i blåsväder. Bland annat har de anklagats för att manipulera marknader. JP Morgan ?är en av de största aktörerna på den så kallade derivatmarknaden. Siffror visar på att JP Morgans exponering mot derivatmarknaden ligger på flera biljoner dollar.

Mycket av deras balansräkning är exponerad mot derivatmarknaden genom så kallade shorts (korta positioner) på silver. De har sålt kontrakt på silver som inte existerar - naken blankning. Därför lanserade bland annat Max Keiser kampanjen Crash JP MOrgan- Buy silver! Tanken är att man ska köpa fysiskt silver, vilket minskar mängden tillgängligt silver på den öppna marknaden, vilket i sin tur kommer tvinga JP Morgan att täcka sina positioner och därmed tvinga dem in i finansiellt obestånd.

Banken hävdade i december 2010 att de hade minskat sin silverposition kraftigt.

Listan på utredningar kring olika åtalspunkter rörande JP Morgans finansiella förehavanden är lång. Vissa punkter är fortfarande under utredning medan andra är avklarade då förlikningar med de berörda parterna har nåtts. 

Deras senaste klavertramp ligger i att ha försökt muta sig in på den mycket attraktiva Kinesiska marknaden. Detta genom att betala in pengar i ett litet kinesiskt bolag vid namn Fullmark Consulting. Ett bolag med hela två anställda. Firman drevs av en dam med namnet Lilly Chang, ett namn som dock visade sig vara falskt, enligt New York Times. Den riktiga stödmottagaren visade sig istället vara dåvarande premiärministern dotter, Wen Ruchum.  Totalt ska hon ha fått 1,8 miljoner dollar under en tvåårsperiod. Klart att en investment-bank som JP Morgan vill ta sig in på en marknad som Kina. Varför inte hjälpa till att blåsa upp fler fastighetsbubblor och skapa fler spökstäder?

Nedanstående klipp kommer från en politisk talk show vid namn Majority Report inspelad den 30 september i år. I klippet diskuterar showens värd Sam Seder med Matt Taibbi som jobbar för Rolling Stone. De båda herrarna kommenterar ett annat klipp från TV kanalen CNBC där värden Maria Bartiromo försöker försvara JP Morgan med näbbar och klor. Samtliga medverkande verkar inte ha något emot JP Morgans tveksamma förehavande och deras klammeri med rättvisan. VDn Jamie Dimon har de fullt förtroende för och det finns enligt dem ingen anledning för honom att avgå. Den enda som kräver hans avgång är medverkande Alex Pareene från Salon. Se klippet nedan om du inte har sett det. Det är stor underhållning!

Det är intressant (och pinsamt) att se Maria Bartiromo's reaktions när Alex Pareene, efter att ha blivit ombedd att nämna tre suspekta affärer, nämner mutanklagelserna i Kina där JP Morgan alltså "anställt" premiärministerns dotter. Pareene får då kastat i ansiktet av Bartiromo att han inte borde säga saker "han inte kan bevisa". Men nu är alltså bevisen ganska starka och även den svenska pressen skriver om det.

Enligt Duff Mcdonald som medverkar via länk på CNBC är dessa anklagelser alltså nonsens: "Aktien är skyhög och de är en pengamaskin", säger han. Och visst "legal problems aside" (för vem bryr sig om sådant) så är de faktiskt en pengamaskin. Men hur kan man lyckas med detta trots ständigt klammeri med rättvisan och trots rekordhöga bötes- och förlikningskostnader?

Det enkla svaret kanske ligger i det som före detta Fed-chefen Andrew Huszar sa när han bad om ursäkt för den del av kvantitativa lättnader han hade varit ansvarig för under sin tid på Federal Reserve:

"Jag kan bara säga: Jag är ledsen USA. Som en före detta Federal Reserve tjänsteman, var jag ansvarig för genomförandet av Feds första del i experimentet med obligationsköp som kallas kvantitativa lättnader. Centralbanken fortsätter att få QE (kvantitativa lättnader) att framstå som ett verktyg för att hjälpa Main Street. Men jag har kommit att se programmet för vad det verkligen är: Den största Wall Street bailout genom tiderna."      

Det är förstås inte så svårt att fortsätta vara en "money making machine" när man får gratis likviditet i form av rykande färska nytryckta dollar från Fed varje månad inbetalda på sitt konto till i princip nollränta. JP Morgan är även en av Federal Reserves så kallade "Primary Dealers" som Fed använder när de utför operationer på marknaden. 

I klippet nedan frågar kongressledamot Alan Grayson ut Federal Reserves chefsjurist Scott Alvarez gällande vilka som egentligen genomför marknadsoperationer och transaktioner på marknaden åt Federal Reserve Bank of New York. Federal Reserve Bank of New York har nämligen inga anställda som själva sitter framför skärmarna och genomför transaktioner utan detta genomförs av så kallade "primary dealers". En av dessa är, precis som Scott Alvarez säger, JP Morgan. Delen om "primary dealers" börjar vid 2:39 in i klippet.

Ovanstående visar med all önskvärd tydlighet att "the talking heads" på CNBC inte ägnar sig åt särskilt djuplodande journalistiskt arbete. Men de är i alla fall duktiga på att hålla USA:s finansiella superelit om ryggen, oavsett vilken sida om lagen den står på.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
   

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 521,12 kr 0.16%
Silver 6,55 kr 0.06%
Platina 275,88 kr 0.16%
Palladium 543,66 kr 0.19%
Uppdaterat: 2021-12-07 01:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten