Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Svenska Folkets Guldvanor Del 2: Guldtackor eller Guldmynt - Vilket är populärast?

Av: Torgny Persson

I del 1 av "Svenska Folkets Guldvanor" undersökte vi vilket guldmynt som är det populäraste bullionmyntet. Det populäraste myntet baserat på Liberty Silvers försäljningsdata var den Australiensiska Gold Kangaroon med 29 % av försäljningen.  

Bör jag köpa Guldmynt eller Guldtackor?

I denna andra del av Svenska Folkets Guldvanor undersöker vi vilket som är populärast av guldtackor eller guldmynt. Ofta får vi frågan "Bör jag köpa guldmynt eller köpa guldtackor?"

Svaret är att det beror på ett antal olika faktorer. Om du ser ditt guldköp som en tillgångsinvestering med ambition att sälja senare för att göra vinst torde guldtackor på 100 gram vara det bästa valet. Även om du avser köpa mer än 100 gram, t.ex. 1 kg är det säkrare att köpa 10 st. 100 grams guldtackor än 1 st. 1 kgs guldtacka. Anledningen till detta är att 100 grams guldtackor är mer likvida och kan avyttras med några i taget. 

Om du istället ser guld som sparande och/eller pengar kan guldmynt vara ett bättre val. Guldmynt kan fungera som bytes- och betalmedel i ett scenario där guld stärker sin funktion som transaktionsmedel. Guldmynt kan avyttras i mindre poster men ändock köpas till bulkpris. Denna guide ger dig mer tips och råd om du funderar på att köpa guldmynt

Vi på Liberty Silver har noterat att många guldsparare först hittar till guldtackor och att deras första köp ofta är guldtackor. Men ju mer påläst en kund är desto större är benägenheten att köpa guldmynt. Pendeln verkar således skifta mer mot guldmynt desto mer påläst guldspararen är. 

Vad är populärast - Guldtackor eller Guldmynt? 

Tillbaka till råfaktan. I vår undersökning som baseras på Liberty Silvers försäljningsdata med en omsättning på guld på nära SEK 100 miljoner under senaste året är resultatet som följer.

1. Guldtackor: 63 %
2. Guldmynt: 37 %

Föga överraskande kanske men icke desto mindre intressant. Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan huruvida du föredrar guldtackor eller guldmynt och varför.

 

Kommentarer

Goldfinger 2014-03-10 15:15

Intressant läsning.
Räknar ni i kronor eller i vikt?
Små mynt och tackor är dyrare (räknat per gram) än större.

Liberty Silver / Torgny Persson 2014-03-11 03:59

Det är räknat i kronor. Eftersom premien inte skiljer sig så mycket på det stora hela skulle det bli ungefär samma resultat räknat i vikt.
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 672,74 kr 0.10%
Silver 7,46 kr 0.01%
Platina 296,20 kr 1.66%
Palladium 311,97 kr -1.43%
Uppdaterat: 2024-02-27 18:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten