Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

En marknad som lever genom QE dör genom QE

Häromdagen gick en före detta Fed-chef ut i media och bad om ursäkt för vad han ansåg vara ett misslyckat försök av den amerikanska centralbanken att hjälpa den amerikanska medelklassen komma på fötter efter krisen år 2008.

Andrew Huszar ansvarade mellan 2008 och 2009 för obligationsköp till ett värde av 1250 miljarder dollar. QE, Quantative Easing, eller på svenska kvantitativa lättnader, betyder egentligen att Federal Reserve skapar nya pengar som man sedan köper dessa obligationer för. I det här fallet bostadsobligationer.

Efter att Huszar jobbat på Fed i sju år slutade han 2008 då han ansåg att Fed mestadels sprang Wall Streets ärenden. Han kom dock tillbaka till Fed år 2009, men märkte snabbt att inte mycket hade förändrats. Retoriken från Fed var att obligationsköpen skulle hjälpa vanliga amerikaner, men egentligen gjorde de bara bankerna rikare.

Andrew Huszar intervjuades av CNBC häromdagen. Han menar i intervjun på att det ganska snabbt blev uppenbart att QE inte funkade så som Fed-chefen Ben Bernanke påstod att det skulle göra. Han anser att det har skapat mer störningar än stabilitet. ?

Det är intressant att reportern i inslaget försöker påtala att den vanliga amerikanen visst har gynnats av Fed's tryckande av pengar, eftersom det har lett till ökande huspriser och därmed ökat hushållens förmögenhet. Och visst, trycker man pengar på det sätt man har gjort genom QE-programmen så letar sig dessa pengar ut i ekonomin på ett eller annat sätt. Oftast syns det som inflation i tillgångspriser (som exempelvis bostäder) eller skenande aktiemarknader. Men har detta verkligen givit samhället i stort ett ökat välstånd? Har det ens givit det enskilda hushållet ökat välstånd?

I det korta perspektivet skulle hushållen kunna gynnas genom obligationsköp med nytryckta pengar genom att värdet på huset ökar. Om de då säljer huset kan de förstås tjäna en hacka. Alternativt kan de använda huset som en bankomat och ta ut lån med huset och dess ökande värde (orsakat av Feds pengartryckande) som säkerhet. Men är detta en långsiktig lösning för att skapa välstånd och trygghet för medelklassen? Likt alla bubblor som bygger på en expanderande penningmängd är den förstås dömd att förr eller senare spricka. Det fiktiva värdet på huset är bara ett värde på pappret. I slutändan är vinsten inte realiserad förrän det att huset är sålt. En känsla av nyrikedom kan säkert infinna sig hos den som ser värdet på sitt hus skena iväg, men i slutändan är inte huset värt mer än värdet av att ha tak över huvudet. 

När den oundvikliga kraschen kommer som ett resultat av en sprucken kreditbubbla (eller pengatryckarbubbla) blir bara skulderna kvar. De enda som då har gynnats är de som kan spela spelet rätt. De stora spelarna på Wall Street. Investment-bankerna som sitter med förhandsinformation. Goldman Sachs och JP Morgan, mfl.

Intressant nog trodde många att Federal Reserve skulle trappa ner sina obligationsköp nu i höst. Ben Bernanke hade trots allt uttalat sig tidigare i år och sagt att man förmodligen skulle göra det. Man talade om "The Fed tapering", vilket direkt översatt ungefär betyder "Federal Reserves avsmalnande". Avsmalnande av obligationsköpen, och därmed pengaprintandet, var det man hänsyftade på. Alla analytiker var överens: Fed kommer minska sina köp med minst 10 miljarder dollar i månaden. Kanske till och med 15 miljarder. 

Väldigt få trodde något annat förutom en person som ofta är en nagel i ögat på etablissemanget, nämligen Peter Schiff. Schiff var en av dem som förutsåg kraschen 2007 - 2008. Han påtalade i flertalet mediasammahang att den nuvarande ekonomiska kursen var ohållbar, att Fed måste höja räntan och att bostadspriserna skulle krascha. Han blev utskrattad, hånad och förlöjligad. Men tillslut fick han rätt.

När det gällde Feds utlovade nedtrappning var Schiff skeptisk. "Jag tror de bluffar", sa han. Han blev utskrattad igen, ibland av samma folk som misstrodde hans profetior sist det begav sig. Men….han fick rätt. Igen. Den 18 september i år meddelade Feds chef Ben Bernanke att pengatryckandet består med en takt på 85 miljarder dollar i månaden.

Fed kan nämligen inte "smalna av" sina program. Man har målat in sig i ett hörn där man måste fortsätta att mata Wall Streets och huspekulanternas omättliga aptit på pengar - rykande färska från tryckpressen.

Bon apetit! 
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,81 kr 0.16%
Silver 9,97 kr 0.17%
Platina 329,02 kr -0.69%
Palladium 354,06 kr -2.18%
Uppdaterat: 2024-04-19 13:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten