Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Bedrägeribrotten fortsätter att öka - bankrånen minskar

För någon vecka sedan skrev vi om något som många kanske känt på sig sedan länge, nämligen att bankerna tjänar stora belopp på korttransaktioner och därför vill framhålla kontanta alternativ som farliga; dåliga för miljön, smutsiga, ohygieniska och kostsamma för samhället i stort.

Men i vitboken med namnet “Korten på bordet” slår före detta rikspolischefen Björn Eriksson hål på dessa argument. Det är i 74% av fallen billigare för en handlare att ta betalt kontant än med kort. Agnes Wold som är professor i klinisk mikrobiologi fastslår även att kortterminaler är avsevärt snuskigare än kontanter. När det gäller miljöargumentet haltar det också, precis som Cornucopia skrev, då man bland annat inte räknar in alla de mil som handlare i glesbygden måste köra för att deponera sin kontantkasssa då deras lokala bankkontor slutat med kontanthantering. Dessutom är de massiva IT-system som krävs för att processa alla korttransaktioner inte alls särdeles energisnåla utan kräver mycket el. Hela internet med alla servrar plus noder (datorer, surfplattor, smartphones) drar mängder med energi sammanräknat, vilket man bl.a. kan se exempel på på sidan “Where the internet lives”.

Idag rapporterar även SvD Näringsliv om hur säkerhetsbrister i deras e-legitimation, bank-id, gör att bedragare kan tömma kundernas bankkonton utan att ha tillgång till deras kortuppgifter. 

Genom att med en förfalskad fysisk legitimation öppna ett bankkonto kan bedragaren beställa ett nytt bank-id och sedan logga in på den drabbade personens konto och föra över pengarna till ett annat konto. 

Bankerna själva bidrar dessutom till att bedrägeriet fortskrider genom ett avtal emellan dem som gör det omöjligt att blockera användandet av bank-id. Avtalet säger att ett bank-id utfärdat av en bank inte får spärras av de andra deltagarbankerna vilket öppnar upp för bedrägerier av identitetstjuvar. 

Kollar vi på statistiken sedan 2008 så har antalet bankrån fallit kraftigt och även om bankrånen ökade avsevärt mellan 2012 och 2013, från 5 till 20, så är trenden från 2008 kraftigt fallande, vilket illustreras av den ljusblå linjära trendlinjen. Bedrägeribrotten har dock ökat stadigt nästan varje år sedan 2008 med den största ökningen under 2013 då 148 000 bedrägeribrott registrerades, en ökning med 15% jämfört med 2012. Under förundersökningar svarade nästan en tredjedel att de blivit bedragna via internet och ytterligare en tredjedel svarade att det skett genom att en bedragare utnyttjat deras bankkort. Den mintgröna tredlinjen visar ökningen av bedrägeribrott och är även den linjär. Klicka på diagrammet för att förstora det.

Bankrånen minskade alltså kraftigt långt innan de svenska storbankerna beslutade sig för att stänga ner kontanthanteringen på över 70% av alla bankkontor. Bankrån förhindras av slutna system med tidslås som personalen inte kan påverka och på senare tid har man vid rån, bl.a. på Handelsbanken, knappt fått med sig några kontanter just av denna anledning.

Bankerna har dessutom ett intresse i att mörka brotten vilket de gör genom att uppmanna många som blivit utsatta för bedrägeri att inte anmäla. Banken återställer kontobalansen, skickar ett nytt kort och sedan är ärendet avskrivet. Vi kan därmed anta att det fortfarande finns ett stort mörkertal. 

Ingen kan förneka att det emellanåt är mycket smidigt att betala med kort med det är av flertal anledningar som vi behandlat tidigare viktigt att kontanter finns. Vid kontanfrihet blir både den personliga friheten, integriteten och samhällets stabilitet lidande. Det sistnämnda har det senaste året blivit uppenbart i de många IT-havrerier som påverkat möjligheten att betala med kort.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 763,38 kr 1.86%
Silver 8,54 kr 1.64%
Platina 313,42 kr 1.96%
Palladium 350,34 kr 3.38%
Uppdaterat: 2024-03-28 18:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten