Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Svenska folkets guldvanor del 6: Skillnad i försäljning mellan olika månader

Av: Gustav Andersson

Vår artikelserie om svenska folkets guldvanor fortskrider. I denna serie ger vi oss i kast med att undersöka vad svenskarna har för preferenser när de investerar i guld. Slutsatserna baseras på försäljningsdata från Liberty Silver AB. Då Liberty Silver är en av de största ädelmetallhandlarna i Sverige torde den data som presenteras vara tämligen vägledande för den som vill skapa sig en bild över svenskarnas konsumtionsmönster gällande ädelmetaller. 

I tidigare delar har vi undersökt:

Omsättning per månad

I denna 6:e del av artikelserien om svenska folkets guldvanor tänkte vi kolla hur omsättningen skiljer sig mellan olika månader under olika år. Den tillgängliga försäljningsdatan sträcker sig från början av 2011 fram till och med mars månad 2014. I det första stapeldiagrammet har vi valt att bara visa de år från vilka vi har data tillgängligt för helåret. I y-axeln längst till höger visas omsättningen i SEK och i x-axeln i botten ser vi de olika månaderna från januari till december. Blå stapel utgör 2011, grön utgör 2012 och gul utgör 2013. Klicka gärna på bilden för att se den i fullstorlek.

Som vi kan se utgjorde augusti och september 2011 de månader med den i särklass högsta försäljningen. Augusti månad 2011 hade en omsättning på nära 23 miljoner kronor medan september månad hade en omsättning på strax under 22 miljoner kronor. Den lägsta omsättningen per månad hittar vi under månader som februari 2011, april 2012 samt juli 2012, då omsättningen låg på stax över 4 miljoner.

Nedan kan vi se omsättningen per månad för de 3 månader som är tillgängliga för 2014, samt även för de övriga årtalen för respektive månad.

Trender och avvikelser

Vi kan i vissa fall se tydliga mönster men även kraftiga avvikelser. Som exempel kan man titta på oktober månad som har varit stark de senaste tre åren med en omsättning på mellan 10 - 13 miljoner SEK. Augusti och september var rekordmånader under 2011, med försäljningssiffror på runt 22 miljoner, men under 2012 och 2013 låg försäljningen under dessa månader endast på 6 - 8 miljoner SEK.

Generellt är oktober till december de starkaste månaderna medan sommarmånaderna utgör lågsäsong.

 

Kommentarer

Guldbob 2014-09-19 19:24

Ok, detta är er försäljning under angiven period.
Kan ni spegla guld och silverpriserna under samma tidsrymd.
Även om större händelser kunde anges vore bra
Det vore Mycket intresant att kunna se er försäljning speglad mot metallpriserna och värlshändelser under samma period.
Trots allt så tror jag att värdet driver försäljningen och värdet beror på konflikter och elände tyvärr.

Liberty Silver / Gustav Andersson 2014-09-24 14:10

Att kombinera data över guldpriset med ovanstående data och sammanställa detta i ett diagram torde inte vara några problem. Mycket bra idé faktiskt! Att spåra enskilda händelser kan bli svårare. Men håll utkik efter prisdata i kombo med ovanstående i kommande avsnitt.
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 800,14 kr 0.00%
Silver 10,42 kr 0.00%
Platina 353,20 kr 0.00%
Palladium 330,85 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-05-25 10:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten