Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Mainstream-media uppmärksammar rusning efter fysiskt guld: GOFO negativ och guld i backwardation

Det har sedan i januari existerat en förskjutning på terminsmarknaden för guld. Terminspriset befinner sig i backwardation vilket innebär att kontrakt för leverans i senare månader är billigare än kontrakt för leverans i innevarande kontraktsmånad. Detta pekar på att handlare misstror bullionbörsernas förmåga, som till exempel LBMA eller COMEX, att leverera fysisk metall i framtiden. Således utvecklas ett premium - ett högre pris - på kontrakt för tidig leverans än för sen leverans. Förskjutningen indikerar att efterfrågan för fysisk leverans av guld överstiger utbudet kraftigt. Det kan vara så att vissa bullionbanker som medverkar i handel på börserna COMEX och LBMA har alldeles för mycket hävstång. Mycket pekar på att detta kanske inte är en tillfällig och övergående fas.

Det mest fantastiska är kanske att nyhetsjättar som Reuters faktiskt uppmärksammar detta samt låter folk som förstår manipulationen komma till tals.

Det finns även något som kallas "GOFO" som står för "Gold Offered Forward Rate". GOFO är den kurs vid vilken handlare är beredda att swappa guld mot dollar på Londonbörsen LBMA. Normalt sätt skall denna räntekurs vara positiv, men har nu flippat och gått ner på ett negativt plan. Den 7 juli 2013 var första gången detta hände sedan Lehman Brothers kraschade år 2008. Denna måndag den den 7/8-2013 gick räntekursen från +0.015% till - 0.065%. Denna "flipp" signalerar förmodligen en likviditetskris på terminsmarknaderna för guld. 

I senaste avsnittet av Keiser Report med Max Keiser och Stacy Herbert medverkar Sandeep Jaitly från FeketeResearch.com. Sandeep förklarar i övergripande termer GOFO samt vad detta innebär för terminsmarknaderna i guld. Inslaget med Sandeep börjar i andra halvan ca. 13 minuter in i klippet.

 

Idag lever vi under ett banksystem med fraktionella reserver, på engelska "Fractional Reserve Banking". Detta innebär att bankerna inte har täckning för insättarnas pengar. Systemet bygger på förtroende om att allt är ok. Man hoppas att ingen ska syna bluffen. Och visst, så länge ekonomin är stabil och tillväxten god är det ofta ingen som bryr sig. Men när snålblåsten väl kommer vill de flesta ha likviditet nu och inte löften om leverans någon gång i framtiden. Det är då man får en "bankrun" eller på svenska "bankrusning". Spararna rusar till banken för att få sina löften om pengar i form av kontanter infriade. De gör ett uttag, helt enkelt. Sanningen är förstås den att det inte finns pengar till alla - papperspengar det vill säga. I fallet med terminskontrakten och bullionbankerna är det förmodligen ingen skillnad. Det finns helt enkelt inte pengar till alla - guldpengar det vill säga.

Sanningen är att guldlagren har tömts ordentligt hos bullionbankerna och lagren registrerade på COMEX har fallit kraftigt den senaste tiden, vilket tyder just på en "bankrusning".

Vi har tidigare skrivit om vikten av att skilja på "guldpriset" och det riktiga "priset på guld". "Guldpriset" är priset på en manipulerad pappersmarknad medan "priset på guld" är papperspriset plus en premiumkostnad för att få fysisk leverans. Vid något tillfälle i framtiden kommer papperspriset - "guldpriset" - att kopplas loss från det fysiska guldet och först då kan marknaden sätta det riktiga "priset på guld". Då kommer papperspriset att bli ointressant. 

Fysiskt guld är en av de mest likvida tillgångar som finns. Till skillnad från både bankernas fiat-denominerade bankkrediter och statens pappers-fiat så är guld inte ett löfte om betalning. Med innehav av fysiskt guld är du redan betald. Till fullo.

Det är även intressant att notera att för bara några år sedan ansågs de som talade om manipulation på guld- och silvermarknaderna som rena konspirationsteoretiker. Nu börjar de dock få allt större utrymme i media.

Citat från artiklen från Reuters som jag tidigare länkade till:

"Det som händer nu är en helt oundviklig "bankrusning" på det överbelånade 100:1 bullionbanksystemet" - Ned Naylor-Leyland of Cheviot Asset Management

"Fler och fler vill ha sitt guld idag, till ett högre pris, trots att de kan få det billigare imorgon", - Guillermo Barba, ekonom på New Austrian School of Economics i Mexico.

"En ned- eller uppgång i guldpriset är inte så relevant längre. Det monetära brandlarmet som utlösts tack vare relationen mellan spot- och terminspriset säger följande: Spring efter ditt guld, det finns inte tillräckligt åt alla." - Guillermo Barba, ekonom på New Austrian School of Economics i Mexico.

Slutligen vill jag gärna citera USA:s centralbankschef Ben Bernanke:

"Ingen förstår guldpriserna, och jag försöker inte låtsas att jag föstår dem heller" Ben Bernanke

 



 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 842,62 kr 0.49%
Silver 10,11 kr 1.56%
Platina 328,04 kr -0.98%
Palladium 357,62 kr -1.20%
Uppdaterat: 2024-04-19 20:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten