Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Svenska Folkets Guldvanor Del 3: Historiska guldmynt vs. bullionmynt - vilka är populärast?

Av: Gustav Andersson

I artikelserien svenska folkets guldvanor har vi tidigare undersökt vilka som är de mest populära investeringsguldmynten samt hur fördelningen mellan guldtackor och guldmynt ser ut.

I del 2 slog vi fast att guldtackor är det mest populära sättet att investera i fysiskt guld samt att valet mellan guldtackor eller guldmynt torde bero på huruvida man ser guld som en kortsiktig investering eller som pengar.

Historiska guldmynt vs. bullionmynt

I del 3 av denna artikelserie tänkte vi kolla på fördelningen mellan historiska guldmynt och bullionmynt samt vilka som är de mest populära historiska guldmynten. I cirkeldiagrammet nedan kan vi se den procentuella fördelningen mellan de båda myntkategorierna.

Bullionmynt

Ett bullionmynt är ett ädelmetallmynt som inhandlas för sina värdebevarande egenskaper och som hålls som en investering eller placering i själva metallen snarare än för sitt samlarvärde. Oftast präglas dessa mynt av något statligt myntverk även om det även förekommer privatpräglade mynt likt Liberty Silvers egendesignade investeringsmynt i silver. Ofta definieras bullionmyntens vikt i fraktioner av viktenheten troy ounce vilket motsvarar 31,1 gram guld. Mynten uppdelas i regel i 1 ounce, 1/2 ounce, 1/4 ounce, 1/10 ounce, 1/20 ounce samt 1/25 ounce.

Historiska mynt

De historiska guldmynten lämpar sig även de mycket väl för att investera i guld. Dock kan de ibland åtnjuta ett lite större historiskt värde varför premien kan vara något högre jämfört med bullionmynten. Den som vill ha största möjliga mängd guld för pengarna bör därför välja ett bullionmynt i still med den Sydafrikanska Krugerranden eller den Australienska Kangaroon. Båda har en förhållandevis låg premie över spotpriset och är kända världen över. Dock behöver den lite högre premien på de historiska guldmynten inte vara något negativt eftersom man som innehavare i regel får igen de extra pengarna den dagen man säljer eller rent av spenderar guldmyntet.

Ett exempel på ett historiskt guldmynt som lämpar sig utmärkt för att investera i guld, och som är en personlig favorit, är det Amerikanska Double Eagle 20 dollarsmyntet som präglades på 1800-talet under den amerikanska guldstandarden och som bär med sig en intressant historia. 

I diagrammet nedan kan vi se de 10 enskilt mest eferfrågade mynten som vi kategoriserat som historiska guldmynt. Även om denna statistik ger en god indikation över efterfrågan bör den analyseras med försiktighet då tillgången och därmed Liberty Silvers utbud av mynten varierar. 

Det i särklass mest populära myntet är det Schweiziska 20 Franc myntet som utgör 31 procent av kakan. Intressant att notera är att andra- och tredjeplatsen upptas av två svenska mynt, nämligen 1000 Kronor - Jubileumsmynt samt 10 Kronor - Oscar II. Totalt utgör dessa tre mynt över hälften av försäljningsvolymen av alla sålda investeringsmynt. Källa är Liberty Silver's försäljningsdata för perioden 2013-03-01 till 2014-03-01.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 674,68 kr -0.19%
Silver 7,58 kr -0.49%
Platina 299,14 kr -0.29%
Palladium 322,87 kr -0.28%
Uppdaterat: 2024-02-26 01:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten