Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Liberty Silver's Guld- och Silveruppdatering v. 6

Guldprisets utveckling v. 1 - 6

Vi började året med en med en rejäl uppgång i både guld- och silverpriset. Marknaderna öppnade med en uppgång på 3,10% i guld och 3.99% i silver. Guld låg 1:a januari på 249,31 kr/gram och stängde den 2:a januari på 257 kr/gram. Priset har under månaden rört sig i en ihållande uppåt-trend som vi kan se på nedanstående graf. I skrivande stund den 5:e februari ligger priset på 264,14 kr/gram. Totalt utgör det en ökning på 5,76% sedan den 1 januari. Vi är därmed tillbaka på nivåer som vi låg på i början av december 2013.

  Silverprisets utveckling v. 1 - 6

Silver låg 1:a januari på 4,06 kr/gram och stängde på 4,23 kr/gram den 2:a januari. Toppen för månaden nåddes den 13 januari och priset halkade därefter ner och bottnade den 30 jan på 4,03 kr/gram, vilket vi kan se i grafen under.

Som vi ser i grafen nedan konvergerar prisrörelserna i de båda metallerna ganska väl under månaden ända fram till 20:e januari då silverpriset helt plötsligt dyker nedåt. Priset bottnar på 4,03 kr/gram den 30:e januari och ligger då på nästan 1% minus räknat från årsskiftet. Efter denna botten trendar priset dock uppåt kraftigt och landar på en procentuell utveckling på plus 2,48% räknat sedan årsskiftet.

Prisförhållandet guld/silver

Prisförhållandet mellan guld och silver, på engelska "gold/silver ratio", är priset i silver för 1 ounce guld. I dagsläget kostar det ca. 62 ounce silver att köpa 1 ounce guld. Historiskt sett har detta förhållande legat på mellan 12 och 16. Detta pekar på att silver idag är historiskt undervärderat.

Utvecklingen under januari månad har varit att silver blivit mindre värt i förhållande till guld. Vi började månaden på strax under 61 och slutade på 65 i slutet av januari. Detta är den högsta noteringen sedan juli 2013. Silver har trots stark fysisk efterfrågan från världens 3 största myntverk bitvis haft svårt att följa med guldet i dess prisuppgång, vilket vi kunde ses i grafen ovan.

Sammanfattning

Trots att papperspriserna i både guld och silver uppvisade en stor nedgång under föregående år var den fysiska efterfrågan under hela året rekordhög. Detta är en trend som vi inte ser något slut på. 

Österrikes myntverk har stora problem att möta efterfrågan både på deras guld- och silverphilharmoniker och jobbar därför skift 24 timmar om dygnet. Man har även fått anställa mer personal. USA:s myntverk US mint rapporterar samma sak. Försäljningen av guldmynt från US Mint ökade i januari med 63% upp från 56 000 ounce i december 2013 till 91 500 ounce i januari månad 2014. Australiens myntverk Perth Mint ökade sin försäljning av mynt- och guldtackor med 10%, upp från 58 944 troy ounce i december 2013 till 64 818 troy ounce i januari 2014. Perth mints silverförsäljning ökade från 845 941 i december 2013 till 912 388 i januari. 

Vi har alltså 3 av de största myntverken på 3 olika kontinenter som alla rapporterar rekordhög efterfrågan. Detta indikerar en mycket attraktiv situation för den som önskar anskaffa fysiskt guld och silver med ett pris som trots rekordhög efterfrågan är lågt men som alltså nu har vänt uppåt under årets första månad. Detta kan alltså vara ett bra tillfälle att anskaffa fysisk metall så länge det finns tillgång och innan priserna skjuter i höjden ännu mer.

Risken för mer akut brist på guld fortsätter. För knappt 2 veckor sedan hade COMEX (U.S. Commodities Exchanges) det största uttaget av guld under en enskild leveransdag i historien. Finansbloggen Zero Hedge rapporterade om händelsen och skrev följande: 

”Moments ago the daily Comex gold vault report confirmed what many expected, namely that the JPM accumulation was merely in advance anticipation of major withdrawals. How major? Well, on January 23, JPM saw 321,500 ounces of gold depart in one day. This was tied for the single biggest daily withdrawal in history…”

JP Morgan är den största innehavaren av fysiskt guld och silver på COMEX men har tidigare lagrat metal som var ”eligible”, det vill säga godkänd för att användas för terminskontrakt och leverans. Guldet och silvret lagrades i JP Morgans högkvarter mitt emot ett annat stort guldlager, nämligen New York Fed. Men i oktober förra året beslutade de sig för att sälja sitt underjordiska valv till en Kinesisk firma.

Många som har spelat mot guldprisets uppgång och har korta positioner i guld förlitar sig på ett system med terminskontrakt där tanken är att väldigt få investerare ska ta faktisk fysisk leverans av den underliggande tillgången guld. Istället ska de låta kontrakten rulla vidare till framtida leveransmånader och/eller lösa ut kontrakten mot kontanter. Men allt fler vill alltså ha fysisk leverans. Om alla vill ha fysisk leverans, kommer COMEX då att kunna leverera? Guldhandlaren Tres Knippa uttalade sig nyligen i Kanadensisk media och sa att det räcker i dagsläget att en stor kontraktsinnehavare väljer att ta leverans för att COMEX lager ska tömmas med 81%. 

February kommer bli en stor leveransmånad och det återstår därför att se om COMEX kommer kunna leverera eller om vi kommer få se en regelrätt betalningsinställelse - default. I så fall kan vi få se början på frånkopplingen av den fysiska guldmarknaden och pappersmarknaden redan i år, något som skulle leda till en avsevärd uppvärdering av fysiskt guld och silver.

MediaCreeper
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,98 kr 1.21%
Silver 9,97 kr 0.53%
Platina 332,71 kr 0.38%
Palladium 362,87 kr -0.01%
Uppdaterat: 2024-04-18 19:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten