Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

På resa genom kollapsen...

Jag har under den senaste veckan rört mig mellan lite olika svenska resmål så som Uppsala, Stockholm och Växjö. Under denna korta tid har jag kunnat bevittna den kollapsande svenska infrastrukturen på nära håll. Detta innefattar pendeltåg som knappt går, tåg med mindre förseningar, tåg med långa förseningar, lokaltrafik där det är omöjligt att betala en bussbiljett (trots att man förfogar över både mobiltelefon, betalkort och kontanter) samt kontantlösa bankkontor med strulande insättningsautomater. Förutom detta havererade för bara några timmar sedan samtliga uttagsautomater av modellen Bankomat i Sverige

Jag befann vid tidpunkten i ett litet småländskt samhälle där totalt 5 av 8 st uttagsautomater var helt ur funktion vilket resulterade i att jag fick springa runt halva staden för att slutligen komma till en Ica butik där uttag kunder göras. Vid bankomaterna möttes jag av följande syn:

Som vi tidigare skrivit om är dessa haverier i vårt betalsystem enligt experterna synnerligen osannolika och ska egentligen inte kunna hända. Men jag är rätt säker på att det jag idag bevittnade inte var någon dröm utan att det faktiskt inte gick att ta ut några kontanter. Systemen för att processa kort-betalningar och möjliggöra kontantuttag är uppenbarligen inte helt stabila. 

Torsdagen den 10 april drabbades Swedbanks kunder av ett större haveri där varken internettjänster, eller betalkort fungerade under 6-timmars tid. Detta är förstås intressant då Swedbank är en av de banker som hårdast propagerar för ett ”kontantfritt” samhälle, bl.a. genom kampanjen ”Bli kontantsmart”. Men de senaste halvårets haverier visar att vi uppenbarligen behöver bankkontor som hanterar kontanter så att uttag kan göras även om betalkort och uttagsautomater fallerar. 

I de flesta andra länder i världen går det fortfarande utmärkt att betala nästan samtliga varor och tjänster kontant. Sverige torde vara det land som tagit kontaktlösheten längst, med både kontantfria kontor och en rad handlare som inte accepterar kontantbetalning. Kanske kommer det visa sig att vi tagit oss vatten över huvudet och att Sveriges infrastruktur visar sig allt för instabil för att kunna axla den tekniska utmaning som ett kontantlöst samhälle innebär.

Just nu är det allt för mycket som pekar på att så är fallet!

Disskutera gärna vad du tycker eller berätta om egna upplevelser i Liberty Silvers diskussionsforum!

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 692,27 kr 1.56%
Silver 7,69 kr 1.67%
Platina 294,28 kr 0.22%
Palladium 317,01 kr 0.50%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten