Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Smycken och pengar - i årtusenden

Att guld och silver har varit pengar i flera tusen år är det kanske många av Liberty Silvers besökare som redan vet. Varför då kan man undra? Eftersom de uppfyller - i en omfattning som överträffar alla andra fysika råvaror - alla förutsättningar för pengar. Både guld och silver var sällsynt och uppskattat långt innan begreppet "pengar" uppfunnits. De båda metallerna har många unika användningsområden förutom den monetära nyttan. Innan guld började användas fullt ut som pengar var det största användningsområdet för att besmycka männikor, statyer, monument eller byggnader. Troligen präglades de första guldmynten för nästan 3000 år sedan i Lydia, ca 700 f.Kr. 

Romerskt guldmynt

Vad är pengar?

Syftet med pengar är att det skall kunna 

1) Fungera som bytesmedel - Den primära funktionen för pengar är att fungera som bytesmedel. Utan pengar är vi tillbaka till ociviliserad byteshandel.

2) Enhetlig måttstock - Pengar måste ha en mätbarhet. Vikt och längd är exempel på mätbarhet. En siffra printad på en sedel är inte mätbar eftersom det inte finns något att mäta. Ädelmetall är mätbar då vikten är underlaget för värdet. Papperspengar saknar denna mätbarhet.

3) Värdebevarande - Pengars värde måste vara förutsägbart på så vis att de skall kunna läggas undan under en tidsperiod och behålla eller möjligen öka i värde. Ädelmetall är värdebevarande och kan sparas under en längre tidsperiod med intakt värde. Papperspengar upplever dock normalt ständig inflation tills den dag de destrueras helt.

För att uppfylla ovanstående syften behöver pengar ha följande egenskaper

a) Hållbarhet - Pengar bör vara hållbara på så vis att det klarar sig bra mot brand, slitage, förmultnad, korrosion och oxidering. Ädelmetall klarar sig förhållandevis bättre än papperspengar på dessa punkter.

b) Flyttbarhet - Pengar måste kunna flyttas med enkelhet.

c) Delningsbara - Om exempelvis en tjugokronorssedel delas i två bitar erhålls inte två tior utan endast två värdelösa pappersbitar. Se exempel i videon ovan (10:12).   

d) Homogena - Hur kan det komma sig att en papperslapp där det står 20 dollar skulle vara värd mer än en papperslapp där det står 20 kronor. Båda är ju papperslappar med siffran 20 och värdet borde således inte skilja sig åt. När det gäller guld och silver är värdet i stort sett detsamma oavsett motiv på myntet. Det är vikten som är avgörande för värdet på ädelmetall.

e) Bruksvärde - Ädelmetall har ett metalliskt inneboende bruksvärde som ligger till grund för att ädelmetall även kan användas som pengar. Papper har också ett inneboende värde men värdet är så pass lågt att det inte är lämpligt som pengar då det skulle krävas enorma kvantiteter för större värden. 

Om man skall bli lite mer djuplodande vad det gäller teorier kring pengar så är ett av problemen med dagens papperspengar att de oftast inte (läs aldrig) uppfyller regressionsteoremet. Enligt Ludwig von Mises har pengar köpkraft idag eftersom de hade det igår. Om en fri marknad existerar väljer människor pengar efter vad som varit historiskt gångbart . Man bör kunna spåra pengars köpkraft bakåt i tiden om de skall vara lämpliga att användas som bytesmedium, vilket är det viktgaste kriteriet för pengar.

Därför är det svårt att använda sådant som pengar som inte har några tidigare existerande priser - som saknar prishistorik. T.ex. virtuella valutor som bitcoin.

Som Murray N. Rothbard skirver i sin utmärkta bok - "What Has Government Done to Our Money?":

"Många läroböcker säger att pengar har flera funktioner: ett bytesmedium, beräkningsenhet, eller "värdemätare" etc. Men det bör stå klart att alla dessa funktioner är helt enkelt en naturlig följd av den stora funktionen: bytesmedel."

Tidningen The Jerusalem Post rapporterar idag att man har hittat en guldgömma nära Kiryat Gat i Israel. Göman består av ca. 140 guld och silvermynt och ett antal smycken, bl.a. örhängen. Dessa smycken och mynt tros har gömts under den såkallde Bar Kokhba revloten och ägdes förmodligen av en rik kvinna som gömt dem under revolten.

Både guldmynten och smyckena är i väldigt gott skick och det är intressant att tänka sig att de fortfarande idag - 2000 år senare - besitter ett högt värde. Både bruksmässigt och monetärt.

Gustav Andersson / Liberty Silver AB

 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 831,72 kr 0.00%
Silver 10,84 kr 0.00%
Platina 374,31 kr 0.00%
Palladium 347,89 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-05-18 17:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten