Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Rubel, yuan och hryvnia tappar köpkraft - guld ökar

Situationen i Ukraina har fått centralbanken att göra tillfälliga begränsningar av uttag av utländsk valuta från privata konton i landet. Begränsningen ligger så lågt som 15 000 hryvnia eller 1500 USD.

Begränsningen kommer lyftas när landet har fått utländsk hjälp från IMF

Ukrainas valuta har rasat ordentligt i pris sedan landet kastades in i oroligheter som gränsar till inbördeskrig. Bloggen Cornucopia? rapporterar att rysk trupp nu tagit kontroll över 2 flygplatser på krimhalvön. Den som intresserar sig för utvecklingen kan följa den på Cornucopia (som länkar till ett antal Twitter-konton och bloggar som regelbundet uppdaterar om situationen) samt SvD Live.

Även den ryska rubeln har försvagats ordentligt mot dollarn sedan årsskiftet, trots intervention från centralbanken.

Den Kinesiska Yuanen har rasat ordentligt och har under de gångna 2 veckorna haft en av sina största tapp någonsin.  Det verkar helt enkelt som att Kina har tagit sig fram till valutakrigets frontlinje och nu är med som en aktiv deltagare för att försöka få sin valuta att bli så värdelös som möjligt. Yuanen har tidigare sakta men säkert hela tiden blivit starkare, men nu verkar det som att den kinesiska centralbanken PBOC har bestämt sig för att sätta stopp för detta. Valutan föll under veckan ca. 1% mot dollarn. Mycket för att vara yuan.

Inte konstigt att Kineserna väljer att köpa fysiskt guld när det säljs till vrakpriser samtidigt som deras valuta nu ser ut att börja gå samma öde till mötes som många andra fiatvalutor.

De som vid årsskiftet köpte guld och silver för rubel, yuan eller hryvnia kan glädjas åt att de bevarat värdet på sina tillgångar. På kort sikt kan eventuellt värdet på de stora valutorna som USD och EUR stärkas, men i det långa loppet vet vi att pappersvalutor altid går mot noll vilket innebär att det bara är en tidsfråga innan även dessa jättar kommer tappa attraktionskraften. Som vi rapporterade nyligen visar ekonomin tecken på svaghet även inom de starkare delarna av euroområdet. Tyskland visade nyligen upp svaga siffror och har tappat avsevärt i inköpschefsindex PMI.

Vandringen nere i Exter’s pyramid fortsätter. Ner mot de säkra tillgångarna guld och silver.

Kanske dröjer det inte allt för länge innan även euron och dollarns bara ”poff” så som beskrivs i videon nedan:

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB  

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,59 kr 1.16%
Silver 9,97 kr 0.52%
Platina 332,69 kr 0.38%
Palladium 362,43 kr -0.13%
Uppdaterat: 2024-04-18 20:05 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten