Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Hawalla och guldsmuggling i Indien

Vi skrev i gårdagens inlägg om det informella, uråldriga och djupt kulturellt rotade österländska systemet för överföring av pengar som går under namnet “Hawala”. Systemet som bygger på förtroende möjliggör snabba överföringar över långa avstånd mot låga avgifter. 

Sedan man införde tullar på 10% av guldvärdet samt 80:20 systemet i Indien (vilket innebär att man måste exportera 20% av det man importerat innan man får importera mer) har smugglingen av guld ökat dramatiskt, först via flyg och nu även genom landvägen via Nepal, Bangladesh och Pakistan. Spektakulära fynd av kilovis med guld på såväl flygplanstoaletter som folks magar har gjorts. 

Det har även visat sig att hawla-systemet och dess hawaladarer spelar en stor roll i smugglingen. Systemet beskrevs av “Business Today India” förra hösten som den Indiska guldsmugglingens livlina. I bland annat Dubai har många hawladarer diversifierat sin verksamhet över till smuggling av den ädla metallen - en snabbt växande verksamhet. Hawala-växlare i  Oman, Kuwait, Qatar och Saudiarabien gör överföringar till agenter i Dubai, vilket är  huben för pengaväxling och överföringar i regionen.

En mellanstor indisk hawaladar kan tjäna runt 100 000 indiska rupier per dag (ca 10 000 SEK) men marginalerna är små vilket gör att det krävs överföringar på runt 40 miljoner rupier (ca 4 miljoner SEK) för att uppnå en sådan vinst. De tar emot överföringar i en rad valutor och levererar sedan rupier fram till dörren till olika adresser i Indien. Operationen drivs oftast från ett litet kontor med några fasta telefoner, en eller ett par sekreterare som tar emot samtal och skriver ner betalningsdetaljer samt håller reda på räkenskaperna och en eller ett par chaufförer för att leverera de överförda pengarna till mottagarnas adress. 

Uppgifter pekar på att belopp på ca. 2 miljarder rupier (230 miljoner SEK) dagligen strömmar in i Indien bara från Gulfstaterna via hawala-transaktioner. 70% av dessa pengar tros nu användas till att smuggla guld. 

Med den hinduiska högtiden Dussehra i annalkande till helgen och med bröllopsäsongens början i slutet av oktober är det tänkbart att smugglingen kommer öka och därmed värdeströmmarna genom det informella och osynliga hawala-banksystemet.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 665,14 kr -0.25%
Silver 7,99 kr -0.31%
Platina 316,84 kr -0.11%
Palladium 436,32 kr 0.09%
Uppdaterat: 2023-09-28 09:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten