Olika typer av efterfrågan på guld
Det hävdas ofta att guld har få om ens några industriella egenskaper. Man brukar få höra att guld är värdelöst ur “brukssynpunkt” och att det bara efterfrågas som en finansiell tillgång, eller för smyckesproduktion. Detta är dock en missuppfattning. Även om guld under senare år allt mer har återfått sin roll som värdebevarare, och därmed som en investering och finansiell placering, har även det industriella användandet ökat och utgjorde under 2011 ca. 12% av den totala efterfrågan. Denna efterfrågan utgjorde ca. 450 ton mellan 2007 och 2011. Efterfrågan på guld som investering uppskattas till ca. 33% av den totala efterfrågan.
Nedan ser vi statistik som härstammar från World Gold Council.
Efterfrågan på smyckesguld är fortfarande mycket hög, särskilt från många länder i Asien där guldet har en alldeles speciell roll. Indien har sedan länge en särskild kärleksaffär med guld och är med sin årliga efterfrågan på ca. 270 ton hack i häl med länder som Kina. Den industriella efterfrågan på guld utgörs av ett antal identifierbara faktorer och är lätt att kategorisera. Hög termisk och elektrisk ledningsförmåga och extremt tålighet mot korrosion är bara ett antal av de egenskaper som gör guld mycket användbart i elektronik. Elektronikproduktion står för två tredjedelar av den industriella efterfrågan på guld. Förutom detta upptäcks ständigt nya användningsområden. Guld kan användas för sina katalytiska egenskaper i bränsleceller, kemindustrin, samt teknik för emissionsmätning. Inom medicinteknik används guld inom ett antal områden som t.ex. biomedicin.
Det kan ofta vara svårt att dela in guldet i olika investeringskategorier. I exempelvis Indien, där guldet har en särdeles stark social status, ärvs ofta guldsmycken från generation till generation. De bärs med stolthet, ofta av kvinnan i familjen, och att skiljas från dem anses otänkbart. Icke desto mindre utgör guldsmyckena en ekonomisk trygghet för familjen. De är alltså lika mycket en investering och värdebevarare som de är en prydnad och statussymbol. Man kan därför hävda att mycket av den procentandel som utgörs av smyckesguld även är en form av investeringsguld. Kina och Indien stod tillsammans för 55% av den totala efterfrågan på guld under 2011. Dessa länder har även bland det högsta sparandet i världen, vilket utgör ungefär 30% av inkomsterna. En stor del av detta sparande investeras i guld.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.