Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Shanghai Gold Exchange visar på starka geopolitiska krafter i rörelse

Det är en intressant tid för den som intresserar sig för ädelmetallmarknaden. Rapport efter rapport visar oöverträffad efterfrågan på silver inom flera områden. Framför allt var efterfrågan högre än tillgången under 2013 och man hade därmed ett underskott. Största efterfrågeökningen hittas i kategorin investeringssilver i form av mynt och tackor. Denna kategori ökade med 76% under 2013.

Tittar vi på guld är historien liknande, men här är det även starka geopolitiska krafter i rörelse. Den största fysiska efterfrågan kommer från Asien, framförallt från länder som Kina och Indien. Köparna är regeringar såväl som privatpersoner som sätter sin tilltro till guldets finansiella styrka. 

Officiella siffror pekar på tunt 1100 ton, men de som analyserat den Kinesiska guldmarknaden mer ingående menar att den totala efterfrågan snarare låg på närmare 2200 ton under 2013. Vilka siffror man får beror hur man annalyserar guldmarknaden. ?

Nyckelinstitutionerna i den Kinesiska guldmarknaden är Shanghai Gold Exchange (SGE), Shanghai Futures Exchange (SHFE), Peoples Bank of China (PBOC) samt China Gold Association (CGA). Det är bland annat informationen som dessa nyckelinstitutioner släpper som bloggen "In Gold We Trust" baserar sina uträkningar på. Bloggen författas av Koos Jansen och på den presenteras data från CGA Gold Yearbooks, SGE:s årliga rapporter, samt China Gold Market Reports. 

Genom att titta på dessa rapporter kan man se flödena i den Kinesiska guldmarknaden och förstå dess strukturer. I stora drag är det så att den Kinesiska efterfrågan på fysiskt guld kan mätas genom att kolla hur mycket guld som levereras ut från SGE:s valv. I Kina har nämligen PBOC strukturerat guldmarknaden på ett sådant vis att allt nytt guld (nybrutet och import) måste säljas via SGE. När tackor en gång har passerat via SGE är de inte välkomna in SGE:s lager på nytt, d.v.s inga insättningar av tackor som redan har varit där.

Genom att kolla på flödena genom SGE, som alltså står för Shanghai Gold Exchange, kan man fastslå den totala Kinesiska efterfrågan. År 2013 låg den på 2181 ton. Detta är bara ”privat” efterfrågan och eventuella köp som Kinas centralbank PBOC gör inkluderas inte i denna siffra. Skulle PBOC:s inköp räknas blir siffran sannolikt på över 2500 ton guld.

När man berättar för folk att man jobbar med ädelmetaller i form av mynt- och tackor får man ofta en förvånad blick tillbaka. Många tänker sig att det är myntsamling som då intresserar en och att det är det man sysslar med. Visst är det trevligt att samla och visst är det kul att krydda placeringar eller sparande i ädelmetall genom att införskaffa lite olika mynt och tackor med olika utseende, karaktär och historia. För mig är det dock inte alls det som har lett fram till ett intresse i ädelmetaller som guld. Händelserna på guldmarknaden, som jag endast skrapat på ytan av i tidigare stycken av detta inlägg, är en del av ett massivt geopolitiskt skeende där kapital och makt sakta men säkert förflyttas från väst till öst. Bort från länder som USA och Storbritannien, och till länder som Kina, Indien, Ryssland, m.fl.

En viktig nyhet som utannonserades i början av denna vecka, och som är ännu en spik i kistan för dollarhegemonin, är att SGE (Shanghai Gold Exchange) under fjärde kvartalet 2014 kommer att lansera en ”International Board” inom den så kallade Shanghai ”Free Trade Zone” (FTZ) för att investerare globalt ska kunna handla kontrakt på guld-spotpriset denominerade i renminbi (yuan) istället för dollar. En global handelsplattform där syftet är att, förutom att skapa en av världens främsta marknader för fysiskt guld, öka renminbins internationella betydelse.

Kina är redan idag både världens största guldproducent och den i särklass största konsumenten. Nu vill man även bli en stor spelare när det gäller den internationella prissättningen. 

Enligt Forbes har Kinas centralbank PBOC gett SGE tillstånd för den internationella handelsplattformen och SGE har redan kontaktat utländska banker som HSBC, ANZ Standard Bank, Standard Chartered Bank samt Bank of Nova Scotia och bjudit in dem till att delta i en ny internationell styrelse. 

Klippet nedan visar nyheten från statliga CCTV:

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 847,65 kr 0.00%
Silver 10,10 kr 0.00%
Platina 328,35 kr 0.00%
Palladium 351,69 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-09-15 22:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten