Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Hawalla - det osynliga och uråldriga banksystemet

Ett Hawala-system är ett informellt nätverk, ofta mycket omfattande, genom vilket man kan överföra värden över nationsgränser, inte sällan till långt mycket lägre kostnader än med klassiska överföringstjänster, som till exempel banker eller de remitteringstjänster många gästarbetare använder sig av när de skickar pengar hem till släktingar och vänner.

Den eller de som utgör en nod i ett Hawala-system kallas för “hawaladar” och förmedlar de överföringstjänster som hawala-nätverket erbjuder. Hawala-system och “hawaladarer” har använts i olika utsträckning mycket länge och finns omnämnt i skrifter redan på 700-talet. En definition som enligt Wikipedia ofta används för att beskriva hawala-system är “money transfer without money movement”    

En överföring från en hawaladar till en annan kan ske genom något så enkelt som ett telefonsamtal där den ena hawladaren meddelar den andra storleken på beloppet som skall överföras och till vem pengarna skall ges. I all sin enkelhet håller sedan de båda hawaladarerna en löpande förteckning över debet och credit - vem som är skyldig vad. Det unika med detta system är att det alltså inte kräver något utfärdande av skuldebrev. Systemet bygger helt på förtroende att skulderna görs upp vid ett senare tillfälle - ett förtroende som ofta byggts upp genom generationer av hawaladarer. 

Vid överföringar mellan större städer kan “flödena” av pengar ofta vara mycket jämna. Detta gör att när skulderna väl räknas av kan beloppen som måste transferas för att “cleara” skulden ofta vara mycket små.

Nedan ser vi en enkel skiss över hur systemet funkar.

Det informella Hawala-systemet är djupt kulturellt rotat bland kulturer i mellanöstern, Nordafrika, och Indien vilket gör det mycket svårt, för att inte säga omöjligt, för en västerlänning att utnyttja hawala-systemet för överföring av pengar.

Systemets kulturella slutenhet har gjort det svårt för myndigheter som vill hindra dessa transaktioner eftersom de är mycket svåra att spåra då överföringen kan ske via, telefon, sms, eller e-post. Således har hawla-överföringar pekats ut som en kanal genom vilken terrorister överför pengar för att finansiera sin verksamhet i olika länder.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 584,36 kr 0.41%
Silver 6,74 kr 3.35%
Platina 308,60 kr 0.41%
Palladium 734,73 kr 5.20%
Uppdaterat: 2022-08-08 21:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten