Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Andreas Cervenka är tillbaka och frågar sig om en ny börskris är i annalkande

Kanske Sveriges bästa ekonomijournalist, Andreas Cervenka, är tillbaka och med honom rädslan som han beskriver i ett nytt inlägg med titeln “Därför är rädslan tillbaka”.

Cervenka frågar sig om den senaste tidens börsras tyder på att en ny finanskris är annalkande. Svaret blir att det nog bara är den gamla som aldrig riktigt försvunnit utan bara sopats under mattan tillfälligt med hjälp av nytryckta pengar och rekordlåga räntor.

Cervenka pekar även på ett korrekt sätt ut något som vi på Liberty Silver så många gånger tidigare sagt, nämligen att en krasch som bygger på för hög skuldsättning måste få spela sin roll i att rensa ut obalanserna i ekonomin. Som en omstart av systemet. Detta har dock inte tillåtits utan man har matat marknaden med gratis pengar och då är det inte undra på att utveckligen på aktie- och boendemarknaden ser ut som den gör.

Han pekar även ut en rapport från ICMB som visar att den totala skuldbördan i världen som helhet har stigit till 212% av BNP vilket är en ökning med 38% sedan 2008. I reda pengar motsvara det en skuldökning med 200 miljarder kronor om dagen mellan 2008 och 2013.

Läs Cervenkas artikel!

Han medverkar även i en intervju på SvD Näringsliv där han talar om varför börserna nu skakar och vilka olösta problem det finns, så som skulder. Cervenka pekar på den höga skuldsättningen som en tillväxthämmare. Vidare säger han att risktagandet i finansekonomin har varit alldeles för stort under en tid och att riskerna där måste minska till förmån för ökat risktagande i realekonomin där entrepenörer och företag måste våga ta risker och satsa på att bygga tillexempel fabriker. För att detta ska kunna ske måste förstås skulderna minska och sparandet öka så att riktigt kapital kan byggas upp genom vilket investeringar kan ske.  

Ytterligare skuld har minskande marginalnytta (eng: diminishing marginal utility) och för varje ny skuldkrona, eller som i grafen nedan dollar, får vi allt mindre ekonomisk tillväxt. Det krävs alltså mer och mer skuld för att få samma mängd tillväxt. Ohållbart? Javisst!

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 584,59 kr 0.45%
Silver 6,75 kr 3.45%
Platina 308,54 kr 0.39%
Palladium 733,45 kr 5.01%
Uppdaterat: 2022-08-08 22:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten