Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Professionella vrakplundrare

Massor av skepp med guld och silver i lasten gick förlorade under andra världskriget. Exakt hur många vet ingen, men många är de som drömmer om att återfinna de förlista skeppen och bärga den ädla lasten.

Men det finns de som inte bara drömmer utan verkligen letar och hittar stora mängder guld och silver. Det finns till och med stora företag listade på Nasdaq-börsen. Ett sådan företag är Odyssey Marine Exploration. De har ett team av vetenskapsmän och arkeologer som med avancerad teknik söker på havsbottnar världen över efter skatter av alla dess slag.

Nyligen bärgade de en av världens största laster av ädelmetall från det brittiska skeppet SS Gairsoppa.

På en resa från Indien till Storbritannien år 1941 anslöt sig SS Gairsoppa till en konvoj av skepp. Gairsoppa började dock få slut på kol till ångmotorn varför skeppet vek av från konvojen och rörde sig sakta med kurs mot Irland. På morgonen den 16 februari 1941 upptäcktes Gairsoppa av tyskt jaktflyg som torpederade henne varpå hon sjönk med hela sin värdefulla last till ett djup av 4700 meter. Först i Juli i år bärgades de största delarna av den värdefulla lasten. Hittills har man fått upp 110 ton silver från det brittiska fartyget, men man misstänker att det kan finnas mer.

 

Men det går inte alltid lika bra för Odyssey. År 2007 sonderade de på havsbottnen utanför Portugal när de fann ett enormt spill av guldmynt utspritt över en stor yta. Totalt ca. 600 000 guldmynt till ett värde av runt 500 miljoner dollar. De rapporterade sitt fynd till en amerikansk domstol och inväntade eventuella anspråk på fyndet. Spanien hörde då av sig och hävdade att guldet tillhörde en av deras gamla förlista skepp. Peru hävdade dock att guldet hade plundrats från Inkafolket och därför tillhörde dem. Men Perus anspråk avfärdades och Spanien utdömdes rätten till guldet. Odyssey Marine hade helt enkelt inget annat val än att lämna över guldet till den Spanska regeringen.

Mer information om Odysseys fynd av det spanska guldet finns i dokumentären Guldets hemliga värld.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 597,15 kr 0.47%
Silver 7,80 kr 1.77%
Platina 341,85 kr 1.89%
Palladium 649,58 kr 1.35%
Uppdaterat: 2022-12-09 23:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten