Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Kinesiska kvinnor en stark faktor i den enorma efterfrågan på fysiskt guld

Kinas enorma aptit för guld fortsatte att öka till ännu högre höjder under 2013. Efterfrågan ökade med 41,35% vilket skickade upp Kina till en förstaplats bland de länder i världen som köper mest guld. Tidigare har tronen innehafts av Indien, men de ligger nu endast tvåa. 

Kinas totala efterfrågan på guld under 2013 låg enligt vissa källor närmare 2200 ton. Detta exkluderar centralbanken PBOC:s guldköp. Räknar man med centralbankens inköp kan siffran hamna på väl över 2500 ton.

Det är många olika faktorer som driver den enorma inhemska efterfrågan. Många västerländska investerare har blivit skrämda av det prisfall på ca. 28% som skedde under föregående år, medan man i många österländska länder som Kina och Indien har sett prisnedgången som ett köp tillfälle - en möjlighet att ackumulera fysiskt guld till rabattpriser.

Medan magnater på Wallstreet under våren 2013 valde att sälja av mycket av sitt pappersguld - vilket bidrog till att dra ner priset - började en annan stor och köpstark kategori, så kallade ”Dama”, att ackumulera stort. Denna grupp kvinnor la i april 2013 beslag på uppemot 300 ton guld till en kostnad av 100 miljarder yuan under en 10-dagars period. Detta motsvarar ungefär 10% av den årliga globala guldproduktionen. 

”Dama” är en kategori köpstarka medelålders kinesiska kvinnor som har varit en mycket stark drivkraft i att knuffa upp Kina till nummer ett på listan, förbi Indien, över de länder som konsumerar mest guld.   

Dessa kvinnor tillhör den nya Kinesiska medelklassen som under 00-talet förbättrade sin levnadsstandard något oerhört. De flesta ”Dama”-kvinnor tittar till skillnad från västerländska investerare inte storögt på vad Wall Street gör innan de beslutar sig för att göra en investering. De är inte medvetna om vad som händer på börsen men de har en stark tilltro till värdet i guld. Det ligger i det traditionella Kinesiska förhållningssättet att man gärna köper fasta tillgångar. När priset på en sådan tillgång, i det här fallet guld, faller från en tidigare hög nivå ser man förstås detta som ett köptillfälle.

Trots ”Dama”-kvinnornas ignorans kring börs-världen utgör denna stora och köpstarka grupp potentiellt sätt ett hot mot Wall Street och det rådande systemet som vill att man skall ha förvara sin tillgångar på bankkontot eller investera dem på börsen. De hade kanske inte räknat med att en grupp medelålders kvinnor i Kina skulle sätta in så mycket kapital i guld att man skulle förändra hela den fysiska guldmarknaden. 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
  

MediaCreeper
 

Kommentarer

Ormtjusare 2014-02-13 21:12

"Dama"-kvinnorna vinner. De har mer förnuft i skallen än vad Wall Street-"ekonomerna" och deras hangarounds i mainstreammedia har.

Ormtjusare 2014-02-13 21:12

"Dama"-kvinnorna vinner. De har mer förnuft i skallen än vad Wall Street-"ekonomerna" och deras hangarounds i mainstreammedia har.
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 581,30 kr -0.12%
Silver 6,55 kr 0.45%
Platina 305,80 kr -0.50%
Palladium 696,51 kr -0.28%
Uppdaterat: 2022-08-08 09:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten