Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Förberedelser?
Förberedelser?
2011-05-13 13:53 # 133
Anonym
Jag håller väl inte riktigt med om många av resonemangen här, varför skulle vi behöva gå tillbaka till medeltiden? Innan oljeepoken, runt förra sekelskiftet,kunde man väl leva ett meningsfullt liv då också. Att dagens befolkning inte skulle kunna försörja sig utan olja stämmer inte heller, klipper in ett tidigare inlägg jag gjort i denna tråd:
Citat:

Angående förberedelser för matförsörjning: vissa tycks tro att det är omöjligt att Sverige skulle kunna föda sin befolkning utan olja.Jag vill då peka på följande fakta:

Japan under Edo-perioden(ca.1600-1850) var ett stängt samhälle (0 import), de klarade av matförsörjningen under 250 år för 30 millioner invånare, och detta utan några som helst kolväten. Den odlade ytan var 8,5% av Japans 377.000 kvkm = 32000 kvadratkilometer.Klimatet är i stort sett likvärdigt med Sveriges. Kan tillägga att dåvarande huvudstad Edo (senare Tokyo) hade 1,2 millioner invånare + att det fanns ett par andra storstäder som skulle försörjas med livsmedel.

Sverige är betydligt större, kan odla upp mycket mer än 32000 kvkm och har bara 9 millioner.Så det borde inte vara några problem alls.Dessutom har kunskap om intensivodling, växtföljder och nya sorter inneburit kraftigt ökad avkastning per ytenhet. Alltså no problems med maten bara man gör på rätt sätt!
/GeCe

Och att Sverige inte skulle kunna försörja sina 9 millioner är otänkbart, finns det i själva verket något bättre ställe på jorden att försörja sig på?
Vad vi har att vänta är inte det totala sammanbrottet utan ett slut på vår bekväma och slösande livsstil, kanske lika bra, då de flesta ändå tycks missnöjda och uttråkade.Lite mer action för att skaffa den dagliga födan ger kanske mer mening med livet....
Den största faran är inte att oljan tar slut, utan att det finns så mycket kolväten kvar att vi kan förstöra våra försörjningsmöjligheter.Titta t.ex. på: Tipping Point. The age of the oil sands-där ser man lite av vad vi har att vänta oss när jakten på de lågvärdiga kolvätena börjar.Men det beror på vårt agerande, vi skulle kunna undvika det.
Hela frågan är ju i grund och botten en fråga om livsmedel, allt annat är egentligen umbärligt.Som någon sa: revolutionen är aldrig längre bort än 7 måltider (eller om det var fyra)Och frihet skulle jag vilja tillägga, där kan vi också få trubbel.

/GeCe
2011-05-13 14:19 # 134
Despierto
Ni får skilja på teoretiskt möjligt och praktiskt möjligt. I teorin kan alla människor på hela jorden stå upp med lite svängrum i delstaten Queensland, Austrailien men jag tror alla förstår att det är praktiskt omöjligt för alla att gå och ställa sig där.

Att jämföra tidigare samhällens kapacitet till matförsörjning med vår ger en skev bild. Dessa hade utbyggda strukturer för detta med know-how, dragdjur och redskap. Det skulle ta oss decennier att bygga ut det idag och vi har inte ens börjat trots att vi står på oljetoppen eller kanske t o m har passerat det.

Tänk bara på tiden och ansträngningen det skulle ta att ordna med dragdjur och handredskap. Vi skulle behöva tiotusentals hästar bara i Sverige. Dessa ska avlas, födas, växa upp och ridas in. Människor ska lära sig att köra redskap med häst. Redskap ska tillverkas och människor ska lära sig att handskas med dessa. Tiotusentals, om inte hundratusentals, människor måste in i den agrara sektorn och lära sig inte bara jobbet utan också att leva med de villkor som råder i ett fossilgfattigt agrart samhälle.

Nä, det ser inte bra ut för framtiden...
2011-05-13 14:33 # 135
Anonym
Enligt IEA (OECD ländernas energiorgan) rapport hösten 2010 nåddes oljetoppen år 2006. Enligt US Army rapport sommaren 2010 finns ingen reservkapacitet kvar efter 2012 och redan år 2015 saknas mer än tio procent av behövd olja.

Dessa bedömningar tar inte i beräkning bortfall likt Libyens olja på grund av krig. Vad händer när (inte om ) Saudi Arabiens befolkning revolterar?

Vi står på randen av en global katastrof både vad gäller ekonomi och livsmedelsförsörjning. De som hävdar att vi kan lösa problemen med andra tekniker mm får komma till trovärdiga bevis. Jag har inte sett eller läst något sådant.

KH
2011-05-13 15:59 # 136
PeddaP
Med lite tur så kan vi kanske glömma allt som har med Peak Oil att göra i framtiden!

Visar det sig verkligen att Rossis E-Cat fungerar, som eventuellt bygger på kall fusion, så är världens energiförsörjning fixad för all framtid! Dessutom på ett miljövänligt sätt! Det är i alla fall än så länge ingen som har lyckats motbevisa att maskinen fungerar...

Se Ny Teknik
2011-05-13 16:17 # 137
Despierto
Citat:
Ursprungligen postat av PeddaP
världens energiförsörjning fixad för all framtid! Dessutom på ett miljövänligt sätt!


Det här är ju världens motsägelse. Titta på vad den i sammanhanget svårutvunna oljekraften har gjort med planeten. Tänk dig då lättutvunnen fusioinskraft... Hej och tack för kaffet, allt tog slut på en pisskvart.

Sen så får vi väl se hur det är med italienarnas fusion. Skulle tippa på att detta är antingen ett ekobrott eller ett practial joke. Att två italienare skulle ha lyckats med att lösa ett problem vi har brottats med i fyrtio år tror jag sådär på....
2011-05-13 18:02 # 138
Anonym
En väsentlig fråga är också om man ser det ur ett svenskt eller globalt perspektiv, det gör ju stor skillnad. Men om det går så illa som många tror kanske man inte kan skilja på dessa p.g.a flyktingströmmar. Men jag tror ändå att många har en för pessimistisk grundsyn. Och att hundratusentals behöver återgå till agrara sektorn är nog givet. Det bästa vi skulle kunna göra för att förbereda oss för denna situation är att börja intensivodla på liten yta och försöka nå självförsörjning eller nästintill, sålänge vi fortfarande har tid till det. Att lägga undan massa konserver är bara högst tillfällig hjälp, det värdefulla är att ha färdiga kunskaper och att ha testat dom i praktiken.
Visst blir det svårigheter i övergångsfasen, jämförelsen med andra epoker/kulturer var bara till för att åskådliggöra vilken avkastning som är möjlig. Alla i stan och i lägenheter då? De flesta har tillgång till sommarställe eller släkt på landet eller med odlingsmöjligheter. Jag är tydligen drabbad av relativt optimistisk grundsyn verkar det (vilket iofs kan vara till viss hjälp), tror att när det verkligen kniper så får folk oanad påhittighet/energi!Tyvärr måste det nog börja gå lite åt h-e först innan folk tar sig i kragen...men sen reder det upp sig.

Citat:

Det här är ju världens motsägelse. Titta på vad den i sammanhanget svårutvunna oljekraften har gjort med planeten. Tänk dig då lättutvunnen fusioinskraft... Hej och tack för kaffet, allt tog slut på en pisskvart./Despierto

Håller med! Och tror inte heller ett dugg på Rossi & Co.

/GeCe
2011-05-13 19:16 # 139
In4mayshun
Citat:
Ursprungligen postat av Anonym

Vad vi har att vänta är inte det totala sammanbrottet utan ett slut på vår bekväma och slösande livsstil---


Idag brände jag och kollegorna ytterligare några kubik diesel bara för att "du" och dina vänner ska kunna gå på krogen ikväll och ta en öl eller tio. Det gjorde vi igår också. På måndag gör vi det igen. Och på tisdag...onsdag...torsdag och alla dagar som kommer efter dem. Det kommer vi att göra ända fram till dess att det inte går att köpa diesel längre, eller att den blir så dyr att du själv får hämta bärsan på bryggeriet istället.

Och det är ett företag. Multiplicera med hela världen och mycket diesel blir det.

Det ska förvisso sägas att Sverige är ovanligt duktiga på alternativa drivmedel för tung trafik, men globalt sett är det ändå bara en droppe i havet...

Slöseriet som livsstil, hell yeah!
Senast ändrad av In4mayshun; 2011-05-13 19:22
2011-05-13 19:26 # 140
Anonym
Citat:
Ursprungligen postat av In4mayshun
Citat:
Ursprungligen postat av Anonym

Vad vi har att vänta är inte det totala sammanbrottet utan ett slut på vår bekväma och slösande livsstil---


Idag brände jag och kollegorna ytterligare några kubik diesel bara för att "du" och dina vänner ska kunna gå på krogen ikväll och ta en öl eller tio. Det gjorde vi igår också. På måndag gör vi det igen. Och på tisdag...onsdag...torsdag och alla dagar som kommer efter dem. Det kommer vi att göra ända fram till dess att det inte går att köpa diesel längre, eller att den blir så dyr att du själv får hämta bärsan på bryggeriet istället.

Och det är ett företag. Multiplicera med hela världen och mycket diesel blir det.

Det ska förvisso sägas att Sverige är ovanligt duktiga på alternativa drivmedel för tung trafik, men globalt sett är det ändå bara en droppe i havet...

Slöseriet som livsstil, hell yeah!


Det grejar sig...när den är slut på krogen får väl den hembryggda duga.Och vinet blir riktigt hyggligt. För att inte tala om ännu starkare saker:-) med ett minimum av dieselförbrukning...
/GeCe
2011-05-14 20:11 # 141
Anonym
Citat:
Innan oljeepoken, runt förra sekelskiftet,kunde man väl leva ett meningsfullt liv då också. Att dagens befolkning inte skulle kunna försörja sig utan olja stämmer inte heller, klipper in ett tidigare inlägg jag gjort i denna tråd:


Tyvärr, men så enkelt är det inte. Du kan tro mig, för jag har läst på om ekonomisk historia eller så kan du läsa själv, t ex i boken "Before the Industrial Revolution" av Carlo M. Cipolla, som för övrigt är litteratur på universitets kurs i ekonomisk historia.

Det som framkommer när man läser på om historien är vad som hände efter digerdöden, nämligen att det plötsligt blev väldigt ont om arbetskraft i stora delar av europa. Det som hände då var att man i ökande utsträckning blev tvugna att använda sig av maskiner, som drevs av olika slags energi. Till en början använde man vatten och vind i sina kvarnar, smedjor etc. Men när ångmaskinen uppfanns uppstod ett skriande behov av bränsle, som till en början blev skog. Skogen skövlades i en sådan omfattning i Italien och i England att den var nära nog att ta slut. Men sedan kom kolet som en billig ersättning till skogen. Och kolet utvanns och förbrukades i en ständigt ökande omfattning.

Redan på 1700-talet bröts det kol, på 1800-talet expanderade kolbrytningen kraftigt och i början på 1900-talet började England att få brist på kol. Som "tur" var så hittades olja i Pennsylvania på 1850-talet och redan några år innan första världskriget var oljebrytningen så omfattande att Churtchill bestämde att den Engelska flottan fortsättningsvis skulle drivas med olja istället för med kol. Och kolets epok var i princip redan då förbi för Englands del.

Oljan fick ett enormt uppsving under 1900-talet och ersatt allt mera kolet, men kolet försvann ingalunda från världens energikarta och idag bryter man i världen mera kol än någonsin tidigare. Men oljan har med stor sannolikhet passerat sin peak, naturgasen är påväg att nå sin peak och det finns uppskattningar som pekar på att även kolet kommer att nå en liknande peak i brytningstakt mycket snart - kanske max 30 år framåt.

För att göra en lång saga kort - kolet var det som innan oljan drev vår civilisation framåt. Innan kolet var det ved, och innan veden var det människan själv som användes som maskin och det var människan som drev civilisation framåt. Tyvärr var det inte samma människor som drev denna "civilisation" genom sitt dagliga svettande som dem som tjänade på att denna "civilisation" upprätthölls. Och efter oljan och kolet, och naturgasen och kärnkraften etc så är det sannolikt för att inte säga givet att det åter blir så att den ev civilisation som kommer att finnas baseras på en liten topp av ultrarika aristrokrater och en bred bas av hårt arbetande människor som under närmast slavlika förhållanden får arbeta sig till döds för att upprätthålla skenet av civilisation ännu någon tid.

Eller också gör dessa samma människor gemensam sak och gör slut på den aristokrati som håller dem fågna i en civilisation som bara gynnar de redan rika och i princip lämnar alla övriga att dö på gatorna. Framtiden får utvisa vilket det blir. Men de som fortfarande går omkring och tror att BAU (Business as usual) kommer att fortsätta när den fossila energin sinar lär nog bli överraskade. Bilar blir sällsynta. Glödlampor blir lyx och livet blir åter en fråga om att överleva i första hand och fortplanta sig i andra hand...
2011-05-15 07:53 # 142
Anonym
Citat:
Ursprungligen postat av Akwa Commune medlem
Hej alla : )
Kom in för att titta på priserna på guld och silver mm. sen läste lite på forumet, det ena lede till det andra och hittade denna tråden, och tyckte att det var/är min plikt att skriva om hur vi/jag kommer att leva under de tider som med all sannolikhet vi alla kommer att uppleva.
http://www.stansberryresearch.com/pro/1103PSIEOAVD/PPSIM521/PR
för att ni ska få en större insyn i vad som kan komma att ske..

Citat:
Ursprungligen postat av Blind Owl
I ett worst case scenario finns det säkert de som tycker det räcker med en motorcykel, bränsle till denna, några likasinnade och beväpning just för att plundra såna som er.

Har jag sett för mycket postapokalyptisk film eller är det något ni tänker på?


Självklart är det något vi (akwa commune) tänker på, om det värsta inträffar som säkerligen kommer att ske inom en snar framtid, kommer vi att vara förbereda. Men kommer inte att gå mer inpå det...

Om någon har set filmen "The postman" bra film...

Några länkar för er..
Jag har nyligen blivit medlem av akwa, och tycker att det som dem pratar om verkar som en självsäker bra ide att "together we stand divided we fall" Nu jag vet inte om något kommer att inträffa men en sak jag vet är att om det händer eller inte är detta hur jag (och min familj) vill och kommer att leva resten av våra liv.
Jag har inte blivit medlem på youtube men genom att skriva till email adresserna från "Fellowship for Intentional Community" eller fic. (länkar hittar ni nedan...
Akwa commune:


Akwa commune:
http://directory.ic.org/21362/Akwa

Tills nästa gång, ta hand om er..


Först läste jag och skrattade, men nyfikenheten tog det bättre av mig och jag tittade på filmen.. Jag slutade skratta och fick en klump i halsen, Att ni skapar en utväg för många av oss som inte skulle klara av en enda vecka i vildmarken utan mat om allt går åt skogen.. tycker jag är ädelt, tack
Bertolausson@hotmail.se
2011-05-15 10:23 # 143
Cornucopia
Vi kommer naturligtvis inte gå tillbaka till 1800-talet eller 1700-talet heller för den delen. Räknar man lite på det så kanske vi får gå tillbaka till den nivå på BNP (och med det materiell levnadsstandard) som gällde på 1960-talet, med samma antal bilar per capita, körda mil per capita, TV-apparater per capita, samma antal TV-kanaler, mobiltelefoner per capita och datorer per capita. För att hårddra det hela lite. (1960-talet, men med annan teknik inom bl a uppvärmning och flytande bränslen förstås, sedan kanske mobiltelefonerna och datorerna får vara kvar, men då får vi offra något annat materiellt som man hade på den tiden, typ.)

Mat på bordet, vatten i kranen och värme om vintern kan vi klara om vi bara gör avkall på en hel del av det materiella vi lägger resurser på idag.

Problemet blir att alla vill att någon annan skall göra uppoffringarna, så det kommer bli mycket tandagnisslan och varnagel.
Senast ändrad av Cornucopia; 2011-05-15 10:24
2011-05-15 11:43 # 144
Anonym
Citat:
Ursprungligen postat av Cornucopia
Vi kommer naturligtvis inte gå tillbaka till 1800-talet eller 1700-talet heller för den delen. Räknar man lite på det så kanske vi får gå tillbaka till den nivå på BNP (och med det materiell levnadsstandard) som gällde på 1960-talet, med samma antal bilar per capita, körda mil per capita, TV-apparater per capita, samma antal TV-kanaler, mobiltelefoner per capita och datorer per capita. För att hårddra det hela lite. (1960-talet, men med annan teknik inom bl a uppvärmning och flytande bränslen förstås, sedan kanske mobiltelefonerna och datorerna får vara kvar, men då får vi offra något annat materiellt som man hade på den tiden, typ.)

Mat på bordet, vatten i kranen och värme om vintern kan vi klara om vi bara gör avkall på en hel del av det materiella vi lägger resurser på idag.

Problemet blir att alla vill att någon annan skall göra uppoffringarna, så det kommer bli mycket tandagnisslan och varnagel.


Mycket balanserat och i mitt tycke trovärdigt scenario, långt ifrån den totala undergången!
Mobiltelefoner & datorer blir nog rätt säkert kvar, uppvärmning kommer att ta en allt större del av resurserna. Sen får vi inte glömma fördelarna från ny teknik, motorerna blir allt snålare, vi har belysning som drar tiondelen av dåtidens, och det finns en enorm potential i att ändra redan på konstruktionsstadiet så att prylarna kan enkelt repareras och till slut återvinnas. Fast det fordrar förstås en annan inställning, att man inte är tvungen att ha allra senaste modellen eller modefärgen...som det är nu är mode & design en rejält förstörande kraft, kräver ständigt nytt och kasserande av det gamla (flera månader) omoderna...
Som sagt, det blir att kavla upp ärmarna & jobba på! Men vi överlever!

/GeCe


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt