Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Är det viktigt med litteratur om monetär ekonomi på svenska?
Är det viktigt med litteratur om monetär ekonomi på svenska?
2012-08-09 10:03 # 1
Fredrik Håkansson / Liberty Silver
Spinner vidare på en annan viktig tråd vi har i LS delen av foumet.

Jag har en fråga till alla er som läst "tyngre" ekonomisk litteratur på engelska, och som inte är så djupt inne i den ekonomiska vetenskapen att ni har stenkoll terminologin i ämnet. Ekonomi är ett område som kan innefatta väldigt många facktermer som kan vara svåra för lekmännen att förstå.

Hur går det att läsa denna typen av böcker på engelska?
Känner ni att det kan bli svårigheter att hänga med om/när det blir mycket ekonomiskt lingo på engelska?

Jag anser frågan vara av största vikt om vi ska kunna sprida kunskaperna till "den vanlige konsumenten" som inte har en aning om vad ekonomi är.
Därför är jag själv en stor anhängare av litteratur på svenska. Det har en större potential att nå den breda massa, plus att det även kan bli lättare att smälta de specifika termer som används om man enbart behöver koncentrera sig på dessa ord istället för att översätta all text.

Vad har ni för tankar kring ämnet?
Senast ändrad av Fredrik Håkansson / Liberty Silver; 2012-08-09 10:04
2012-08-09 18:35 # 2
Kire
Jag är en av dom som verkligen inte förstår så mycket om ekonomi ens på svenska. När jag t.ex. lärde mig datorkunskap på tidigt 90-tal köpte jag böcker som "PC for dummies" och "DOS for dummies" (översatta). De var mycket lättlästa och väldigt roliga att läsa. Jag ler fortfarande när jag hör en dator starta upp låtande som "möss i en trossbotten".
Jag menar att det vore väldigt trevligt för oss vanliga att komma åt kunskapen om ekonomi på ett enklare sätt. Då skulle jag även kunna kasta mig in i diskussioner som handlar om pengar. Ibland hör jag att det folk säger låter fel i jämförelse med vad jag läst här men väljer att hålla mig utanför. Så ja tack! Mer kunskap åt folket!
2012-08-09 19:07 # 3
P1975
Jag föreslår att du kollar på Mike Maloney's "20000 Gold - Debt collapse". Finns på YT och är 1.29 timmar lång.

Förklarar allting väldigt enkelt.

Och enligt min mening bättre på att förklara kärnan till dagens världsproblem än LS-teamet (no offense :-) )
2012-08-09 21:53 # 4
Herr G
Min ringa erfarenhet säger att om man har hyfsad koll på engelskan så brukar det gå att hänga med i engelskspråkig facklitteratur om målgruppen är lekmän. Alltså ovan nämnda "tunga" litteratur kan nog vara väl kämpig på utrikiska, men det gäller nog även motsvarande böcker på svenska om de inte är skrivna på ett pedagogiskt vis.
M.a.o. en välskriven bok på engelska är bättre än en knastertorr dito på svenska :)
2012-08-09 22:47 # 5
Fredrik Håkansson / Liberty Silver
Citat:
Ursprungligen postat av P1975


Och enligt min mening bättre på att förklara kärnan till dagens världsproblem än LS-teamet (no offense :-) )


No offense taken. :D

Tvärtom tar vi ju gärna kritik. En viktig del av vår verksamhet är ju trots allt att försöka göra information av detta slaget så lättillgänglig vi bara kan. Så alla tips & tricks det bjuds på i forumet är vi mer än glada att ta till oss.
2012-08-09 23:24 # 6
Liberty Silver / Torgny Persson
Moderator
Hmm, borde inte någon (vi) publicera en bok/broschyr som enkelt med bilder förklarar hur det rådande monetära systemet fungerar (eller inte fungerar om man så önskar). Detta är ju inte särskilt svårförklarat men gemene man tror fortfarande att det är väldigt komplicerat och involverar stat och riksbank på något avancerat vis. Denna missuppfattning späs gärna på av Riksbanken själva (testa gärna att ringa dit och fråga vad som skulle hända om folk tar ut pengar från banken, eller fråga varför bara 4% av penningmängden finns i form av sedlar och mynt) och av media.
2012-08-09 23:57 # 7
P1975
Jag kontaktade Pensionsmyndigheten 2010 och sa till dom att jag ville kunna ha möjlighet att investera mina pensions"pengar" (vilket skämt egentligen: som att siffror i ett datasystem skulle kunna vara "pengar") i fysiskt guld och silver, inlåst någonstans och att när jag var 65 eller 70 kunna åka till detta ställe och hämta ut allt.

Som förklaring till varför jag ville kunna göra detta gav jag att våra fiat-pengar är sjuka med följande matematiska exempel:

År 1976 kostade en 88:an glass 1,50 kronor. Nu kostar den 16 kronor. Har vi färre kossor nu, eller färre träd att göra glasspinnar av? Hade vi följt Riksbankens mål om 0-2% Inflation per år hade vi legat på ca 3 kronor för en 88:an nu.
Vi är ganska långt ifrån 3 kronor för en 88:an glass nu...

Man kan köra samma exempel med en liter blyfri bensin.

Naturligtvis fick jag ett svävande "politikersvar" som respons där de sa "tack för din kommentar, pensionsmyndigheten letar alltid efter nya möjligheter för att göra sin kunder mer nöjda med vårt utbud." Bla bla bla.

Jag har inte hört något från dom sen dess.

Kontentan av det hela: informera er om hur vårt ekonomiska system fungerar.

/Paul
2012-08-10 00:18 # 8
Selous
Jag har inga problem med engelskan, jag har läst fem poäng nationalekonomi en gång i tiden, så vitt jag minns var all litteratur på engelska. Däremot har det gett upphov till ett intressant problem. När jag pratar ekonomi med människor omkring mig kommer jag ofta på mig med att inte kunna förklara på ett förståeligt sätt på svenska utan att betydelsen ändras eller att jag ibland rentav saknar svenska ord för en del företeelser.
2012-08-10 10:56 # 9
Reflection
Citat:
Ursprungligen postat av Liberty Silver / Torgny Persson
Hmm, borde inte någon (vi) publicera en bok/broschyr som enkelt med bilder förklarar hur det rådande monetära systemet fungerar (eller inte fungerar om man så önskar). Detta är ju inte särskilt svårförklarat men gemene man tror fortfarande att det är väldigt komplicerat och involverar stat och riksbank på något avancerat vis. Denna missuppfattning späs gärna på av Riksbanken själva (testa gärna att ringa dit och fråga vad som skulle hända om folk tar ut pengar från banken, eller fråga varför bara 4% av penningmängden finns i form av sedlar och mynt) och av media.Det finns faktiskt redan, på följande blogg: http://parasitstopp.wordpress.com

En bra början för gemene man är att läsa inlägget som varje nytt blogginlägg inleds med som går igenom hur penningsystemet fungerar.
2012-08-10 12:38 # 10
POS
Jag tror det är väldigt viktigt. Vad är det t.ex. som driver mig att köpa lite silver varje gång jag får ut min pension? Insikten att pappersvalutan förr eller senare kommer att kollapsa. (Tyvärr började jag alldeles för sent med att göra detta systematiskt, så jag hoppas det ska dröja tills jag är död innan kollapsen kommer.) Ju fler som förstår detta, desto fler kommer att investera i fysiskt guld och silver, och desto lättare kommer det att bli att få ekonomin på rätt köl den dag kollapsen kommer.
2012-08-10 15:21 # 11
Sigvard
Ja det skulle verkligen behövas böcker på svenska, både för nybörjare och mer avancerade. Det är en stor brist på det. Själv så har jag svårt för engelska. Har t.ex läst den alldeles utmärkta "Where Does Money Come From?" men det var med största svårighet p.g.a engelskan. Det handlade till 2/3 att slå i ett engelsk-svenskt lexikon. Och eftersom jag är 60+ så kom jag inte ihåg de engelska glosorna när jag nästa dag ville läsa igenom samma kapitel igen.

Det är synd eftersom det finns många intressanta engelska böcker som jag skulle vilja läsa.

Blev också klart besviken på Andreas Cervenkas bok "Vad är pengar?" Om ni tittar på länken så håller jag med de fyra Användar-recensionerna längst ner, inte alls någon bra bok. Tidningsrecensionerna av boken var dock lysande av någon anledning som jag inte alls kan förstå.

Som exempel så ger denna korta artikel på Liberty Silver en betydligt bättre förståelse än hela Andreas Cervenka lyckas prestera genom en hel bok. Artikel "Hur kan ett banklån vara ett lån när inget lånas?" alltså. Det var faktiskt den artikeln som gjorde att jag valde att börja köpa guld och silver på Liberty Silver. Så gärna mer i den stilen.

Det skulle alltså vara bra med böcker på svenska som förklarar detta med hur penningsystemet fungerar. Och även om Liberty Silver skulle vilja utöka sin artikelsamling i detta.
2012-08-10 15:25 # 12
Fredrik Håkansson / Liberty Silver
Citat:
Ursprungligen postat av Reflection

Det finns faktiskt redan, på följande blogg: http://parasitstopp.wordpress.com
.


Inte för att lägga ord i Torgnys mun, men jag tror han menade ett material som är väldigt kortfattat och koncist, i ett format som är enkelt för helt o-insatta och o-intresserade personer att snabbt ta åt sig.

De känns en aning nedvärderande och trist att påstå detta, men jag har upptäckt att det som fungerat bäst för mig när jag pratat med människor som inte är alls intresserade, nyfikna eller kunniga är att hålla mig på en så basal nivå som möjligt med infon. Att hålla sig till de absoluta grunderna och ge exempel som alla kan relatera till (P1975:s inlägg om en 88:an glass var ett lysande typexempel.) Även videoklipp med färgglada animeringar på Youtube verkar vara en bra inkörsport får många. Är det färgglatt och animerat och påminner lite om ett pedagogiskt barnprogram kanske det inte känns fullt lite svart och dystert som ämnet annars kan uppfattas. Vad vet jag.

Informativa och upplysta bloggare gör ju ett bra jobb med att vidareutbilda de av oss som redan har ett nyvaknat grundintresse. Den stora utmaningen som jag ser det är ju dock att nå ut och "väcka" den breda massan som inte har ett hum om hur den ekonomiska verkligheten ser ut, och heller inte har något pressande intresse av att lära sig.

På någon nivå känner nog de flesta instinktivt att något inte står rätt till. Men det är alltid enklare att stoppa huvudet i sanden än att behöva kämpa med ännu ett problem i en vardag som redan svämmar över av dem.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt