Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Det kontantfria samhället

Sedan Swedbanks haveri i förra veckan, då kunder varken kunde använda sin internetbank, betala med kort eller ta ut pengar, kan man väl lungt säga att vi som protesterat mot försöken att införa ett kontanfritt samhälle har fått vatten på vår kvarn.

Bankpersonalens fackförbund Finansförbundet lobbade länge för det kontantfria samhället. Ett samhälle utan kontanter skulle göra samhället säkrare genom att minska både rånrisken och risken för att man "tappar pengar". Citat: "En tappad sedel är en förlorad sedel". De drev länge sidan kontantfritt.nu som numera är nedlagd. Dock kan man läsa om deras vision på denna länk: Finansförbundets åsikter om: Kontantfritt samhälle

Det är naturligtvis enormt tragiskt när bankpersonal blir traumatiserad av ett rån. Men med rätt rutiner för kontanthantering (tidlås mm.) bör rånen dock kunna hållas till ett minimum. Vad som däremot exploderat de senaste åren är kortbedrägerier där innehavaren risker att drabbas. Tendens är dock att bankerna tar kostnaden när någon blivit drabbad av ett mystiskt uttag eller köp utomlands. Inte sällan uppmanar banken kunden att inte göra anmälan då det är "onödigt". Kan tänkas tjänar banken mer på att fler använder kort och därmed vill de få kortköp att framstå som säkrare än vad de är. Färre anmälningar bidrar förstås till bättre statistik. 

Och visst tjänar bankerna mycket pengar på kortköpen. SvDs Carolina Neurath skriver föredömligt om hur bankerna tjänar på att låsa in allt mer pengar i den digitala världen.

Citat:

"Gårdagens händelse riskerar att rubba förtroendet för kortsamhället - just den utveckling där Swedbank har ledartröjan. Swedbank är störst på kort i Sverige. Banken har länge, med välslipade argument, vurmat för att kontanter helst borde utrotas. Men hela argumentationen brister när det inte längre är en självklarhet att korten och internetbanken fungerar."

"Själva kortavgiften på omkring 200 kronor per år från kunderna är bara en del av inkomstflödet. Varje gång du drar ditt kort tjänar banken lite pengar, och knaprar från handelns omsättning. Av de 80 öre per kortköp, som de flesta handlare får betala för varje korttransaktion, går merparten till den kortutgivande banken."

Den säkerhet som bankerna ofta pekar på som skäl till att minska kortanvändandet kan mycket väl översättas till girighet. Att använda sig av uttryck som t.ex. kontanfritt istället för kontantlöst är en annan bra metod.
Fri: Du är befriad från en börda - oberoende. Men frågan är om inte kontantlöst är mer rättvisande - vi förlorar något som gör vårt liv bättre, enklare och friare. Läs gärna: Kontantlöst eller kontantfritt - säkerhet eller girighet?

I övrigt kan rekommenderas artiklarna: 

Det kontantlösa samhället - en utopi?

Papperspengar: Sämre än ädelmetaller men bättre än bankkrediter

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,65 kr 1.47%
Silver 7,67 kr 1.46%
Platina 294,26 kr 0.22%
Palladium 318,48 kr 0.96%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten