Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Intervju med Koos Jansen om Kinas guldmarknad

Lars Schall från Matterhorn Asset management intervjuade Koos Jansen om Kinas policy gällande guld tidigare i år. Koos Jansen, född 1981, utvecklade efter finanskrisen 2008 ett intresse för ekonomi samtidigt som han jobbade som ljudtekniker. I början av 2013 drabbades han dock av en sjukdom som gjorde honom oförmögen att genomföra sitt arbete. Sittandes hemma började han dyka djupare i den kinesiska guldmarknaden och hur den fungerar. 

Den kinesiska guldmarknaden är uppbyggd på ett sådant sätt att allt guld som importeras till det kinesiska fastlandet måste gå via SGE (Shanghai Gold Exchange). Lägger man ihop siffrorna för allt guld som det togs leverans på från SGE under 2013 får man en siffra som är närmare 2200 ton. Detta skiljer sig alltså kraftigt från de siffror som WGC (World Gold Council) presenterar där den totala efterfrågan i Kina sades ligga på runt 1100 ton.

Nedan ett kortare utdrag från intervjun med Koos. Koos talar i detta segmentet om det faktum att uttagen från SGE är lika med hela kinas grossistefterfrågan på guld och att kina gör allt för att dölja den totala mängd guld de köper. 

Enligt Koos Jansen måste denna siffra vara totalt felaktig och gravt underskattad då den Kinesiska guldmarknadens struktur gör gällande att den totala genomströmningen av guld i SGE är lika med den totala Kinesiska efterfrågan - ca. 2181 ton. Läs mer om hur den kinesiska guldmarknaden funkar i detta inlägg

Torgny Persson, grundare och ägare av Liberty Silver AB, deltog tidigare i somras i en LBMA-konferens där Xu Luode, ordförande för SGE sa rakt ut att WGCs siffror sannolikt är underskattade och att “siffrorna för konsumtion sannolikt är högre” och att den kinesiska konsumtionen “nådde 2000 ton under 2013”. Uttalandet och Torgnys rapportering finns omskrivet på Koos Jansens blogg “In Gold We Trust”.

Hela den halvtimmeslånga intervjun finns med Koos finns att lyssna på här.

?Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 841,21 kr 0.33%
Silver 10,01 kr 0.59%
Platina 332,55 kr 0.38%
Palladium 359,93 kr -0.56%
Uppdaterat: 2024-04-19 08:55 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten