Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Kontanter spås vara borta om 15 år
Kontanter spås vara borta om 15 år
2015-09-07 10:06 # 1
In4mayshun
Lite drastisk rubrik, det går ju inte att säga säkert. Men om man antar att dagens minskningstakt inom kontantanvändning fortsätter likadant i framtiden så blir det så, iaf i Sverige. Vi älskar ju kontantlösa betalningar. Tyvärr är jag själv inget undantag, gillar Swish för att det är så enkelt, smidigt och gratis. Swish åker dock ut ur mobilen den dag det börjar kosta. Den giriga bankstermaffian kan dra åt h-e med sina avgifter på allt - avgifter som gör att de fyra storbankerna tjänar 100 miljarder om året.

Apple och Facebook jobbar båda med att introducera mikrobetalningar och om det blir en hit så är det ytterligare en spik i kistan för kontanterna.

Framöver finns alltså inte längre möjligheten att ha pengar i madrassen för att slippa ha med bankerna att göra,eller som säkerhet för systemkollaps. Det bli till att välja mellan Apple iPay eller guld under golvplankorna hemma.

Förmodligen kommer inte staten att helt ta bort kontanterna på många år, men om de flesta aktörer som tar emot dina pengar gör det så blir det i praktiken samma sak. Du tar ut hela lönen i kontanter från bankomaten, men sen kan du inte använda pengarna nånstans, för butiker och andra mottagare har slutat med kontanter av "säkerhets- och miljöskäl".

Istället flyttas säkerhetsproblemet över till folket, som tvingas ha sina besparingar i guld hemma i bostaden, eftersom vi inte kan lita på bankerna och statens insättningsgarantier. Tack för det!

Citat:
Och samtidigt sjunker värdet på de kontanter som finns i omlopp snabbt. Sedan 2009 har värdet på de svenska kontanterna sjunkit från 106 miljarder till 80 miljarder kronor. Om det fortsätter i samma takt – det vill säga om det inte ökar trots alla kontantfria utmanare – så finns det inga kontanter kvar om femton år.


Citat:
På det finns det goda skäl att anta att den snabbt växande marknaden för digitala betalningar inte direkt kommer vända den sjunkande pengatrenden. När nyheten om de nya sedlarna pumpades ut tidigare i år så reagerade många med att skämta om att man ändå aldrig kommer se dem, för vem använder kontanter? Ungefär samtidigt fylldes många journalisters inkorgar av hundratals spammejl från Kontantupproret, som absolut inte vill se ett samhälle utan pengar.


Citat:
Förra veckan avslöjade Facebook att även de ska ge sig in i betalningsbranschen. För snart kan 500 miljoner användare knyta sitt betalkort till chatappen Messenger och överföra pengar till sina vänner och bekanta. De sluter sig till en växande skara som erbjuder det som kallas peer-to-peer-betalningar, det vill säga överföring av pengar mellan privatpersoner. Paypal har redan ett liknande system och Snapchat släppte en liknande funktion i slutet på förra året.


http://www.idg.se/2.1085/1.617180/det-kontantlosa-samhallet-ar-snart-har--har-ar-anledningarna?queryText=mobila%20betalningar

2015-09-07 11:26 # 2
Kingsthrone
Usch, hemska tanke att Apple skulle bli ensamrådande på betalmarknaden. Nej, då handlar jag hellre med fysiskt guld än att gynna det äckliga storföretaget.

Google Wallet kan jag tänka mig dock.
2015-09-07 19:23 # 3
Obetalbar
Citat:
Ursprungligen postat av Kingsthrone
Usch, hemska tanke att Apple skulle bli ensamrådande på betalmarknaden. Nej, då handlar jag hellre med fysiskt guld än att gynna det äckliga storföretaget.

Google Wallet kan jag tänka mig dock.15 år är oceaner av tid.. Vet ens eliten i hur det ser ut då ? Jag tror det kommer komma en fet kraftig korrektion av vår uppblåsta ekonomin inom 5 år som kommer ändra mycket utav spelreglerna.. Kanske till det bättre, kanske blir det värre.

Största hotet mot eliten är ju personer som har lite inblick i hur det sjuka finansieralla systemet fungerar och inte är rädda att sprda det vidare...Systemet där de flesta är förslavade av en liten elit och vi hyr / betalar ränta på nästan hela penningmängden av banker.. som tjänar hur mkt pengar som helst o inte producerar eller tillför ett skit till mänskligheten.


Kontantlösa samhället är en otäck tanke...
bankerna har makten att blocka ditt livsverk om du har stort kontoinnehav eller varför inte konfiskera ? Bail in osv...

I fredstid kan de ställa till dig nåt otroligt.. .De kan hänvisa till luddiga lagar om penningtvätt och terrortrams som de kan tolka hursomhelst till sin fördel... Det kan bli teknikstrull osv..
Vid sabotage o tex vid krig.. så är du totalt rökt.

De han höja kortavgifterna.. massor.. de kan ha minusräta...varför inte minus 30% ränta ?

Du kan inte ta ut dina pengar.. guld kan de blocka dig från att köpa..

Fasciststaten o Fascistbanken kan se allt du köper.. dina vanor ,,var du är ..vilka tidningar du köper..osv billiga argument kan vara att man inte vill visa att man köper playboy men det är skitsnack.. man kanske köper en politisk tidnging som inte gillas av eliten ? Det är en mänsklig rättighet att inte varje steg ska bevakas av storebror.. Det är ett övergepp anser jag.

Jag tycker verkligen att ni som är upplysta har ett ansvar att alltid använda kontanter så mkt ni bara kan..

SKippa kort skippa Swisch.. fb o google finns det anledninge att vara mycket vaksam mot..

Googla dig själv.. De vet allt om dig. De ser alla dina sökningar.. DE har bild på dig kanske o din adres tel nr.. fb osv.. satellit bild på ditt hus...

själv har jag gjort feta uttag o använder nästan alltid kontanter om det inte är något i jobbet som kräver kort.. eller av annan anledning.

Det finns inte ens 10 k i kontanter per skalle i Sverige.. Gör en insats ta ut pengar nu..
Det är bra för dig själv också att passa på medan chansen fortfarande finns...för det lär bli kapitalkontroller i samband med att Ingves toksänker reporäntan Han sänkte ej sist men han säger att han är öppen för ytterligare minus..Vad är gränsen?.. -0,45%? -500% +500? Det vet bara Gud och BIS :) När sparkonton får minusränta vill börja folk ta ut kontanter... I praktiken kommer man inte hinna göra det för de kommer stoppa uttagen innan de har sänkt räntan såpass mycket säkerligen...
2015-09-07 19:34 # 4
Obetalbar
Alla digitala transaktioner där banker ä mellanhänder kostar.. Och det kostar mycket dessutom. Att inte det framgår på ditt kvitto betyder inte att kostnaden inte finns. De är ju inte dumma.. Det är väl klart man ser till att folk inte vet att det finns kortavgifter. De höjer upp priserna på allting.. Som sagt ,står inte på kvittot. Men säljaren tex butiken eller vad det kan vara måste ju betala avgifter.

Ica kort och liknande har ju tillkommit just för att man vill slippa betala till mastercard o visa osv.. det är vad jag har hört iaf.

Swisch är ju egentligen ganska begränsat tror jag.. Enda syftet där är väl att hålla oss borta från kontanter... Vet inte om de har någon direkt inkomst där.. Har inte Swisch är inte insatt i det... Tror inte de låter det bli altför stort och samtidigt gratis.. När kontanterna är borta kan ni ju ge er f-n på att swisch inte kommer att vara gratis...


Milton Friedman sa there is no such thing as a free lunch. Han hade rätt...

Den största kostnaden är ändå avskedet av den fria världen vilket det ju innebär när man säger ja till det total-övervakade ellitstyrda förtryckarsamhälle som man får när bankerna kontrollerar alla transaktioner...
2015-09-07 21:01 # 5
In4mayshun
Det här med 15 år är alltså om minskningen fortsätter i dagens takt. Det lär den inte göra, utan istället accelerera allt mer så att vi får se en utfasning av riktiga pengar långt tidigare än så . Dagens ungdom verkar sky kontanter som pesten. Jag ser sällan barn och unga med pengar numera. Det ska betalas med kort, om det så handlar om en tuggummipåse för 9 kronor. Gå på bio nån kväll och kolla hur kidsen betalar sina läsk och popcorn. Inte är det med pengar...

Det är ytterst olyckligt att bankstermaffians och den globala elitens ambitioner att kontrollera och övervaka mänskligheten sammanfaller så ypperligt med att de flesta människor verkligen gillar kontantlösa betalningar av olika slag eftersom det är väldigt praktiskt och smidigt.

Så länge all teknik fungerar.
Så länge du inte köper något som makten finner misshagligt.
Så länge inte bedragare och svindlare kommer över dina kortuppgifter.

Händelser som han Breivik i Norge som köpte stora mängder konstgödsel för att göra bomber bidrar till att makten gärna vill införa olika slags övervakningar av inköp. Förvisso är det sannolikt ytterst få terrorister och samhällsomstörtande individer som köper bombingredienser med sitt VISA eller Master Card, men det spelar ingen roll. Alla människors samtliga korttransaktioner kommer i framtiden förmodligen att screenas för misstänkta inköpsmönster.
Senast ändrad av In4mayshun; 2015-09-07 21:07
2015-09-07 21:22 # 6
Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av Obetalbar

Det finns inte ens 10 k i kontanter per skalle i Sverige.. Gör en insats ta ut pengar nu..
Det är bra för dig själv också att passa på medan chansen fortfarande finns...


Källa på det? Och nej att det bara finns 80mdr i omlopp är inte samma sak som att det bara finns 80mdr, dessa 80mdr är i princip redan uttagna (och är inte del av det du försöker passa på att ta ut).

Observationen att mängden kontanter i omlopp minskat är ett tecken på att vi väljer att ha mer pengar på banken och mindre i kontanter - och inte en fråga om att riksbanken strypt tillgången på kontanter.
2015-09-07 21:59 # 7
kaase
Jag har en verksamhet där kunderna kan betala med kort eller kontant.

Förra året var det ungefär 30% kontanter, i år är det knappt 20%. För kortterminalen betalar vi i snitt 2% avgift på transaktionerna. Swish för företag kostar 500 kr per år och sedan 2,50 kr per transaktion. Intressant är att för kort krävs en procentuell avgift enligt EU, men för Swish kan man ta ut en enhetskostnad.

Kontanter däremot. Att sätta in sedlar kostar ingenting, att sätta in mynt kan kosta 5%. Att växla till sig sedlar och mynt kostar ungefär 7-10%. Så jag lämnar aldrig in en enda tjugokronors-sedel eller ett enda mynt, de cirkulerar tillbaka i växelkassan.
2015-09-08 02:02 # 8
Kingsthrone
Citat:
Ursprungligen postat av Obetalbar
Citat:
Ursprungligen postat av Kingsthrone
Usch, hemska tanke att Apple skulle bli ensamrådande på betalmarknaden. Nej, då handlar jag hellre med fysiskt guld än att gynna det äckliga storföretaget.

Google Wallet kan jag tänka mig dock.15 år är oceaner av tid.. Vet ens eliten i hur det ser ut då ? Jag tror det kommer komma en fet kraftig korrektion av vår uppblåsta ekonomin inom 5 år som kommer ändra mycket utav spelreglerna.. Kanske till det bättre, kanske blir det värre.

Största hotet mot eliten är ju personer som har lite inblick i hur det sjuka finansieralla systemet fungerar och inte är rädda att sprda det vidare...Systemet där de flesta är förslavade av en liten elit och vi hyr / betalar ränta på nästan hela penningmängden av banker.. som tjänar hur mkt pengar som helst o inte producerar eller tillför ett skit till mänskligheten.


Kontantlösa samhället är en otäck tanke...
bankerna har makten att blocka ditt livsverk om du har stort kontoinnehav eller varför inte konfiskera ? Bail in osv...

I fredstid kan de ställa till dig nåt otroligt.. .De kan hänvisa till luddiga lagar om penningtvätt och terrortrams som de kan tolka hursomhelst till sin fördel... Det kan bli teknikstrull osv..
Vid sabotage o tex vid krig.. så är du totalt rökt.

De han höja kortavgifterna.. massor.. de kan ha minusräta...varför inte minus 30% ränta ?

Du kan inte ta ut dina pengar.. guld kan de blocka dig från att köpa..

Fasciststaten o Fascistbanken kan se allt du köper.. dina vanor ,,var du är ..vilka tidningar du köper..osv billiga argument kan vara att man inte vill visa att man köper playboy men det är skitsnack.. man kanske köper en politisk tidnging som inte gillas av eliten ? Det är en mänsklig rättighet att inte varje steg ska bevakas av storebror.. Det är ett övergepp anser jag.

Jag tycker verkligen att ni som är upplysta har ett ansvar att alltid använda kontanter så mkt ni bara kan..

SKippa kort skippa Swisch.. fb o google finns det anledninge att vara mycket vaksam mot..

Googla dig själv.. De vet allt om dig. De ser alla dina sökningar.. DE har bild på dig kanske o din adres tel nr.. fb osv.. satellit bild på ditt hus...

själv har jag gjort feta uttag o använder nästan alltid kontanter om det inte är något i jobbet som kräver kort.. eller av annan anledning.

Det finns inte ens 10 k i kontanter per skalle i Sverige.. Gör en insats ta ut pengar nu..
Det är bra för dig själv också att passa på medan chansen fortfarande finns...för det lär bli kapitalkontroller i samband med att Ingves toksänker reporäntan Han sänkte ej sist men han säger att han är öppen för ytterligare minus..Vad är gränsen?.. -0,45%? -500% +500? Det vet bara Gud och BIS :) När sparkonton får minusränta vill börja folk ta ut kontanter... I praktiken kommer man inte hinna göra det för de kommer stoppa uttagen innan de har sänkt räntan såpass mycket säkerligen...


Kontanter hjälper föga om samhället går den väg du befarar. Själv ser jag massvis med problem med kontanter. Rånrisken blir betydligt större, både mot butiker och mot privatpersoner. Och jag blir hellre av med 1000 kr från mitt bankkonto än från min plånbok...Jag har jobbat inom detaljhandeln till och från sedan nittiotalet och jag har sett utvecklingen mot mindre och mindre kontanter. Då kunde man promenera med långt över 100 000 kr i handen för att sätta in dem hos postkontoret. Idag är det väktare och penningtransport som gäller. Dessutom har det krävts särskilda säkerhetslösningar för just kontanter som kassaskåp, säkerhetsdörrar, samt extra arbetstid för själva kontanthanteringen mm. Och så ligger kontanterna fysiskt still vilket är negativt för ett företag. Jämför med pengar på ett bankkonto som snabbt kan handlas med. Mer elektroniska betalningar har varit en given utveckling. Och nu i och med internet så krävs det digitala betalmetoder för att kunna upprätthålla en öppen marknad. Då faller kontanter kort.

Med detta sagt vill jag också tillägga att jag tycker det är bra att det finns kontanter som ett alternativ. Kanske får vi acceptera dubbla kostnader för både kontanter och digitala transaktioner för lång tid framöver om vi vill ha ett någorlunda öppet samhälle.
2015-09-08 13:31 # 9
Obetalbar
Citat:
Ursprungligen postat av Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av Obetalbar

Det finns inte ens 10 k i kontanter per skalle i Sverige.. Gör en insats ta ut pengar nu..
Det är bra för dig själv också att passa på medan chansen fortfarande finns...


Källa på det? Och nej att det bara finns 80mdr i omlopp är inte samma sak som att det bara finns 80mdr, dessa 80mdr är i princip redan uttagna (och är inte del av det du försöker passa på att ta ut).

Observationen att mängden kontanter i omlopp minskat är ett tecken på att vi väljer att ha mer pengar på banken och mindre i kontanter - och inte en fråga om att riksbanken strypt tillgången på kontanter.

HAHA det är såååå typiskt SKYKING

I detta sammanhang.. Vem f-n bryr sig om det finns 10k 8k eller 20k ? per person ?
Frågan i sig är intressant. Men inte särskilt i detta fall.
Poängen är att det finns ganska lite riksbankspengar i omlopp.
Alla dina inlägg går ut på att skapa meningslösa sidodiskussioner. Vem betalar dig för att sitta här o sprida din dynga ?

Har för mig att de nya sedlarna o mynten kommer uppgå till 78 miljarder kronor eller nåt åt det hållet.
Ange den rätta siffran då om du känner till den eller bara gå o gör nåt vettigt.. Du bidrar nästan aldrig till diskussionerna här..


Haha folk "väljer" skriver du... I relationen till bankerna som är verkar på en fri marknad eller ? Tror du på det själv ?
Tror du att banker är "företag" på en fri marknad och att saker och ting beror på folks "val" ?
Att använda kort för att det är praktiskt är inte detsamma som att vilja avskaffa kontanter.
2015-09-08 13:40 # 10
Mats
Tre förslag:
1. Inför centralbankskonton för allmänheten, med betalkort och internettjänst
2. Avskaffa insättargarantin
3. Fasa ut ränteavdragen.

De svenska storbankerna tjänar stora pengar på att den svenska och nordiska medelklassen försätter sig allt djupare i skuld för att få tak över huvudet. Bankerna tjänar alltså på krediter, vinster på pengar som de själva skapar ur tomma intet.

Eftersom privata banker, i sin roll som skapare av våra betalningsmedel och av betalningsinfrastrukturen, ses som "systemviktiga" så åtnjuter de en hel del skydd och ekonomiska subventioner. Den här vinst-räkmackan som sveriges och nordens skattebetalare serverar storbankerna, utgörs bl.a. av insättargaranti, ränteavdrag, centralbankens skydd samt exklusiv rätt till betalningsinfrastrukturen.

Den kreditskapande banksektorn är nu den största branschen på Stockholmsbörsen, mätt som andel av den totala vinsten, med uppemot 40% av alla vinster hos de stora bolagen. För 2014 var de 4 storbankernas sammanlagda vinst över 100 miljarder kronor. Banken Nordea's vinst per anställd var 2014 ca 1.4 miljoner. Volvo AB, ett globalt företag med FoU i internationell toppklass och export världen över, hade som jämförelse en total vinst på ca 7 miljarder, och en vinst per anställd på ca 320 000. Bankernas produktiva prestation i detta sammanhang är alltså att bevilja krediter, främst till nordens hushåll. Bankerna skapar de pengar de "lånar ut", i utbyte mot att medelklassen försätter sig allt djupare i skuld till dem. Den säkerhet som denna överskuldsatta medelklass tror sig ha, är de uppblåsta bostadspriserna, värden som går upp i rök den dag bankerna inte längre kan eller vill expandera kreditgivningen ytterligare och därmed ytterligare blåsa upp bostadsbubblan.

Bankerna skyddas bl.a. genom insättargaranti och ränteavdrag. Ett annat skydd av bankerna som många inte tänker på, är centralbankens räntestyrning och dess roll som "lender of last resort". Det innebär att bankerna alltid kan låna billigt i centralbanken, och i synnerhet i tider av finansiell oro, då centralbanken genom öppna marknadsoperationer köper skuldpapper av bankerna och därmed sätter nya pengar i händerna på dessa. Centralbanken har ett uppdrag att upprätthålla "den finansiella stabiliteten", vilket är en omskrivning av att "upprätthålla bankernas vinster", och detta är något som centralbanken alltid tar hänsyn till i sin penningpolitik.

Förutom dessa stöd, så skyddas också bankerna mot konkurrens, såtillvida att allmänheten inte har möjligt att äga monetär bas elektroniskt, och administrera betalningar elektroniskt. Detta är en exklusiv rätt som endast storbankerna har. De stora bankerna har konton i centralbanken som gör att de enkelt kan administrera betalningar med monetär bas, svenska kronor, inom det som kallas RIX. Det är inte möjligt för allmänheten att ha ett sådant konto. Allmänheten är hänvisad till att sköta sin privatekonomi men mynt och sedlar vilket är väldigt opraktiskt, för att inte säga omöjligt, eller att låna ut sina pengar till negativ ränta, till bankerna, för att kunna sköta sin privatekonomi.

För att råda bot på dessa orättfärdiga och ensidiga subventioner till den lukrativa banksektorn bör allmänheten ges rätt att ha konto i centralbanken, med betalkort och internettjänst, så att alla kan sköta sin privatekonomi med monetär bas istället för att tvingas parkera sina pengar hos storbankerna. Bankerna skall inte tillåtas diktera i vilken form den monetära basen tillhandahålls; huruvida det är papperslappar och runda metallbitar eller siffror i datorer.

Med ett sådant praktiskt och riskfritt alternativ till mynt och sedlar, så kan insättargaranting avskaffas. De kommersiella bankerna måste då erbjuda något bättre än det riskfria centralbankskontot. På så vis ges bankernas risktagande en marknadsmässig prissättning på inlåningssidan. Bankerna utsätts mao. för marknadsmässig konkurrens om våra sparmedel, något som bankerna i andra sammanhang brukar vara positivt inställda till.

Fasa ut ränteavdragen som endast utgör en subvention av bankernas vinster och leder till att hushållen tvingas skuldsätta sig ännu mer till bankerna, när hushållen tävlar mot varandra i budgivningar för att få tak över huvudet.
2015-09-08 14:41 # 11
Mats
Utestående mynt och sedlar: ca 78 miljarder... (ca 75 Gkr i allmänhetens händer, ca 3 Gkr hos bankerna)
Total monetär bas, inkl. bankers fordringar på centralbank: ca 223Gkr, total penningmängd, mätt som M3: ca 2600 Gkr.

Om man breddar penninmängsdmåttet till att inlkudera även längre fordringar på banksystemet, så är den "penningmängden" ca 13 000 miljarder kronor, räknat på de 4 storbankerna. Men en betydande del av detta härrör från verksamhet utomlands. Fordringar på de svenska delarna av dessa banker är grovt gissat ca hälften av detta, mao. ca 7500 miljarder kronor. Så andelen mynt och sedlar av denna breda definition av "pengar" är 78/7500, dvs drygt 1%. Skall man göra denna analys grundligt så krävs det dock mer är någon minuts googlande för att fräva fram exakta siffror.

Källa SCB, samt Wikipedia's uppslagssidor om SEB, SHB, SEB samt Swedbank, plus Handelsbankens hemsida.
2015-09-08 15:26 # 12
tuna1024
Det som jag tycker är konstigt är att Riksbanken lanserar nya sedlar och mynt samtidigt som
kontantbetalningar minskar i samhället. Jag får inte riktigt ihop det.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt