Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Oavbruten smuggling av guld över Indiska gränsen - 50 ton på bara 10 dagar!

Snart är det dags för den Hinduiska högtiden Dussehra eller Vijayadashami som den också är känd som. Högtiden har i år sitt startdatum den 4:e oktober då den traditionellt infaller på den 10 dagen av den ljusa halvan (Shukla Paksha) av månaden Ashvin, som den heter enligt den hinduiska kalendern. Enligt hinudisk tro är detta ett bra tillfälle för att påbörja en ny fas i livet. 

Under högtiden ser man traditionellt en stor ökning i efterfrågan på guld. Indien tillämpar fortfarande importtariffer på guld och det så kallade 80:20 system. Under detta system måste 20 procent av den totala guldimporten exporteras igen. Detta är en del i den indiska centralbankens (RBI) försök att skydda rupiern som man menar påverkas negativt av den enorma guldimporten som i sin tur är en konsekvens av indiernas enorma törst efter den ädla metallen.

Regeringens försök att minska importen har dock inte minskat efterfrågan och finns det efterfrågan finns det i regel tillgång. Frågan är bara till vilket pris. Även om prispremierna på guld minskade något i somras är de fortfarande mycket höga. Talesmän för Indiska Popley group säger att det guld som enligt officiella siffror finns tillgängligt betingar ett premium över spotpriset som är högre än någon annan stans i världen. 

Hinduistan Times rapporterar att ca. 50 ton guld har smugglats in i landet under bara de senaste 10 dagarna för att möta efterfrågan inför högtiden. Smugglingen sker genom olika mer eller mindre sofistikerade metoder, oftast landvägen via Nepal, Bhutan, Bangladesh och Pakistan. Vi har tidigare skrivit om hur kilovis med guld hittats på så ovanliga ställen som på flygplanstoaletter och i folks magar. Dessa spektakulära fynd har gjort att tullen nu är väl medveten om det stora illegala inflödet av guld och de har sedermera skärpt gränskontrollerna specifikt vid flygplatser. Men det är desto svårare att kontrollera alla de landrutter som smugglarna nu har börjat använda sig av. Bara i Mumbai har flygplatstullen beslagtagit ca. 529 kg guld mellan april och augusti i år (2014). 

Smuggling via landvägarna väntas öka ytterligare i takt med att efterfrågan ökar när bröllopssäsongen drar igång under senare delen av november månad. Experter menar därför att den Indiska regeringen bör avsluta 80:20 schemat och släppa på importtarifferna så att den inofficiella importen (smugglingen) åter kan bli officiell och därmed innefattas i importstatistiken.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 584,05 kr 0.36%
Silver 6,74 kr 3.36%
Platina 308,29 kr 0.31%
Palladium 732,62 kr 4.89%
Uppdaterat: 2022-08-08 22:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten