Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Silver i smarta kläder

Framtida efterfrågan och ökning i silverpriset kommer sannolikt drivas av allt skakigare marknader och ett allt mer ohållbart skuldbaserat monetärt system. Fast än att maskineriet idag hostar en aning tuffar det på, men det är bara p.g.a av att man lappat och lagat det tillfälligt istället för att göra det som verkligen behövs - stänga för en riktig service och starta om från början - som det fortfarande funkar.

Enda orsaken till att man idag har råd att underhålla de enorma skulderna är att man artificiellt lyckats pressa ner räntorna till noll eller nära noll. När räntorna en dag oundvikligen stiger kommer kostnaderna för skulderna att skena bortom vad som är ens i närheten av hållbart och vi kommer få en skuldimplosion där betalningar måste ställas in och skulder skrivas ned. Detta gäller såväl privata skulder som statliga skulder. Japan är det mest påtagliga exemplet där en ränteökning på statsobligationerna till endast runt 4 procent skulle innebära game over för det Japanska skuldspektaklet. När detta händer kommer fiat-denominerade papperstillgångar av ett flertal slag minska kraftigt i värde och till och med gå upp i rök.

Om Japans skuldproblem:

Fysiska ädelmetaller, som du har i fysisk besittning eller den direkta äganderätten till, skiljer sig avsevärt i denna aspekt. Även om det nominella värdet fluktuerar kan ädelmetaller, tillskillnad från en pappersvaluta eller något annat pappersderivat, aldrig gå till noll. Detta eftersom metallerna besitter inneboende metalliska industriella och medicinska egenskaper som ligger till grund för dess värde. Det är dock viktigt att förstå att p.g.a de monetära egenskaper som ädelmetallerna besitter kan deras köpkraft vara avsevärt högre än det industriella brukspriset. Ädelmetaller har alltså många olika egenskaper som betingar dess pris. Men deras industriella värde är dock inte oviktigt utan är en bas som ädelmetallerna tryggt vilar på.

Nya användningsområden dyker ständigt upp, både för guld och silver, men silver är utan tvekan den starkaste industriella metallen med en rad användningsområden vilka man kan läsa om i bland annat denna artikel.

Silver spelar en allt större roll i olika kroppsburna tekniska redskap, som t.ex. kläder i vilka man kan mäta olika biometriska data. Flera företag jobbar med att införliva detta i delar av sina kollektioner.  Nyligen lanserade en “Polo tech shirt” som användes under tennisturneringen US Open. Detta plagg har silvertrådar invävt i nylonväven. Silvrets starka ledningsförmåga gör det enkelt att mäta hjärtfrekvens, stressnivå, andning, med mera, vilket kan överföras till exempelvis en smartphone i realtid.

Trots att teknik som denna är mycket intressant och gör att silver står ut som den mest industriellt användbara av alla ädelmetaller är det sannolikt först och främst det stora skuldberget och ohållbara kostnader för att underhålla det som kommer driva upp priset på silver då investerare flyr från aktier och obligationer in i värdefasta tillgångar som guld och silver.

I ledaren publicerad Fredagen den 21 november skrev vi om hur rapporterar visar att investerare som köper fysiskt silver kan komma att köpa mer än 1 miljard ounce under de kommande åren. Trots att priset faller har köp av de mest populära fysiska investeringsmynten i silver ökat:

"En ny rapport från the Silver Institute pekar mot att investerare sannolikt kommer öka sin nettoinköp av silver inom de kommande åren. Rapporten talar om upp emot 1 miljard ounce silver.

Enligt den 50 sidor långa rapporten är investeringsefterfrågan den enskilt viktigaste faktorn i att driva priset på marknaden och den fysiska efterfrågan på mynt och tackor hos detaljister kan vara en av de viktigaste komponenterna i investeringsefterfrågan, under de kommande åren. Efterfrågan på de uppskattningsvis 1 miljard ouncen förväntas uppstå i ett sammanhang av svag ekonomisk utveckling och höga skuldnivåer, vilket kommer driva investerare in i en greppbar fysisk tillgång som silver.

Rapporten säger även att de investerare som köper fysiskt silver i form av mynt och tackor är av en annan typ jämfört med de som spekulerar i papperssilver. De fysiska investerarna har hållit efterfrågan uppe, även under tider med fallande pris.

Smarta investerare som köper fysiskt silver har sett den senaste tidens prisfall som ett köptillfälle och köpen av investeringssilver har snarare ökat i takt med att priset fallit, något vi visar i dessa diagram.

Nyligen uppdaterad statistik från US Mint visar dessutom att man med lite mer än en månad kvar av året endast måste sälja ca. 2 miljoner ytterligare Silver Eagles för att 2014 skall bli ännu ett rekordår.

Detta är tämligen imponerande med tanke på att Royal Canadian Mint, med sin uppdaterade version av Silver Maplen, sannolikt tagit ansenliga marknadsandelar i år från både US Mint och Austrian Mint."

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,11 kr 1.10%
Silver 9,99 kr 0.80%
Platina 333,21 kr 0.53%
Palladium 363,63 kr 0.20%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten