Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Indiens kärleksaffär med guld

Indien är förmodligen världens största konsument av fysiskt guld för prydnadsändamål. Med en årlig efterfrågan på 272 ton smyckesguld pekar många källor på att de nu är hack i häl med Kina.

Guld har en särskilt stark social status i Indien. En familj i Indien som inte äger guld anses nästan vara en ofullständig familj. Enligt WGC (World Gold Council) stod Indien och Kina för 55 procent av den totala guldefterfrågan under 2011. Hälften av allt guld som indierna köper varje år är smycken till bröllop och det äger uppskattningsvis rum ca 10 miljoner bröllop i Indien, varje år.

Många indiska kvinnor fick sina smycken från sina föräldrar när de var yngre. De kan ha gått i arv i generationer. Att skiljas från dem i samband med en försäljning känns därför otänkbart. Icke desto mindre, är deras smycken en ekonomisk trygghet för dem. Indien har bland det högsta sparandet i världen, vilket beräknas uppgå till cirka 30 procent av totala inkomster, varav ca 10 procent investeras i guld.

I inslaget nedan säger en talesman för World Gold Council följande:

"Indiens efterfrågan på guld driver marknaden. Efterfrågan på guld i Indien är grundläggande för guldbranschen. Om Indien nyser, kommer guldindustrin bli förkyld. Folk i London kan försöka sätta guldpriserna så mycket de vill, men det som händer i Indien avgör vad som händer med guld."

Sedan 16 mars strejkar flera stora indiska smyckesförsäljare efter att regeringen aviserade i sin andra budget att de avser fördubbla importtullar på guld samt införa en punktskatt. Detta ökar arbetsbördan, särskilt för mindre juvelerare.

Uppdatering:

Det verkar som om den tre veckor långa strejken hos indiska juvelerare avslutades i lördags. Finansminister Pranab Mukherjee har försäkrat att regeringen skall överväga skrotning av ett budgetförslag att ta ut en punktskatt, på 0,3 procent, och en källskatt på transaktioner värda mer än 200.000 rupier.
 
Bloggen Zero Hedge skriver följande: "Resultatet blir tre veckors uppdämd efterfrågan på ädelmetaller som plötsligt släpps lös med potentialen att driva spotpriset på guld mot nivåer som vore rimliga, om det inte vore för den senaste tidens konstgjorda priskontroll."
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,52 kr 1.45%
Silver 7,68 kr 1.54%
Platina 293,75 kr 0.04%
Palladium 317,15 kr 0.54%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten