Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Silverlast kom fram 70 år för sent

I somras skrev vi  ett inlägg om att en mängd skepp med betydande mängder guld och silver förliste under andra världskriget. En av dessa skepp bar namnet SS Gairsoppa och bärgades så sent som i Juli 2013 genom en tekniskt avancerad operation utförd av företaget Odyssey Marine Exploration. Odyssey Marine är specialiserade på att bärga värdefulla laster som t.ex. ädelmetaller från förlista skepp.

Silverlasten som SS Gairsoppa bar på när skeppet torpederades utanför Irlands kust på morgonen den 16 februari 1941 har nu anlänt till det brittiska myntverket Royal Mint, bara 70 år försenat. 

Under bärgningsoperationen lyckades man få med sig 2792 silvertackor, eller runt 110 ton, vilket utgjorde mer än 99% av det försäkrade silvret på skeppet. Enligt bärgningskontraktet tillfaller 80% av det bärgade silvret företaget Odyssey Marine, medan resterande 20% tillfaller det brittiska finansministeriet British treasury.

Brittiska myntverket kommer totalt prägla 20 000 1/4 ounce ”special edition” Silver Britannias med en renhet av 99.9% silver i vilka silvret kommer från bärgningen. 

Det är intressant att betänka hur silverlasten vilat på nästan 5000 meters djup i över 70 år för att sedan bärgas och präglas till mynt av en standardiserad renhet och vikt, d.v.s pengar.

Hade det varit någon form av papperspengar som blivit lämnad på botten hade det nog varit värre. Förutom risken att pappret hade vittrat bort under 70 års nedsänkning finns förstås risken att valutan som sedlarna skulle varit denominerad i hade blivit värdelös och försvunnit. Fiat-pengar har nämligen en genomsnittlig livslängd på 27 år, vilket bara är en tredjedel av den tid som silvret spenderade på havets botten. 

Eftersom det var silver istället för papper har värdet bevarats eller till och med ökat. 

Videon nedan är skapad i september 2011 och presenterar historien bakom bärgningen av SS Gairsoppa. Vid denna tidpunkt hade Odyssey Marine endast lokaliserat skeppet och gjort en bedömning att det var möjligt att bärga dess last. Efter det påbörjades planeringsarbetet som slutligen ledde fram till den lyckade bärgningen sommaren 2013. 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 692,27 kr 1.56%
Silver 7,69 kr 1.67%
Platina 294,28 kr 0.22%
Palladium 317,01 kr 0.50%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten