Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Snöstorm eller finansiell storm?

Igår släppte Federal Reserve’s FOMC de så kallade "Minutes" som är information om policybeslut samt statistik. Detta fick både guld och silver att backa något. Guldet föll tillbaka med ungefär 1% mätt i USD.

Detta kan ha berott på hur vissa marknadsaktörer tolkade Feds beslut att minska de ekonomiska stimulanserna med ytterligare 10 miljarder USD. Guld som är ett skydd mot inflation backade lite då inflationsförväntningarna hos vissa investerare minskade.

Den ekonomiska statistiken i USA har varit svag under årets början. Många har skyllt på det hårda vintervädret som drabbat delar av landet. Men även de delar av landet som inte är drabbade har visat svagare statistik än väntat. Husmarknaden verkar vara drabbad med låg byggaktivitet som följd.

Trots optimistiska prognoser vad gäller utsikterna för världsekonomin under 2014 så finns det många mörka moln på horisonten. Årets första månad har bjudit på ganska mycket orosmoment. IMF har tidigare prognostiserat en tillväxt i världsekonomin på 3,75% under 2014. Under gårdagen sa de att de står fast vid sin rapport, men att det finns en ansenlig risk nedåt. Särskilt på de så kallade ”emerging markets” i t.ex. öst. Även Euroområdet visade svag statistik med flera index som har gått ner, bland annat det viktiga inköpschefsindex PMI.

Även Kina uppvisar fallande PMI enligt siffror sammanställda av Hong Kong baserade banken HSBC. 

Som vi rapporterade om igår så finns det även stora risker för att Kinas mycket expansiva penningpolitik kan sluta i någon form av kreditkollaps. De så kallade Wealth Management Products (WMP) som mindre och medelstora investerare satsat pengar i riskerar default (betalningsinställelse) och redan står vissa av dessa på randen till konkurs. Bland annat ett kolbolag. Även mainstream-media så som SvD rapporterade under gårdagen om problemen i Kina och dess påverkan på guldet.

Zero Hedge publicerade nyligen en lista på vilka så kallade Trust Funds som riskerar att kollapsa.

Bank of America rapporterade även om en analys av David Cui. Han tror att vi kan komma att få se en betydande mängd betalningsinställelser i Kina mellan maj och July 2014.

Så trots en liten tillfällig backning i guldprisets uppgång, vilket kan ha berott på Feds tapering på 10 miljarder USD, är alltså osäkerheten i världsekonomin fortfarande stor. Osäkra utsikter för ekonomin är förstås en stark drivkraft för guldpriset som agerar som en slags försäkring mot den instabilitet och osäkerhet som vårt skuldbaserade penningsystem medför.

Gällande Feds nedtrappning eller tapering av penningstimulanserna (läs penngaprintande) ska man komma ihåg att det är en nedtrappning från mycket höga nivåer och att man alltså fortsätter att stödköpa stadspapper och bolåneobligationer för total 65 miljarder USD i månaden.

Även om vissa vill låtsas som att de dåliga siffrorna endast beror på en snöstorm i USA finns det nog en del som talar för att problemen i ekonomin går mycket djupare än så. Särskilt när både USA, Europa och Kina visar oroväckande tecken.

En snöstorm är oftast lokal medan en finansiell storm i dagens globaliserade värld är global.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB  

MediaCreeper
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,77 kr 1.18%
Silver 9,98 kr 0.63%
Platina 332,73 kr 0.39%
Palladium 363,13 kr 0.06%
Uppdaterat: 2024-04-18 19:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten