Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

När ädelmetall blev pengar

Det finns många anledningar till att investera i guld och guldmynt. Guld har en långtgående historisk roll som värdebevarare, smycken och pengar. Guld har använts som statussymbol i tusentals år. Guld uppfyller alla de klassiska egenskaper som pengar bör besitta.  

Mycket pekar på att guld och silver har varit pengar i form av mynt i åtminstone 2700 år, eller ca. 700 år före Kristus. Då präglade nämligen lydierna de första mynten av ädelmetall. Dessa mynt bestod av en legering mellan guld och silver som kallas elektrum. Elektrum är en naturligt förekommande blandning av guld och silver som utgörs av ca. 63% guld och 27% silver.

De lydiska mynten baserades på ett strikt viktsystem med ett spann från det största myntet på 1 stater, på 14,1 gram, ända ner till 1/96-dels stater, på 0,15 gram.Trots att det fanns ett standardiserat viktsystem så får man nog anta att de flesta mynt fick vägas vid transaktioner då de minsta valörerna var så små att det måste vart svårt att skilja dem åt med blotta ögat.

De lydiska elektrum-mynten spred sig till de grekiska kuststäderna i det så kallade Anatolien (mindre Asien) och sedan vidare till de grekiska öarna och fastlandet. Mynten lär ha haft stort genomslag på handeln i hela Medelhavsregionen under sin tid.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,52 kr 1.45%
Silver 7,68 kr 1.54%
Platina 293,75 kr 0.04%
Palladium 317,15 kr 0.54%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten