Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Osannolika haverier - allt mer sannolikt

Vi har i ett antal artiklar och inlägg diskuterat orimligheten i att införa ett helt kontantfritt samhälle. Inte bara är det omöjligt, det är även mycket opraktiskt. Omöjligt eftersom pengar och kontanta medel uppstår utan politiker och staters inblandning. Opraktiskt eftersom ett samhälle utan kontanter riskerar att bli oerhört sårbart. ?

Under självaste nyårsnatten sköts ett antal system som är mycket viktiga för Sveriges infrastruktur i sank. Allt på grund av en kabelbrand hos en IT-leverantör som sköter både Postens, SJ:s, SL:s och Systembolagets hemsidor och interna system. Redundansen var uppenbarligen mycket dålig och det dröjde i vissa fall flera dagar innan systemen var uppe igen. Det skulle egentligen inte ha kunnat hända, men det hände ändå. I detta blogginlägg skrev vi att denna händelse var ett bevis för att ett samhälle utan kontanter riskerar att bli ett ytterst sårbart samhälle och vi målade även upp ett hypotetiskt scenario för hur det skulle kunna tänkas se ut om bankernas system havererade under en helg.

Snabbspola fram till torsdagen den 10 april. Denna afton drabbades samtliga av Swedbanks kunder av ett större haveri runt kl. 20:30 då både mobil och internetbanken drabbades. Det gick heller inte att ta ut kontanter eller betala med något av Swedbanks kort. Enligt Swedbank var det som hände ytterst osannolikt, och skulle egentligen inte ha kunnat hända, då de har 2 system som jobbar parallellt. Om det ena fallerar ska det andra ta över. Men denna gången fallerade båda systemen. Ytterst osannolikt, enligt Swedbank.

Igår tisdagen den 28 maj k.12:00 möttes tusentals svenska kunder av bankomater som inte fungerade. Det spelade ingen roll vilken bank ditt kort var anslutet till. Ingen kunde ta ut några pengar under ca. 1,5 timmes tid.

Bankomat AB driver de 2200 uttagsautomater som drabbades. Enligt dem ska systemet i situationer som denna automatiskt växla över till en reservdatabas. Så skedde dock inte denna gång. 

Men det finns ingen anledning till oro gott folk. Dagens haveri var sannolikt en mycket osannolik händelse som med största sannolikhet aldrig kommer att inträffa igen.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 692,34 kr 1.57%
Silver 7,70 kr 1.78%
Platina 294,31 kr 0.23%
Palladium 317,33 kr 0.60%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten