Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Hur mycket är 25 procent?

Häromdagen skrev vi om en ny rapport utgiven av World Gold Council i vilken man gör bedömningen att den kinesiska efterfrågan på guld kommer öka med 25% inom de kommande 4 åren. Med tanke på att Kinas efterfrågan på guld redan är rekordhög är detta förstås uppseendeväckande. World Gold Councils officiella uppskattningar säger att den totala kinesiska efterfrågan för 2013 var 1132 ton. Men det finns goda anledningar att misstänka att dessa siffror är rejält underskattade.

Slutsatsen att siffrorna skulle vara underskattade bygger på det utmärkta analytiska arbete som har gjorts av en bloggare vid namn Koos Jansen. På hans blogg Ingoldwetrust.com presenterar Jansen data som visar mängden guld som flödar genom Shanghai Gold Exchange (SGE). Den kinesiska regeringen kräver att allt guld, import såväl som gruvdrift, måste slussas genom SGE så att de kan hålla koll på hur mycket guld som läggs till de icke statliga lagerna. Således motsvarar de fysiska guldleveranserna från SGE hela den privata kinesiska efterfrågan på guld.

Siffrorna är förbluffande. Under 2013 levererades hela 2181 ton fysiskt guld från SGE in till Kina. Jämför detta med de förhållandevis timida siffror som World Gold Council presenterar. 

Vi kan endast spekulera i anledningarna till den stora diskrepansen mellan WGC:s rapporter och den data som Koos Jansen presenterar på sin blogg. En av anledningarna kan vara att kineserna försöker dölja den verkliga omfattningen av deras guldköp, ”hoarding in the dark”, som ett led i att diversifiera sig bort från dollarn, som ju Kina har rekordstora reserver av. 

Att dumpa deras dollarreserver på marknaden är förstås inget alternativ eftersom det riskerar leda till panikförsäljning av dollar och dollardenominerade tillgångar - något som både Kina och USA skulle förlora på. Bättre då att i smyg diversifiera sig bort från dollarn och in i något som har varit en internationell valuta och en värdebevarare i tusentals år - guld.

Om World Gold Council’s uppskattningar om en 25%-ig efterfrågeökning stämmer skulle det innebära att eftefrågan snart på allvar kommer börja överstiga tillgången på fysiskt guld. I sådana fall bör vi få se en rejäl uppgång av priset på fysiskt guld och kanske en allt större frånkoppling mellan den fysiska guldmarknaden och den bedrägliga pappersmarknaden.  

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,28 kr 1.41%
Silver 7,67 kr 1.38%
Platina 294,06 kr 0.15%
Palladium 320,21 kr 1.51%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:25 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten