Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Korten läggs på bordet: Bankerna tjänar miljarder på kortbetalningar - vi andra förlorar på det

Den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson har tagit fram en vitbok beträffande bankernas kortavgifter. I boken vid namn “Korten på bordet” framkommer det att bankerna endast propagerar för ett ökat kortanvändande i syfte att maximera sin egen vinst. 

Vi har ett flertal gånger tidigare skrivit om att det inte bara är viktigt att kontanter finns kvar i samhället utan att det faktiskt är otänkbart att de inte skulle finnas. Om inte staten gav ut någon form av kontanta medel skulle de uppstå spontant precis som pengar en gång uppstod på marknaden då guld och silver allt som oftast var det transaktionsmedel som användes. Vissa har föreslagit att det kontantfria samhället bör införlivas snarast med argumentet att det nästan omgående skulle slå undan benen på den svarta marknaden för stöldgods. 

I en artikel publicerad förra sommaren slog vi håll på dessa argument och visar att för att förhindra att kontanter uppstår spontant krävs ett i det närmaste totalitärt samhälle.

I ett blogginlägg publicerat hösten 2013 påpekade vi även det faktum att bankerna endast propagerar för ett kontantfritt samhälle för att maximera sin egen vinst. Argumentet att det skulle vara “för din säkerhet” är ett svepskäl för att kunna ta ut ansenliga kortavgifter från de näringsidkare som har kort som betalningsalternativ. 

På bloggen Cornuopia? rapporterar Lars Wilderäng hur vitboken förtjänstfullt plockar isär bankernas lögner. En av dessa är att det skulle vara mindre kostsamt för butikerna att ta emot betalning via kort. Detta stämmer inte utan i 74% av fallen är det billigare att ta betalt i kontanter. Vidare är bakterieargumentet, som bland annat kontanthetsaren Björn Ulvaeus använder sig av, felaktigt. Detta enligt Agnes Wold som är professor i klinisk mikrobiologi. Det rör sig mestadels om harmlösa hudbakterier. Om man nu ändå skall vifta med bakterier som ett argument kan man ju alltid kolla på kortterminalerna. Dessa har nämligen visat sig vara en betydligt bättre grogrund för bakterier. 

I pengar räknat är det en väldigt liten del som stjäls via klassiska “upp-med-händerna-rån”. Däremot ökar bedrägeristölderna med kort- och identitetsstöld lavinartat.

Regleringar i all ära, men som påtalats tidigare är det viktigaste för att minska bankernas monopolställning att öppna för andra företag än banker att komma in med finans/transaktionslösningar på marknaden och på så sätt öka priskonkurrensen, något som Per Hortlund på HUI påtalat tidigare i en artikel i DN

– Det är inte rimligt att bankerna har monopol. Om andra företag kom in på marknaden skulle priskonkurrensen öka och bankerna bli mindre systemviktiga, vilket skulle öka den finansiella stabiliteten, säger Per Hortlund, utredare vid HUI.

HUI har nu också räknat på kostnaderna för företag som accepterar kortbetalningar. Den kan utgöra hela 16% av rörelsemarginalen i en verksamhet. 

Så det handlar alltså snarare om girighet än säkerhet. Och tillskillnad mot vad bankerna genom sitt nyspråk försöker påskynda handlar det snarare om kontaktlöshet - att man saknar något - än kontantfrihet - att man skulle vara fri från något. 

I ett par inlägg på bloggen Cornucopia? kan man läsa en bra analys av de verkliga kostnaderna för kortköp:

Korten på bordet om bankernas kortbluff

Vad tar bankerna för kortavgifter av företagen?

HUI: Årliga kortkostnader 7 miljarder kronor

Läs även vad vi tidigare skrivit om kontanter, bankerna och det kontantlösa samhället:

Det kontantlösa samhället - en utopi?

Kontantlöst eller kontantfritt - säkerhet eller girighet?

IT-haveri visar på behovet av kontanter

Papperspengar: Sämre än ädelmetaller men bättre än bankkrediter

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Äktavara 2014-11-05 10:47

Ytterligare ett argument, som är riktigt slugt och djävulskt, är att om inga kontanter finns, så kan ingen ta ut sina pengar ifrån parasitsystemet, vilket är bankernas våta dröm.
Då har dom allt, och ingen kan ta ut sina besparingar. Det enda som går är att elektroniskt köpa upp dom, om internet funkar, annars är det helt kört.
Det kan inte heller ske en "bankrun" vilket dom också vill försäkra sig mot, när systemet kraschar och folk desperat vill ta ut sina pengar!
Alla folks största fiende - det internationella banksystemet, varken mer eller mindre.

Äktavara 2014-11-05 10:47

Ytterligare ett argument, som är riktigt slugt och djävulskt, är att om inga kontanter finns, så kan ingen ta ut sina pengar ifrån parasitsystemet, vilket är bankernas våta dröm.
Då har dom allt, och ingen kan ta ut sina besparingar. Det enda som går är att elektroniskt köpa upp dom, om internet funkar, annars är det helt kört.
Det kan inte heller ske en "bankrun" vilket dom också vill försäkra sig mot, när systemet kraschar och folk desperat vill ta ut sina pengar!
Alla folks största fiende - det internationella banksystemet, varken mer eller mindre.
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,98 kr 1.21%
Silver 9,97 kr 0.53%
Platina 332,71 kr 0.38%
Palladium 362,87 kr -0.01%
Uppdaterat: 2024-04-18 19:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten