Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Nordeakunder fick betala dubbelt med sitt Visakort

Har du råkat betala dubbelt någon gång när du betalar kontant? Om du på en restaurang fått en nota på 500-kronor, har du då av misstag råkat betala 1000-kronor, d.v.s dubbelt så mycket? Förmodligen inte, men detta hände häromdagen för samtliga Nordeakunder med Visakort. Transaktioner som gjordes under helgen skall ha dragits två gånger, men problemen rapporteras ha fortsatt långt in på tisdagseftermiddagen. Kundtjänsten skall då ha varit omöjlig att nå samtidigt som Nordeas hemsida inte fungerade normalt. Inte heller den automatiska telefonbanken skall ha fungerat. 

För de kunder som handlat för mindre summor under perioden som felet var aktivt kanske problematiken inte blev så stor, men för de som gjorde större transaktioner blev förstås problemet enormt och potentiellt katastrofalt. För en kund rapporteras felet har resulterat i ett minussaldo på hela 6428 kronor. Enligt Nordeas hemsida skall pengarna nu vara återförda till samtliga kunders konton. 

Felet visar ännu en gång på att dagens digitala elektroniska infrastruktur för pengar är enormt sårbar. Det är förstås väldigt smidigt när det väl funkar, men så fort något mindre fel uppstår i de allt mer komplexa systemen riskerar samhället att lamslås. Därför är det förstås vansinne och utopi att föreslå eller verka för ett helt kontantfritt samhälle. De som propagerar för att kontanter skall minimeras eller helt tas bort pekar ofta på kostnaderna som fysiska pengar drar med sig, i samband med transport och hantering. Samtidigt så underskattar man i samma veva de kostnader som finns med elektroniska pengar, så som att bygga och underhålla de allt mer komplexa systemen, för att inte tala om kostnaderna som uppstår när systemen havererar.

System som internet bär ofrånkomligt med sig kostnader och slukar enorma mängder energi. Den som inbillar sig något annat rekommenderas att besöka sida “Where the internet lives

Haverierna i de elektroniska betalningssystemen har under året duggat ganska tätt och trotts att det inte ska kunna hända (“det är mycket osannolikt”) så händer det uppenbarligen ändå.  

Branden hos IT-leverantören Evry orsakade mycket allvarliga haverier hos Posten, SJ, SL, och Systembolaget som vi vissa fall varade i flera dagar. Det skulle egentligen inte ha kunnat hända, men det hände ändå.

I april drabbades samtliga av Swedbanks kunder av ett haveri på kvällen som varade i flera timmar då varken kort, mobil- eller internetbank funkade. Det skulle inte kunna hända, då man har parallella backup-system, men det hände ändå.

I slutet av maj havererade 2200 bankomater ägda av Bankomat AB. Det skulle inte kunna hända, då man har parallella backup-system, men det hände ändå.

För mer om det elektroniska betalsystemets haverier och vansinnet med det kontantlösa samhället rekommenderar vi denna artikel samt detta och detta blogginlägg.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 689,41 kr 0.00%
Silver 8,43 kr 0.00%
Platina 333,33 kr 0.00%
Palladium 449,95 kr 0.00%
Uppdaterat: 2023-09-23 12:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten