Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Kommer guldpriset skjuta i höjden om Indiens importbegränsningar försvinner?

Indien har länge varit världens största köpare av guld, i synnerhet smyckesguld. Indien har trots sin storlek och höga efterfrågan en mycket låg inhemsk produktion av guld med endast 3 inhemska gruvor i drift.

Den stora efterfrågan gör att man är beroende av en massiv import av guld från andra länder. De största exportörerna till Indien kan vi se i diagrammet nedan.

Schweiz var alltså den största exportören 2010 till 2011 och exporterade mer än de 4 andra gjorde ihop. UAE står för United Arab Emirates eller Förenade Arabemiraten, för den som undrar.

I våras började Indien införa importbegränsningar på guld, en slags tullar. Man har bland annat ökat importavgiften från 2% till 10% för att försöka stävja importen. Argumenten för att införa tullar ligger i att man vill minska landet handelsunderskott som växt sig allt större. Detta påverkar den Indiska rupiern negativt och genom ökade importavgifter tror man sig kunna minska guldimporten och genom denna handelsunderskottet. Men många menar att Indiens handelsunderskott inte grundas i den höga guldimporten. Snarare ligger problemet i ökande oljeimporter. Allt eftersom Indiens ekonomi ökat explosionsartat under de senaste 15 åren har efterfrågan på världens viktigaste energiresurs naturligtivs ökat kraftigt. Indien har under många år toppat tillväxten i bilägande inom de asiatiska tillväxtmarknaderna. Men det är inte bara bilkörning som kräver olja - byggprojekt, transporter, e-business - allt detta kräver olja i någon form. Det är enligt storbanken HSBC detta som är den riktiga drivkraften när det gäller det ökande handelsunderskottet.

"The biggest risk to the exchange rate is the current account deficit (CAD) which is almost entirely on account of oil imports. But I know all the focus is on gold", sa Hitendra Dave från HSBC i en intervju med India Economic Times i början av 2013.

Problemet är att eftersom man är djupt beroende av oljan som drivkraft i den ekonomiska utvecklingen kan man inte sätta importtullar på olja. Det skulle sluta med minskande ekonomisk tillväxt. Istället får guld bli syndabocken i det hela.

Restriktionerna har inte direkt gjort det guldälskande indiska folket mindre sugen på att hänga den gula metallen kring sina nackar eller handleder. Så länge det finns efterfrågan finns det tillgång, och entrepenöriella smugglare har tagit över för att fylla upp det underskott som tullarna har skapat. Man smugglar bland annat genom Pakistan via flygplan, men även från Thailand. På en av Jet Airways flighter från Bangkok till Calcutta hade någon bestämt sig för att placera handbagaget på toaletten. Innehållet bestod av något så ovanligt som 24 guldtackor med en vikt på 1 kilo vardera. Smugglingen är så omfattande att den till och med passerat den illegala droghandeln i sin omfattning. Pakistan har nu även försökt få ett grepp om guldhandeln genom att införa ett tillfälligt 30 dagars förbud på import av guld

Nu har vissa dock börjat lobba för att ta bort importtullarna och släppa guldet mer eller mindre fritt igen. Ledaren av Indiens ledande parti i kongressen Sonia Gandhi har vädjat till handelsministeriet att släppa på de tuffa restriktionerna som har lett till ökande priser på guld i hela Indien.

Beskedet nådde marknaderna under gårdagen och de reagerade direkt. Utvecklingen efter beskedet kan bevittnas i nedanstående diagram

Totalt har guldpriset i US Dollar ökat med 2,43% sedan i onsdags (diagrammet nedan skapades kring kl. 14:30 fredagen den 24/1-2014).

Det återstår att se om den Indiska regeringen väljer att lätta på importrestriktionerna eller inte. Det beror förstås på om de kan låta sig övertygas om att oljan och inte guldet är den drivande kraften i landets handelsunderskott. Men marknadens reaktioner är helt klart intressanta. Kanske är de en indikation på den kommande utvecklingen i guldpriset under resten av året.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 581,61 kr -0.06%
Silver 6,55 kr 0.38%
Platina 306,23 kr -0.36%
Palladium 697,49 kr -0.13%
Uppdaterat: 2022-08-08 08:55 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten