Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Svenska Folkets Guldvanor Del 4: Vilka guldtackor är populärast?

Av: Gustav Andersson

I artikelserien "Svenska Folkets Guldvanor" har vi tidigare undersökt vilka som är de 6 mest populära investeringsguldmynten samt hur fördelningen mellan guldtackor och guldmynt ser ut. 

I senaste artikeln undersökte vi även fördelningen mellan historiska mynt och bullionmynt och slog fast att bullionmynt är de i särklass mest populära guldmynten. Vi kollade även på vilka historiska guldmynt som var mest populära. 

I del 4 av artikelserien Svenska Folkets Guldvanor tänkte vi titta närmare på hur fördelningen mellan guldtackor av olika vikt ser ut, baserat på försäljningsvolym. 

Populäraste vikterna

100 grams guldtackor är de absolut mest populära och utgör 31 procent av antalet sålda guldtackor. På 2:a plats hittar vi 10 grams guldtackor som utgör 23 procent av försäljningsvolymen. 10 och 100 grams guldtackor utgör med sina 53 procent av försäljningsvolymen alltså över hälften av försäljningsvolymen för alla sålda guldtackor. På 3:e plats hittar vi 20 grams guldtackor som utgör 16 procent av försäljningsvolymen.

Under övrigt har vi ackumulerat tackor i storlekarna 1 kg, 500 g, 250 g, 1 ounce, 30 g, 25 g och 2,5 g. Dessa utgör tillsammans endast 2% av antalet sålda tackor.

Bör jag köpa små eller stora tackor?

Huruvida man bör välja små eller stora tackor är i stort en smaksak och beror på av vilken anledning man väljer att investera i guld. Ser du ditt guldägande som en kortsiktig investering och har för avsikt att i framtiden sälja av hela ditt innehav på ett bräde torde stora tackor på 100 gram eller större vara att föredra. 100-gramstackorna är något lättare att förvara och åtnjuter en lite lägre prispremie jämfört med mindre tackor.

Investerar man i guld som ett skydd mot en kollaps av det monetära systemet kan små tackor, till exempel 20 grams guldtackor, vara bättre eftersom de är mer likvida och kan avyttras med några tackor i taget. För den som investerar i fysiskt guld i tron att guld kommer återkomma som betalningsmedel rekommenderar vi dock i regel guldmynt istället för guldtackor

För den som önskar spara en mindre summa i guld varje månad är guldtackor på 10 gram eller mindre ett utmärkt val. Att regelbundet ackumulera små mängder guld i form av mindre guldtackor är ett bra sätt att placera sina tillgångar i en av världens mest beprövade spartillgångar.

 

Kommentarer

billion 2014-04-10 14:28

Guld har återkommit som lagligt betalningsmedel i minst två stater i USA. Flera andra är på väg eller har redan fattat beslut om det. Någon som vet om det finns någon som driver frågan i Sverige?

http://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/arizona-becomes-second-state-approve-gold-silver-legal-131138074.html

Liberty Silver / Gustav Andersson 2014-04-16 21:59

Såvitt jag känner till det finns ingen som driver det i Sverige. Det är, precis som artikeln antyder, mestadels en symbolisk lag som tyvärr inte har mycket bäring i praktiken. Ingen handlare kommer att behöva behandla guld som legalt betalmedel och tvingas ta emot guld som betalning och det kommer inte heller att gå att betala skatt med guldet. Det enda som sker är att du kommer slippa betala reavinstskatt på guldet.

Guldbob 2014-09-19 19:35

Orsaken varför 5 och 10 grams tackor är mindre populära tror jag och enligt mitt tycke att de är så ynkliga.
En kula om 5 eller 10 gram vore bättre något at se och känna. Dagens tunna oblat suger!

Som tilläg, bästa betalningsmedel för utförda tjänster är gentjänster.

Flavian 2016-01-22 10:54

Guld skulle kunna fungera som parallell valuta om privatpersoners icke yrkesmässiga försäljning av investeringsguld inte omfattades av reavinstbeskattning. Detta skulle givetvis motsvaras av att försäljning av investeringsguld med förlust inte skulle grunda förlustavdrag.

I så fall skulle man kunna tänka sig att folk exempelvis bjöd ut begagnade bilar till försäljning och krävde betalning i guldmynt. Eventuell växel kunde ges i svenska kronor eller genom att säljaren skrev ett skuldebrev med nominellt värde i guld.
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 674,85 kr -0.16%
Silver 7,58 kr -0.49%
Platina 298,65 kr -0.46%
Palladium 321,80 kr -0.61%
Uppdaterat: 2024-02-26 02:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten