Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 29 Användningsområden Silver

Av: Torgny Persson

del 23 redovisade vi utbud och efterfrågan för silver baserat på branschuppdelning. Vi kunde bl.a. utläsa att investeringsefterfrågan ökat kraftigt under de senaste åren. I dagens avsnitt undersöker vi mer i detalj vad silver används till. Det kan vara intressant att känna till dessa användningsområden eftersom de ligger till grund för det inneboende värde som uppkommer p.g.a. silvers goda metalliska egenskaper.  

Medicinskt
Silver är anti-bakteriellt och ett naturligt antibiotikum. Redan på tidigt 1800-tal placerades silvermynt i vattenbehållare för att rena vattnet. Uttrycket "född med silversked i mun" syftar ursprungligen på hälsa snarare än välfärd. Barn som matades med silversked på 1700-talet sades nämligen ha bättre hälsa än de som matades med skedar producerade av andra metaller.    

Förutom som antibiotikum kan silver bl.a. användas vid behandling av brännskador, för att förbättra hudtillväxt efter olyckor, vid allergier, för att skydda ögonen och för att rena syre. Kolloidalt silver påstås dessutom assistera immunförsvaret genom dess effekt på bakterier, virus och svamp. Min personliga erfarenhet efter att ha prövat kolloidalt silver under ett antal år är att det effektivt och snabbt lindrar förkylningsbesvär.

Bakteriedödare
Kläder och särskilt sportkonfektion som skor, strumpor och underställ kan behandlas med silver i anti-bakteriellt syfte. Silvret tar kål på bakterierna med effekten att svettodören minskar. Detta görs genom att silvret vävs in som trådar i textilierna. Silver har i hög uträckning ersatt ämnet triclosan som tidigare användes som bakteriedödande medel.

Silver används även i andra produkter där det krävs bakteriedödande egenskaper som exempelvis plåster, i plast, på toalettsitsar, i medicinsk utrustning, på utsidan av kylskåp etc.

Industriellt
Silver passar sig väl som industriell metall. Ingen annan metall har lika goda egenskaper som silver vad gäller kombinationen av styrka, reflekterbarhet, formbarhet och tänjbarhet. Silver "leder" också värme/kyla samtidigt och klarar extrema temperaturförändringar. Dessa egenskaper gör att silver lämpar sig för områden med höga metalliska krav som exempelvis ytskiktet på jetmotorer för flygplan.
 
Silver har den bästa elektriska ledningsförmågan av alla metaller. Eftersom silver inte rostar lämpar det sig väldigt väl för elektriska applikationer och motorer. Silver används också för att sammankoppla olika delar på elektroniska kretskort. Kretskort förekommer i de flesta elektroniska applikationer som mobiltelefoner, televisions- och datorutrustning, hushållsmaskiner, säkerhetssystem, flygplan etc.

Den överlägsna elektriska ledningsförmågan för silver innebär att silvertråd klarar att leda mer än 140 gånger så mycket elektrisk laddning som koppar. Dessutom kan silvertråd göras betydligt tunnare och väger därmed mindre. 

Genom att addera silveroxid till zinkbatterier kan batterierna generera högre elektrisk spänning (volt) samtidigt som de håller längre.

De elektroniska egenskaperna är också anledningen till att många föremål pläteras med silver. Silverplätering innebär att ytskiktet på ett föremål består av silver medan den resterande delen av föremålet består av annat material.  

Silver kan också användas vid svetsning för att sammanföra eller förstärka svagare material.

Katalysator
Silver är ett av ett fåtal material som förbättrar effekten i kemiska reaktioner. Silver är exempelvis den enda katalysatorn som oxiderar etengas till etenoxid. Eten är ett kolväte som används för att tillverka PVC-plast och förekommer även som del i polyester.

Reflektion
Silver har unika optiska reflektionsegenskaper och är intill 100%-igt reflektivt efter polering vilket möjliggör för använding i produkter som kräver reflektionseffekt. Silver används därför för plätering av speglar, som komponent i fönster och i vissa typer glas. Det finns exempelvis ytbehandlade rutor som reflekterar 95% av solstrålarna. Dessa rutor lämpar sig i bilar för att undvika bländning samt i bostäder och inglasade kontorskomplex i varma länder för att minska användningen av aircondition och därmed energibehovet.

Solenergi
Silverpasta används i en stor majoritet av solceller. Även celler som används i rymden för satelliter använder silver.
 
Fotografering
Ett klassiskt användningsområde för silver är framkallning av bilder. I takt med att digitalkameran tagit över framkallas färre bilder med traditionell framkallning varför detta användningsområde har minskat på senare år.

Silverföremål & Juveler
Som de flesta känner till har silver använts för bestick, uppläggningsfat och andra köksredskap under 100-tals år. Att tillverka silverbestick är traditionellt ett hantverk som kräver ett femtontal olika moment från silverplåt till färdigt bestick. För silverbestick och liknande föremål används ofta en legering av silver och koppar. I Sverige innehåller silverbestick normalt 80%-83% silver. En annan vanligt förekommande standard är sterlingsilver. Sterlingsilver är en legering som innehåller 92,5% silver och resterande del koppar. Silversmycken består ofta av sterlingsilver, snarare än rent silver, för att öka hållbarheten.  

Betalningsmedel & Mynt & Tackor & Investering
De metalliska egenskaper som gör silver lämpligt för ovanstående användningsområden ger också silver dess inneboende metalliska värde. Detta inneboende metalliska värde ligger till grund för silver som värdebevarare. Silver är en ändlig metall som inte kan skapas ur tomma intet. Detta i motsats till papperspengar och elektroniska pengar. Silver lämpar sig särskilt som betalningsmedel då det är hållbart, portabelt, kan delas, är homogent och har ett inneboende värde.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 788,88 kr 0.00%
Silver 10,00 kr 0.00%
Platina 325,37 kr 0.00%
Palladium 303,16 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-06-15 08:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten