Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Är vi nära en börskrasch liknande den 2007-2008?

Häromdagen publicerade vi en artikel där vi undersökte den exponentiella uppgången i det stora amerikanska börsindexet S&P 500. I artikeln inkluderar vi en graf som visar hur det sett ut sedan 1950 och en graf som i större detalj visar (med mer data inkluderat) hur det sett ut mellan 1996 och juni 2014 i vilken toppar och bottnar är väl utmärkta. Vi kunde i artikeln, genom att titta på dessa grafer, konstatera att vi sedan 1980-talet levt i en bubbel-ekonomi som saknar motstycke i mänsklighetens historia. Intressant nog sammanfaller början på denna närmast exponentiella uppgång med USA:s president Richard Nixons “stängning av guldfönstret” år 1971, där han avslutade den konvertibilitet som tidigare funnits mellan dollarn och guldet. Sedan dessa har krediterna flödat fritt då det inte funnits något fysiskt ankare mellan den riktiga verkligheten och penningsystemet. 

I videon nedan visar Chris Martenson på effekterna av "Nixon chocken".

Den exponentiella uppgången i värderingen av aktiemarknaderna kan egentligen sägas ha pågått till dot-com-bubblan kraschade år 2000. Sedan dess har bubblorna avlöst varandra vilket vi kan se i de enorma svängningarna. Marknaden har hållits uppe genom låga räntor och billiga krediter. De digitala tryckpressarna har gått varma.

I artikeln använde vi bara S&P 500 som exempel. Låt oss titta på några andra index för att se om de följer samma mönster. Vi kollar mellan 1990 fram till idag, den 16 oktober 2014.

Först S&P 500:

Sedan Dow Jones Industrial Average:

Nasdaq:

DAX, Index för Europas tillväxtmotor Tyskland:

Graferna oven är hämtade från Yahoo! finance

Som vi kan se ser de alla ut att vara på en rejäl topp som är avsevärt högre än 2007- 08. 

Nyheter kommer även från bloggen Cornucopia? om att svenska indexet OMXS30 är nära ett äkta dödskors. Det innebär en teknisk signal där MA50 (50-dagars glidande medelvärde) bryter ner genom MA200 (200-dagars glidande medelvärde). 

citerar från inlägget

“Historiskt har IT-kraschen, den akuta finanskrisen och kraschen på USA:s kreditnedvärdering sommaren 2011 alla fångats upp i god tid av MA50/MA200-dödskors.

Om inte börsen mycket snabbt vänder upp i en spik har vi ett äkta dödskors inom några dagar eller någon vecka. Om OMXS30 ligger kvar på 1250 får vi ett dödskors den 24:e oktober.

OMXS30 är nu ner ca 6% på helåret vilket kan jämföras med min annonsör Liberty Silvers uppgifter om att guldpriset stigit 16% i svenska kronor per gram och nu kostar ca 289:38 SEK per gram.

Stockholmsbörsen är förstås inte ensam.

Dödskors finns redan utlöst i exempelvis Frankrikes CAC-40, brittiska FTSE-100 och tyska DAX. Många andra index är på väg mot dödskors de kommande veckorna.”

Slut på citat.

Nu visar det sig också att guldet vänder uppåt även i termer av dollar då investerare klassikt flyr till guldets trygga hamn när det skakar på marknaderna. Priset är i skrivande stund upp 2.84% i termer av USD sedan början av oktober.

Frågan är om detta är början på en ny nedgång i klass med finanskrisen 2008 eller om det “bara” är ett mindre hack i still med 2011.

Hmm?

?

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 583,71 kr 0.30%
Silver 6,74 kr 3.31%
Platina 308,34 kr 0.33%
Palladium 732,03 kr 4.81%
Uppdaterat: 2022-08-08 22:25 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten