Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Svenska folkets guldvanor del 7: Försäljning i förhållande till guldpriset

Av: Gustav Andersson

Vår artikelserie om svenska folkets guldvanor fortskrider. I denna serie ger vi oss i kast med att undersöka vad svenskarna har för preferenser när de investerar i guld. Slutsatserna baseras på försäljningsdata från Liberty Silver AB samt diverse annan data så som t.ex. världsmarknadspriset på guld. Då Liberty Silver är en av de största ädelmetallhandlarna i Sverige torde den data som presenteras vara tämligen vägledande för den som vill skapa sig en bild över svenskarnas konsumtionsmönster gällande ädelmetaller. 

I tidigare delar har vi undersökt:

Omsättning per månad i förhållande till världsmarknadspriset på guld

I denna 7:e delen av artikelserien om svenska folkets guldvanor tänkte vi undersöka om det finns någon koppling mellan olika månaders försäljning och det genomsnittliga pris på guld. Nedan presenterar vi diagram som visar månatlig försäljning hos Liberty Silver AB samt det genomsnittliga världsmarknadspriset på guld under samma månad. Åren som vi har valt att visa fullständig data för är 2011, 2012 och 2013. Längst ut till höger kan man utläsa försäljning i kronor och till vänster världsmarknadspriset på guld i kr/gram. Priset ilustreras i linjediagrammet och försäljningen i staplarna. Klicka på diagrammen för att förstora dem.

I ovanstående diagram, som visar försäljningen under 2011, kan vi se att priset på guld uppvisade en kraftig ökning under året. Priset steg från 284,25 kr/g i februari till 378,88 kr/g i september. En prisökning på hela 33 procent på bara 7 månader.

Från februari till maj kan vi se att försäljningen ökade månad för månad i takt med att priset gick upp. Trots ett fortsatt stadigt ökande guldpris även under juni månad minskade dock försäljningen vilket skulle kunna förklaras med att juni är den första sommarmånaden och sommaren är normalt lågsäsong på ädelmetallmarknaden. Under juli ökade dock försäljningen återigen för att i augusti och september nå rekordnivåer. Denna plötsliga och kraftiga ökning i försäljningsvolym har förmodigen flera olika förklaringar: Dels var den procentuella prisökningen mycket kraftig under denna period och dels hade guld mycket medvind i såväl nyhetsrapporteringen som bland ekonomibloggar på nätet.

Under 2012 blir förhållandet mellan guldpriset och Liberty Silvers försäljningsiffror mycket tydliga och vi kan se att här är de svenska konsumenterna uppenbarligen väldigt benägna att handla under de månader som världsmarknadspriset på guld ökar.

Under 2013 ser vi ett tydligt trendbrott från föregående år. Som vi kan utläsa av ovanstående diagram var svenskarna klart benägna att köpa guld även under 2013 trots ett fallande världsmarknadspris. Anledningarna till detta kan vara flera. Bland annat kan en större andel långsiktiga investerare stigit in på marknaden, till skillnad från de mer spekulativa. Dessa har i många fall ett mål att ackumulera en viss mängd metall och väljer att köpa guld varje månad eller ett par gånger om året som ett sparande. Dessa ser fallande priser som en möjlighet att ackumulera mer guld för en mindre mängd kronor än vad som tidigare var möjligt då priset var högre. April var den bästa försäljningsmånaden med ett snittpris på 309,85 kr/g. Intressant att notera är att trots att priset föll från 309,85 kr/g i April till 271,18 kr/g i oktober var oktobers försäljning snudd på lika bra som april månads och alltså den näst bästa månaden under 2013.

 

Kommentarer

Flavian 2016-05-30 09:40

Hur ser sambanden ut om man raeknar foersaeljningen av guld i gram istaellet foer i kronor?
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 788,88 kr 0.00%
Silver 10,00 kr 0.00%
Platina 325,37 kr 0.00%
Palladium 303,16 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-06-15 10:05 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten