Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Världskarta baserat på skuld - Japan världens största land!

De senaste veckorna har vi skrivit en hel del om skuldnivåerna i världen och olika länders statsskulder. Senast i onsdags skrev vi om hur USA:s räntebetalningar skenar och hur man i historien kan se att detta mönster pekar mot att ett imperium är under kollaps.

I förra veckan uppmärksammade vi även Japans skuldkris och vilka hissnande nivåer den Japanska statsskulden har uppnått sedan den i augusti 2013 passerade den magiska gränsen 1 biljard yen. 1 biljard motsvarar 1000 biljoner. 1 biljon motsvarar i sin tur 1000 miljarder. Hänger du med? Om inte är det helt naturligt då den mänskliga hjärnan inte riktigt är konstruerad för att hantera och förstå så här stora tal. Det finns ingenting som vi kan relatera till i vardagen som motsvarar detta och därför blir det hela ogreppbart.  

Men det är inte bara USA och Japan som har stora problem. Precis som vi fastslog i måndagens ledare så har världen aldrig varit mer skuldsatt än den är idag. Det var bland annat den höga skuldsättningen som ledde till den finansiella kollapsen i slutet av 2008. Eftersom den ekonomiska aktiviteten efter krisen stagnerade kan man tycka att skuldsättningen borde ha minskat. Men tvärtom har skulderna enligt en rapport från Bank of International Settelments (BIS) ökat med 40% sedan 2007, från ca. 70 biljoner till 100 biljoner USD.

Många av de stater som bär på dessa skulder är bankrutta och kommer aldrig att kunna betala tillbaka sina skulder. De flesta länders räntebetalningarna kommer förr (Japan) eller senare (USA mfl.) att öka bortom all kontroll tills det att man får börja låna för att bara kunna betala räntan på skulden. Kapitalbeloppet som långivarna köpt statsobligationerna för kommer aldrig att kunna betalas tillbaka då dessa pengar är spenderade ut i ekonomin för länge sedan. Allt bygger endast på ett tomt löfte.

Nedanstående illustration är en intressant visualisering av världens stater och deras skuldsättning. Denna skuldbaserade världskarta är sammansatt med hjälp av data från IMF och har skapats av Benjamin D Hennig på University of Sheffield. Ländernas färg och storlek beror på mängden skuld i förhållande till BNP. Det innebär alltså att vissa länder som på den verkliga kartan är förhållandevis små på denna skuldkarta kan vara enormt stora på grund av sin höga skuld/BNP ratio. Japan är ett sådant land. 

Japan är synligt längst ute till höger och vi kan notera hur denna lilla önation i detta fall ser helt enorm ut, lite som en bubbla redo att spricka. Uppgifterna på denna karta kommer från april 2011 och skuldförhållandet har i vissa fall därför ökat ännu mer sedan dess, men i det stora hela är förhållandena fullt giltiga även idag. klicka på bilden för att förstora den.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 756,46 kr 0.93%
Silver 8,42 kr 0.20%
Platina 309,23 kr 0.60%
Palladium 342,80 kr 1.16%
Uppdaterat: 2024-03-28 10:55 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten