Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Kinas guldhunger kommer öka med 25 procent!

Vi har tidigare skrivit om de guldhungriga indierna och kineserna som får alla andra länders guldkonsumtion att blekna. Kina har nu gått om Indien och låg, om man kollar på genomflödet på Shanghai Gold Exchange, på över 2100 ton förra året. 

En stor del av den privata efterfrågan drivs av en grupp medelklasskvinnor som kallas ”Dama”. De har under de senaste decennierna ökat sin levnadsstandard något oerhört men har kvar en mer traditionell österländsk syn på sparande och pengar. Vi har tidigare skrivit om detta här.

World Gold Council har producerat en rapport om hur guldkonsumtionen i Kina kommer att utveckla sig. Far East managing director Albert Cheng intervjuades nyligen av Bloomberg. Han förklarar att guldefterfrågan i Indien drivs av traditionella skäl medan efterfrågan i Kina drivs av viljan att investera i guld. Marknaden har avreglerats och på många ställen kan man gå in och köpa fysiskt guld på banken. Det finns över 100 000 outlets i Kina där man säljer guld. Detta har förändrat guldmarknaden på bara 10 år. Tillgängligheten i Kina är enorm jämfört med i många länder i västvärlden.

Cheng visar i videon upp en tacka på 100 gram och ett bröllopsarmband med över 1 troy ounce guld. Bröllopssmycken står för över 40 procent ton av den totala guldkonsumtionen i Kina.

Tack vare låga tillverkningskostnader är premien över guldvärdet på smyckesguld i Kina mycket låg, oftast inte mer än 10 procent. I Kina köper man därför oftare smyckesguld än guldtackor, även fast det är en form av investering eller sparande. Av denna anledning blir ofta statistik som visar fördelningen mellan smyckesguld och investeringsguld missvisande. På den asiatiska marknaden finns i stort ingen skillnad mellan de båda kategorierna.

Cheng påpekar att det inte finns så mycket olika attraktiva investeringsalternativ för den Kinesiska medelklassen. Man kan köpa fastigheter eller aktier, men både dessa investeringsklasser är för tillfället inte särskilt attraktiva. Därför väljer många att helt enkelt investera sina pengar i fysiskt guld, oftast i form av smycken.

Kinas ekonomi är i en övergångsfas där man går från en väldigt exportdriven ekonomi till mer av en ekonomi som bygger på inhemsk konsumtion. Detta kommer att vara positivt för guld. 

Albert Cheng tror att efterfrågan på fysiskt guld kommer att öka med 25 procent inom de kommande 4 åren.

Infografiken nedan hämtad från Gold.org:

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,52 kr 1.45%
Silver 7,67 kr 1.46%
Platina 294,29 kr 0.22%
Palladium 318,82 kr 1.07%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten