Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

IT-haveri visar på behovet av kontanter

För de som argumenterar för ett helt kontantfritt samhälle kan det haveri som har drabbat Posten, SJ, SL samt Systembolaget vara sedelärande. Ett helt elektroniskt penningsystem, i vilket alla alla våra transaktioner baseras på elektronisk bokföring av debit och kredit i bankernas huvudbok (via kortköp), är förstås oändligt mycket mer sårbart än ett som baseras på en fysisk kontant valuta

Det var under nyårsnatten som en kablebrand i en elcentral hos IT-leverantören Evry gjorde att SJ:s, SL:s, Systembolagets samt Postens hemsida gick ner. För SL:s resenärer har problemen förstås inte varit värre än att de inte kunnat kolla tider eller söka på avgångar för en resa från punk A till punkt B. Men för SJ har haveriet skapat betydligt större problem. Inte bara drabbades kundernas möjlighet att kolla resor och boka via hemsidan, man kunde under en period inte heller boka några biljetter överhuvudtaget, varken via telefon eller över disk. Detta då Evry servar stora delar av SJ:s it system som nu alltså hade havererat.

Flertal interna system som skyltinformation på stationer samt system som håller reda på vagnar har varit ur funktion och man har fått återgå till att sköta detta manuellt.

SJ och SL:s hemsida verkar i skrivande stund vara uppe, medan Posten otroligt nog fortfarande visar ett felmeddelande på sin sida, något som förstås kan ställa till det för företagskunder.

Det är förvånande att företag som Posten och SJ inte har bättre redundans än att en kabelbrand i en el-central kan slå ut, inte bara deras publika hemsida, utan även interna system som håller reda på deras vagnar.

Det är förstås illa nog att folk inte kan köpa tågresor ens över disk, men tänk dig att alla möjligheter till betalningar skulle frysas om bankernas infrastruktur havererade. I ett samhälle med kontanter skulle detta inte skapa lika stora problem, förutom för de butiker eller restauranger som redan bestämt sig för att inte acceptera kontanter som betalning.

Ett hypotetiskt scenario skulle kunna vara följande:

Tänk dig att att Babs betalterminaler skulle haverera en fredagskväll och att systemet skulle ligga nere under hela helgen. Även om uttagsautomater funkar skulle de tömmas fort. Vissa bankontor har lördagsöppet, men vad hjälper det om det inte finns några kontanter tillgängligt? De flesta banker förutom Handelsbanken har ju valt att avskaffa kontanthanteringen på merparten av sina kontor.

Även om man har kontanter kan det som sagt bli svårt att betala då allt fler butiker och även vissa restauranger och nattklubbar har valt att inte längre acceptera kontanter som betalning.

Samhället stannar således av tills dess att systemen är uppe igen på måndagsförmiddagen.

Detta hypotetiska scenario är alltså baserat på hur det ser ut i Sverige idag. Som utvecklingen ser ut kan vi nog förvänta oss att det några år framåt i tiden hade vart ännu värre. Om vissa som gillar att hetsa mot kontanter fått som de velat hade förstås ett sådant scenario inneburit att handel och krogaktivitet avstannat av och folk hade fått gå hem och läsa böcker, vattna blommor, titta på TV etc.

I de flesta övriga delar av Europa och världen hade det sett betydligt annorlunda ut.

Vi kan ta Tyskland och dess huvudstad Berlin som exempel då det är en stad jag själv har mycket erfarenhet av.

Här är kontanter fortfarande kung, även idag 2014. Här kan du alltid handla med kontanter och bara ibland med kort. Alla banker hanterar kontanter och ett flertal kontor har öppet på lördagar. Även om alla uttagsautomater skulle haverera sent på fredagskvällen hade förmodligen de flesta tyskar redan gjort helgens kontantuttag innan detta och därmed klarat sig över helgen. De hade kunnat handla allt från maten på de finaste restaurangerna till ölen på den lokala krogen. Hade de velat gå och handla sig en ny TV på Mediamarkt hade detta förstås gått utmärkt och de hade kunnat betala kontant!

Visst är det smidigt att handla med kort, det ska inte förnekas, men det är även viktigt att funderara över hur sårbart vi gör vårt samhälle när vi endast förlitar oss på denna typ av teknik.

Jag misstänker att vi kommer få se mer av liknande haverier i still med det som drabbade Evry och i förlängningen SJ och Posten. Nästa gång kan det mycket väl vara delar av vårt elektroniska betalsystem som drabbas. De institutioner som klarar av att anpassa sig till detta och är flexibla med flera olika betalalternativ kommer förstås att klara sig bäst i ett allt mer sårbart samhälle.

I ett sådant samhälle måste det få finna fler betalningsmetoder än bara kort.

Kontanter, guld, silver och kanske bitcoin?

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 581,30 kr -0.12%
Silver 6,55 kr 0.45%
Platina 305,80 kr -0.50%
Palladium 696,51 kr -0.28%
Uppdaterat: 2022-08-08 09:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten